Ministrul Agriculturii vede conspirații la protestul transportatorilor: Nu și-l asumă nimeni

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 10.01.2024 - 14:20
Ministrul Agriculturii vede conspirații la protestul transportatorilor: Nu și-l asumă nimeni - Foto: infotraficromania.ro

Fermierii și transportatorii români au declanșat proteste spontane în mai multe orașe și vin la București, fiind nemulțumiți de taxele prea mari de drum și scumpirea RCA. Ministrul Agriculturii vede conspirații la protestul transportatorilor, însă. „Nu și-l asumă nimeni”.

SHARE

"Legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat şi câţiva fermieri, până în acest moment, la Ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociaţie nu îşi asumă acest protest.

Din informaţiile apărute în spaţiul public, am văzut că problemele pe care le reclamă au legătură cu RCA şi cu permisele de conducere.

Chiar dacă acestea nu ţin de Ministerul Agriculturii, voi face tot ce pot pentru a-i sprijini să găsim împreună o rezolvare", scrie ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook. 

Citește și: VIDEO De ce se pregătesc fermierii să blocheze Bucureștiul: Noi murim și voi vă dați sporuri

„Am stabilit deja o întâlnire cu toate asociațiile și federațiile, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele pe care le avem pregătite pentru acest an.

Vom putea vorbi, aşa cum facem mereu, la aceste întâlniri, despre problemele pe care le întâmpină şi sunt sigur că vom găsi, ca de fiecare dată, rezolvare.

Aceste întâlniri le aveam programate înainte să apară acest protest.

Îi asigur pe toţi fermierii că subvenţiile se acordă la timp! Subvenţia la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă", mai afirmă Florin Barbu. 

Ministrul Agriculturii vede conspirații la protestul transportatorilor: Nu și-l asumă nimeni

De asemenea, ministrul Agriculturii spune că are un buget bun în acest an şi că există fonduri prevăzute pentru toate sectoarele. 

"Este început de an electoral şi acest protest spontan este masiv distribuit pe reţelele sociale de un partid politic.

Nimeni nu are dreptul să folosească fermierii, munca lor şi agricultura românească pentru a încerca să câştige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje.

Să nu uităm că aceste partide politice nu au avut nicio soluţie pentru agricultura românească în ultimii 4 ani.

Ca întotdeauna, uşa ministerului Agriculturii este deschisă oricând pentru fermieri, pentru că eu sunt acolo pentru a le rezolva problemele şi a-i sprijini!

Îi asigur pe toţi că anul 2024 o să fie un an agricol bun atât pentru România, cât şi pentru fermierii români!", mai transmite ministrul Florin Barbu pe Facebook. 

Citește și: Centura Capitalei, blocată de protestul transportatorilor. Se circulă greu și pe Autostrada A1

Fermierii și transportatorii români, nemulțumiți de valoarea mare a poliţelor RCA și introducerea de noi taxe

Transportatori din toată ţara participă, miercuri, 10 ianuarie, la o acţiune de protest, coloane de camioane formându-se pe mai multe tronsoane rutiere, în zona Bucureştiului, dar şi în Cluj şi Buzău. Din unele judeţe, angajaţii operatorilor din transport au pornit către Capitală.

Transportatorii sunt nemulţumiţi de tarifele poliţelor obligatorii de răspundere civilă şi cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping.

Traficul pe A1, pe Centura Bucureşti, dar şi pe centurile marilor municipii este blocat sau îngreunat.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor include: plafonarea poliţelor de răspundere obligatorie auto (RCA, în regim de urgenţă la 5.000 lei pentru autovehiculele din clasa B 0 (care se referă la asiguraţii noi, fără istoric de daune - n.r.); amendarea OG43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi armonizarea acestui act normativ cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi şi tarife de utilizare a reţelei de drumuri fără dublă taxare. 

O altă revendicare se referă la aplicarea ”tratamentului fiscal nediscriminatoriu angajaţilor din mediul privat în privinţa alocaţiei de cazare”. 
 
Transportatorii solicită, de asemenea, aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile Directivei europene 2006/112, dar şi elaborarea în regim de urgenţă a legii anti-dumping, promovată prin Ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea concurenţei neloiale din toate sectoarele economice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te