Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, luni, că „a fost un lanț de erori” în acest caz și că este absolut greșit să fie folosită la operații în care se utilizează electrobisturiul o substanță care „este mai inflamabilă decât benzina”.
Ministrul a mai spus „a fost un lanț de erori. Am aflat cu toții de acest incident la cinci zile de producerea lui și am sesizat imediat structurile din minister pentru a demara ancheta. Raportul detaliat va fi prezentat marți dimineața, dar cea mai mare greșeală a fost aceea că s-a folosit un produs care nu era indicat. Nu trebuie să arătam o pată pe întreaga profesie chirurgicală din cauza unui eveniment care pare a fi izolat și foarte rar”, a declarat Victor Costache, luni seara, la postul de televiziune Realitatea Plus.
Ministrul a spus că „superficialitatea unora” duce la astfel de incidente, el explicând că în cazul tragediei de la Floreasca a fost folosită o substanță care nu se utilizează în mod obișnuit pentru dezinfectarea pentru operații, ci pentru dezinfectarea mâinilor.
„Este absolut greșit să fie folosită această substanță, care e mai inflamabilă decât benzina”, a afirmat Victor Costache. Ministrul a mai precizat că „medicii nu au greșit substanța, ci au folosit-o cu bună știință”. Potrivit ministrului, echipele din Ministerul Sănătății au sancționat imediat aceste abateri, iar amenzile sunt cele stabilite printr-o hotărâre de Guvern de acum câțiva ani. Costache a precizat că ministerul ia în calcul creșterea cuantumului acestor amenzi.
„Este un eveniment deosebit de grav și sancțiunile nu făcut decât să înceapă”, a mai declarat Victor Costache. Colegiul Medicilor din România s-a antepronunțat, prin poziția exprimată în favoarea profesorului Mircea Beuran, a precizat Costache. Cazul va fi cercetat de Colegiul Medicilor București. „Vom implementa instruirea pentru electrochirurgie.
Chiar Franța abia în decembrie a adoptat o legislație a celor care folosesc electrochirurgia. Acum, instruirea se produce în timpul rezidentiațiului, dar poate că trebuie făcut unul mai amănunțit. Trebuie reiterat trainingul pe aceste aparate. (…) Orice dispozitiv medical, dacă e folosit greșit, va duce la o catastrofă”, a mai spus ministrul Sănătății.
„În străinătate, celor responsabili li s-ar retrage dreptul de a profesa”, a subliniat ministrul. Victor Costache a mai spus că protestul spontan al unor medici pentru susținerea lui Mircea Beuran a durat foarte puțin și că medicii de la Floreasca își fac datoria.
Sancțiunile în cazul Beuran
În raportul transmis Ministerului Sănătății de către conducerea Spitalului Clinic de Urgență București, raport întocmit după ce, în preajma Sărbătorilor, a fost făcut public un caz uluitor – o pacientă în vârstă de 66 de ani a ars pe masa de operație de la Floreasca, iar ulterior a murit – se arată mai mule abateri ale profesorului Mircea Beuran, precum și ale echipei medicale care a operat-o pe femeie, când s-a petrecut tragedia. Conform raportului, prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III, a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției.
„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB sunt că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că domnul prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției.
Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.
Reprezentanții instituției vor prezenta, marți, concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecției Sanitare de Stat și al Corpului de Control și „salută totodată decizia managementului de la SCUB, de încetare a contractului de administrare a șefului de secție, care nu a respectat obligațiile contractuale”.
CITEȘTE ȘI: Iartă-ne, domnule doctor, că am făcut scandal după ce ați dat foc unei paciente!
Pe de altă parte, Inspecția Sanitară a sancționat cu amenzi unitatea spitalicească, pentru neregulile găsite, cât și întreaga echipă de medici care au participat la intervenția chirurgicală - de la asistent, până la conducătorul echipei. Cuantumul amenzilor este de aproximativ 30.000 de lei. După ce Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef de secție, el rămânând în continuare medic în cadrul Spitalului Floreasca, având voie să profeseze, acesta a anunțat că va contesta decizia, pentru că nu este motivate.
„Decizia pe care am primit-o nu este motivată, nu am primit niciun raport. (...) Lucrurile acestea m-au surprins, dar pot să afirm totodată că nu sunt niște lucruri normale, adică să poți să-i dai decizia unui om fără să argumentezi, decât o inșiruire de cifre (...) sunt niște acuze generale. Dar probabil că atât este capacitatea acestei comisii”, a declarant, luni seară, Mircea Beuran, la Antena 3.
După declanșarea scandalului de la Floreasca, Mircea Beuran a declarat că el nu făcea parte din echipa care a operat-o pe femeia care a ars pe masa de operație, fiind chemat de acasă ca să jute echipa medicală.
Tragedia din sala de operație de la Spitalul Floreasca a avut loc la jumătatea lunii decembrie 2019, însă cazul a ajuns în atenția publică abia spre finalul lunii, existând bănuieli în privința mușamalizării lui. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a precizat ulterior că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație.
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca, tocmai din cauză că incidentul nu a fost raportat la timp de conducerea unității medicale, ci a fost făcut publc abia când parlamentarul USR Emanuel Ungureanu a postat pe pagina sa de Facebook informații referitoare la acest caz.