Centura Capitalei, blocată de protestul transportatorilor. Se circulă greu și pe Autostrada A1

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.01.2024 - 12:23
Transportatorii au blocat șoseaua de Centură a Capitalei Foto: Info Trafic România

Traficul rutier este blocat pe Autostrada A1 în apropiere de București, ca urmare a unui protest al transportatorilor. Aceștia spun că vor să blocheze Centura Capitalei dacă nu li se vor lua în considerare revendicările. Astfel de proteste sunt și în alte zone din țară.

SHARE

Traficul rutier este blocat în cursul zilei de miercuri, 10 Ianuarie 2024, pe Autostrada A1, în apropierea Capitalei, ca urmare a unui protest.

Transportatorii sunt nemulţumiţi de tarifele poliţelor obligatorii de răspundere civilă şi cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping

Centura Capitalei, blocată de protestul transportatorilor. Se circulă greu și pe Autostrada A1

”Pe autostrada A 1 București-Pitești, de la kilometrul 13+500 de metri, până la intrarea în DN Centura București, traficul autovehiculelor este blocat de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.

Citește și: VIDEO De ce se pregătesc fermierii să blocheze Bucureștiul: Noi murim și voi vă dați sporuri

De asemenea, s-a format coloană de autovehicule și pe Centura Capitalei, între localitățile Chiajna și Bragadiru, județul Ilfov.

Totodată, situații similare sunt prezente și în alte zone ale țării, pe centurile marilor municipii, circulația rutieră desfășurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se”, a transmis Cetrul Infotrafic al Poliției Române.

În paralel, s-a format o coloană de autovehicule și pe Centura Capitalei, între localitățile Chiajna și Bragadiru, județul Ilfov. Această situație generează întârzieri semnificative în deplasarea autovehiculelor în această zonă.

Ce revendicări au transportatorii

Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor include: plafonarea poliţelor de răspundere obligatorie auto (RCA, în regim de urgenţă la 5.000 lei pentru autovehiculele din clasa B 0 (care se referă la asiguraţii noi, fără istoric de daune - n.r.);

amendarea OG43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi armonizarea acestui act normativ cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi şi tarife de utilizare a reţelei de drumuri fără dublă taxare. 

Citește și: Cine e fermierul care vrea să blocheze drumurile din România cu tractoarele? Ce îl supără?

O altă revendicare se referă la aplicarea ”tratamentului fiscal nediscriminatoriu angajaţilor din mediul privat în privinţa alocaţiei de cazare”. 
 
Transportatorii solicită, de asemenea, aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile Directivei europene 2006/112, dar şi elaborarea în regim de urgenţă a legii anti-dumping, promovată prin Ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea concurenţei neloiale din toate sectoarele economice.

La protest s-au alăturat și fermierii. Aceștia au anunțat că vin cu tractoarele în Capitală.

Ministrul Agriculturii i-a asigurat pe fermieri că vor primi subvențiile la timp.

”Îi asigur pe toți fermierii că subvențiile se acordă la timp. Subvenția la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă.

Avem un buget bun, în acest an, avem fonduri prevăzute pentru toate sectoarele și vom continua să sprijinim producția românească. Este început de an electoral și acest protest spontan este masiv distribuit pe rețelele sociale de un partid politic.  

Nimeni nu are dreptul să folosească fermierii, munca lor și agricultura românească pentru a încerca să câștige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje. Să nu uităm că aceste partide politice nu au avut nicio soluție pentru agricultura românească în ultimii 4 ani",  a transmis pe Facebook Florin Barbu, ministrul Agriculturii.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te