NATO împlinește 70 de ani. Aniversarea e marcată de dispute adânci între membri

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 03.12.2019 - 12:29
Foto: CaleaEuropeană.ro

12 state puneau bazele celei mai puternice alianțe militare de după al Doilea Război Mondial, în 1949. Astăzi, la Londra, 29 de lideri ai țărilor membre se vor reuni într-un summit aniversar, la Londra, pentru a marca 70 de ani de la înființarea organizației.

SHARE

Reuniunea are loc într-un context complicat, după ce președintele Franței Emmanuel Macron a stârnit valuri prin afirmația sa potrivit căreia cea mai de succes alianță din istorie este în ”moarte cerebrală”, în timp ce președintele Turciei i-a transmis să își facă un control medical, poate el însuși este în „moarte cerebrală”. De altfel, Erdogan este cel care a lansat atacuri și la adresa aliaților americani, a amenințat că se va opune planurilor din țările baltice și că achiziționează arme din Rusia.

Pe lângă toate astea, președintele american Donald Trump a fost tot timpul, de la preluarea puterii, una dintre vocile critice care au pus sub semnul întrebării funcționarea organizației, acuzând constat țările occidentale, și, în special Germania, că nu își îndeplinesc obligațiile ce le revin și nu acordă suficienți bani pentru apărare (2% din PIB), lăsând tot greul pe umerii americanilor. Situația pare mai complicată ca oricând, iar viitorul alianței pare și el puțin incert.

“Întrebarea este, în timp ce sărbătorim 70 de ani, facem valuri sărbătorind sau oamenii cred că ne înecăm?”, a spus un diplomat european NATO, potrivit euronews.

Regina Elizabeth îi va primi la Palatul Buckingham pe liderii celor 29 de state membre, printre aceștia numărându-se și președintele României, Klaus Iohannis. Însă chiar și gazdele britanice, care vreme de generații au fost cei mai entuziaști suporteri ai alianței transatlantice, sunt acum marcați de profunde dispute interne din cauza interminabilelor controverse legate de divorțul de Uniunea Europeană și de alegerile anticipate care vor avea loc săptămâna viitoare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat că, în ciuda divergențelor care dau marile titluri ale ziarelor, alianța este robustă și și-a întărit capacitățile de apărare pentru a proteja Europa după acțiunile agresive ale Rusiei, respectiv anexarea Crimeii în 2014.

"Ne confruntăm cu un paradox. Da, avem unele divergențe, dar, în realitate, facem mult mai multe lucruri împreună decât am făcut în acești ani”, a declarat Stoltenberg.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.