VIDEO. Momiți la sparanghel din 2011 cu clipuri și 6 €/zi. Ferma germană a umilit români la căpșuni

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.06.2020 - 12:24

Anunțurile prin care românii sunt chemați să munceasă la sparanghel în Occident datează de un deceniu. Muncitorii români sunt învățați despre beneficiile muncii în agricultură și printr-un video accesat de zeci de mii de oameni.

SHARE

Un scandal preluat masiv de mass media și exploatat politic a izbucnit la București după ce zeci de muncitori sezonieri de la firma Ritter din Bornheim au protestat faţă de condiţiile de muncă şi de cazare.

Ei s-au plâns de condiţiile de igienă precare din containere şi din grupurile sanitare. Ministrul muncii, Violeta Alexandru s-a deplasat în Germania pentru vedea condițiile în care muncesc românii.

La Ritter Claus, la căpșuni, din 2013

Condiții grele de muncă la ferma Ritter au fost semnalate în urmă cu mai mulți ani, dar autoritățile au ignorat mesajele românilor.

În 2013, a fost postat un clip intitulat „La căpșuni la Ritter Claus în Germania”.

Potrivit DW.com.ro, pe administratorul fermei unde au protestat anul acesta românii îl chema tot Ritter Claus.

Revenind la clipul din anul 2013, surprinde zeci de oameni coborând din mai multe autobuze (unele inscripționate Ritter), apucând-o pe un drum neasfaltat.

În apropiere se vede câmpul agricol. Oamenii stau înghesuiți, la coadă probabil pentru a-și lua echipamente, iar cel care filmează spune „să vadă și ai noștri de acasă ce e aici”

Reacțiile celor care au văzut ulterior clipul sunt categorice:

Alin: crima acolo frate am fost si eu 2 luni mare teapa,

Cosmin: ea mai  mare teapa la ritter e puscarie curata, 

Mihai: am fost si eu pe 10.05.2015 am luat cea mai mare teapa la bani, mincare stricata la masa si lagar de exterminare .si la puscarie e mai bine ca acolo. va sfatuiesc sa nu incercati acest lagar.

DW confirmă că mulți dintre muncitorii sezonieri de la Bornheim nu se află pentru prima oară la ferma Ritter.

„Ei au lucrat și anul trecut aici, dar spun că lucrurile au mers bine și că familia care deținea firma i-a tratat corect. Ritter a intrat însă în insolvență, fiind preluată de un executor judiciar, care până marți (19 mai) nu plătise încă salariile oamenilor”. 

La sparanghel, din 2011

Fostul premier Mihai Tudose a încercat să aducă ceva capital electoral pentru PSD și a acuzat că la București avem „o guvernare pentru sparanghel”.

Dar la fel de bine putem spune că și guvernarea lui Ponta, Dăncilă sau a sa a fost una „pentru sparanghel”. Istoria plecării românilor la sparanghel e veche de peste un deceniu.

În 2011, DW scria că „muncitorii sezonieri din România îi înlocuiesc pe polonezi la culesul de căpşuni sau sparanghel în Germania. Din 1 mai, polonezii beneficiază de deschiderea pieţei muncii germane, românii mai aşteaptă până în 2014.

Locurile lăsate libere de ei constituie pentru unii dintre români şansa unui trai mai bun - cel puţin pe termen scurt. Alexandra Scherle a stat de vorbă cu muncitorul Ioan Iacobin, care şi-a găsit de lucru în agricultură şi a venit în Germania împreună cu soţia, patru copii trecuţi de vârsta majoratului şi un sugar de opt luni.”.

Românii mergeau la firma lui Claus Ritter încă din 2011 după arată tot DW care realizează un scurt interviu cu acesta. „Pe vremuri dura şi o lună până apăreau muncitorii", explică proprietarul fermei, Claus Ritter. "Acum ajunge un singur telefon şi într-o săptămână au şi sosit", adaugă el. 

Plecările au primit clipuri video

O căutare pe Internet folosind cuvinte cheie precum „muncă”, „Germania”, „sparanghel” îți găsește zeci de anunțuri, din ani diferinți, prin care românii sunt momiți să muncească în agricultura germană.

În 2015 (premier Victor Ponta), peste 20.000 de oameni au vizionta clipul „Loc de munca in Germania #1 la sparanghel”. În clip se explică ce trebuie făcut dacă vrei să muncești în agricultură în Germania. Cel care a postat clipul răspunde acuzațiilor că ar fi un intermediar (practica este cunoscută, iată, cel puțin de cinci ani):

„Eu nu sunt intermediar , conditiile nu am cum sa le stiu la fiecare ferma in parte , cine vrea sa afle sau sa aplice la un job , trebuie sa sune singurel direct la firma (Nu la intermediari) tocmai de aceea dau datele de contact ale firmei respective (Nu a unor intermediari).

Eu am fost in situatia de a cauta un loc de munca in Germania , dar nu stiam unde anume sa caut. Am gasit pana la urma cu mult noroc tot in agricultura , la sparanghel . Acum sunt stabilit in Germania , castig destul de bine”.

O întreagă industrie a sparanghelului

Firma Job Mayer&Mayer anunță că există locuri la „Cules de Sparanghel in Germania Perioada de lucru la cules de sparanghel se desfasoara intre lunile Martie – Iulie, iar selectia de personal se face din timp pentru ocuparea locurilor disponibile oferite de angajatorii germani”.

„Thierman Locuri de muncă” are zeci de anunțuri pentru munca în agricultură inclusiv la sparanghel unde, anul trecut, oferea 55 de eurocenți pe kilogram.

În 2018, se ofereau 6,5 euro pe zi.

Necazul jucat politic

Cel puțin din 2011 există mărturii numeroase că românii merg la muncă la sparanghel în Germania.

Nicio autoritate sau guvern nu s-a sesizat. Nici nu ar fi avut căderea să o facă atât timp cât, în agricultura de la noi se câștigă 200 – 300 de euro. Un alt anunț postat pe FB, îi cheamă pe români la sparanghel pentu un salalariu de 1.400 euro pe lună.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te