Codul rutier italian, atacat în instanță de români

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.12.2018 - 13:54
Românii contestă obligația de a-și înmatricula mașinile în Italia. Foto Getty Images

Asociația „Pro Europa” din Italia a inițiat un proces colectiv, în vederea obținerii unui termen de grație în executarea obligației de înmatriculare a autovehiculelor în Italia sau repatrierea acestora, potrivit unui comunciat de presă.

SHARE

„Asociația Cetățenilor Europeni de Origine Română din Italia „Pro Europa” O.N.L.U.S.,  a inițiat procedura pentru intentarea unui proces colectiv, ca ultim resort în realizarea drepturilor și intereselor românilor rezidenți în Republica italiană, în vederea obținerii unui termen de grație în executarea obligației de înmatriculare a vehiculelor în Italia sau pentru repatrierea acestora. Deși clasa politică românească consideră măsurile luate de autoritățile italiene discriminatorii față de cetățenii români rezidenți în Italia și atrage atenția asupra ideii de nepăsare și incapacitate a Guvernului României de apărare a intereselor românilor din străinătate, asociația românilor din Italia „Pro Europa” apreciază că modificările introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018 sunt în deplină conformitate cu legislația Uniunii Europene și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene relevantă și nu afectează drepturile cetățenilor români rezidenți în Republica italiană.” reiese din comunicatul semnat de președintele asociației, Dragoș Eugen Dumitru.
 Românii din Italia sunt nemulţumiţi de modificările aduse Codului rutier care interzic persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate, presa relatând cazuri în care şoferi având maşini cu numere de înmatriculare româneşti au fost opriţi de poliţie şi sancţionaţi. 

Ambasada României în Italia a anunţat vineri pe pagina de Facebok modificarea Codului Rutier italian, în conformitate cu Legea nr. 132 privind convertirea în lege, cu modificări, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018.

Modificările aduse articolului 93 din Codul Rutier interzic persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de şaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Sunt exceptate de la această interdicţie anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat, pentru care vă rugăm să faceţi referire la textul integral al legii.
Pentru cazurile de încălcare a interdicţiei de circulaţie a vehiculului înmatriculat în străinătate, amenzile administrative variază între 712 şi 2.848 euro. Autoritatea Rutieră italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicţia de circulaţie pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat. În cazul în care, după 180 de zile de la data infracţiunii, nu au fost îndeplinite formalităţile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat.
Articolul 132 al Codului Rutier prevede că vehiculul înmatriculat în străinătate, pentru care au fost îndeplinite formalităţile vamale şi cele prevăzute de articolul 53 Cod Rutier, poate circula în Italia un an pe baza certificatului de înmatriculare din statul de origine, cu îndeplinirea tuturor obligaţiilor vamale şi plata taxelor de vânzare-cumpărare. După încheierea perioadei de un an, titularul vehiculului trebuie să solicite autorităţilor italiene competente o foaie de parcurs şi înregistrarea vehiculului pentru a putea părăsi teritoriul italian. Sancţiunile prevăzute pentru încălcarea dispoziţiilor articolului 132 sunt aceleaşi ca la articolul 93.
Citește și Mașinile românilor, confiscate în Italia

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -