Rezultatul războiului din Ucraina va fi determinant "pentru ce configuraţie va avea lumea în viitor", a declarat Mircea Geoană, luni, la Berlin, cu ocazia evenimentului de prezentare a priorităţilor Conferinţei pentru Securitate de la München. "Cu cât vom ajuta mai rapid Ucraina acum, cu atât mai devreme va fi adus războiul de final", a susţinut Mircea Geoană.
Citește și: Peștera din România cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa: Îi ascunde și pe Solomonari
Referindu-se la riscurile asupra Republicii Moldova, Mircea Geoană a apreciat, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, că Rusia nu are în momentul de faţă suficiente mijloace militare pentru un atac, explicând însă că Moscova încearcă să descurajeze orientarea proeuropeană a Administraţiei de la Chişinău.
„Astăzi, Rusia nu are suficiente forțe pentru a trece prin Transnistria și să încercuiască Ucraina din spate – acesta e planul, care încă e acolo, apoi să ia Odesa. Noi nu vedem ca Rusia să aibă forțe să facă acest lucru. Dar ceea ce încearcă ei să facă este să descurajeze vectorul proeuropean al Republicii Moldova. Ei încearcă să divizeze populația, care deja este divizată. Rusia nu are nici intenția și nici capacitatea să înceapă un război împotriva NATO, ea are suficiente probleme în Ucraina, iar noi trebuie să ajutăm Ucraina ca să le creăm lor (rușilor –n.n.) cât mai multe probleme. Noi trebuie să fim foarte conștienți și să evităm riscul escaladării”, a declarat oficialul NATO. „Cu cât NATO devine mai puternică în apărarea propriilor teritorii, cu atât e mai descurajator pentru Putin să încerce ceva ce astăzi pare foarte improbabil”, a spus Geoană, potrivit Deschide.md.
Alianţa Nord-Atlantică va analiza modalităţi de suplimentare a asistenţei concrete pentru Republica Moldova, Bosnia-Herţegovina şi Georgia, în contextul ameninţărilor ruse, a afirmat, la rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Citește și: Cutremurul cu magnitudinea de 5,2 din Gorj, urmat de alte trei replici: Ce putere au avut
El a declarat că miniştrii Apărării din statele membre NATO vor discuta, în cadrul reuniunii de marţi şi miercuri, despre modalităţi de "consolidare a poziţiei NATO în sensul descurajării şi apărării", potrivit Mediafax.ro.
"Vom aborda capabilităţile industriale şi vom intensifica apărarea infrastructurii submarine esenţiale. Vom intensifica şi vom accelera susţinerea pentru Ucraina. Miniştrii vor discuta şi despre modalităţile de intensificare a susţinerii practice pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, trei parteneri valoroşi ai NATO care se confruntă cu ameninţări ruse", a afirmat Stoltenberg.
Ce spune Maia Sandu
Președintele Maia Sandu a menționat că „planul pentru perioada următoare presupune acțiuni din partea diversioniștilor cu pregătire militară, camuflați în civil, care pregătesc acțiuni violente, un atac asupra edificii ale statului și luare de ostatici”.
Citește și: Planul României și Bulgariei de a asigura navigația pe Dunăre în 2023: Ce măsuri se vor lua
Totodată, Maia Sandu a spus că „prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, conform Unimedia.
„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni din partea diversioniștilor cu pregătire militară, camuflați în civil, care pregătesc acțiuni violente, un atac asupra edificii ale statului și luare de ostatici.
rin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.
Citește și: Un medic de familie a luat șpagă de peste 900 ori: Elibera, contra cost, adeverințe Covid-19
Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subersive.
De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent.
De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în RM pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.
Citește și: MApN: Două aeronave militare vor transporta marţi donaţii pentru populaţia din Siria
Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pun țara la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de intergrare în UE”, a declarat Sandu.
Citiți mai multe AICI.