Meteorologul ce susține că România NU e lovită de ciclon. Care e adevărul despre ploile din România?

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.09.2024 - 20:01
Meteorologul ce susține că România NU e lovită de ciclon. Care e adevărul despre ploile din România? - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Meteorologul ce susține că România NU e lovită de ciclon. Care e adevărul despre ploile din România? - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Meteorologul ce susține că România NU e lovită de ciclon. Care e adevărul despre ploile din România?
Meteorologul ce susține că România NU e lovită de ciclon. Care e adevărul despre ploile din România?

Un meteorolog susține că România NU e lovită de ciclon. Cine vrea să întrețină isteria meteo? se întreabă el retoric. Conferențiar Lucian Sfîcă zice că ciclonul Ashley NU există și ce se întâmplă în România e doar o ploaie extrem de puternică.

SHARE

Alerte METEO peste alerte METEO și o vreme în continuă răcire cu multe ploi. Dar, nu toată lumea crede că e vorba de cea mai puternică ploaie din ultimii 20 de ani. Nici măcar că avem de a face cu un ciclon.

Citește și: VIDEO România, lovită de ploi violente. Capitala, sub ape. EVACUĂRI de urgență în Vrancea și Galați

Meteorologul care susține că România NU e lovită de ciclon. Cine vrea să întrețină isteria meteo?

Conferențiar Lucian Sfîcă spune că nu există niciun ciclon Ashley așa cum au anunțat autoritățile. Că acesta e doar o invenție. Asta chiar dacă Ministerul mediului vorbește clar de ciclonul Ashley.

Citește și: Sfârșitul lui septembrie a adus ninsoare în România. Unde s-a așternut stratul de zăpadă?

„Ciclonul #Ashley va mătura #România de la vest la est. Am mare încredere în cei care sunt pe poziții. Incep ziua cu Brașov, unde ne așteptăm și la 70 l/mp. Voi incerca să ajung în cât mai multe zone în care colegii mei lucrează”, a spus ministrul Mediului.

Citește și: METEO 26 ore în care 11 județe vor fi acoperite de ape. Care români trebuie să își facă provizii?

METEO Există sau nu ciclonul Ashley în România?

„La o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți. Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică.

Atunci când acest lucru se întâmplă sunt indicate pe hartă formațiunile barice de acest fel printr-o literă specifică, funcție de originea hărții (L-low pressure, T-Tiefdruckgebiet, D-depression etc). În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră”, spune profesorul.

Profesorul explică fenomenul meteo ca pe unul care nu trebuie considerat extraordinar. 

METEO Nu e niciun ciclon care cauzează ploaie

„Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră - asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) - în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice.

Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni. Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit. Explicații adiționale pe imaginile anexate”, explică profesorul.

Explicație foto: Evoluția talvefului de altitudine spre est (culoarea verde) ce întreține convergența de la sol), presiunea scade în regiunile de la est și în Anatolia și Marea Neagră se poate observa un areal depresionar care însă e un rezultat al convergenței din zona noastră și nu cauza acesteia (aka temutul Așlei). / Meteo Moldova / FB

METEO Vremea se răcește puternic

Profesorul e de acord însă că vom avea o cădere de temperatură de 15 grade zilele următoare.

Explicație foto: Vom avea ca rezultat al acestei convergențe precipitații însemnate mai ales în sud-estul Româniai în următoarele 12 ore. Pentru Bărăgan, curată binecuvântare ce poate pune bazele unei producții bune de grâu anul viitor. Culorile de pe hartă indică 5-10 mm/oră, ceea ce ar putea să ducă pe alocuri la cantități de 50-60 mm, adică o ploaie consistentă, una foarte bogată pentru sfârșit de septembrie. Pot apărea ca la orice ploaie inundații rapide local, creșteri de debite mai ales pe bazine mici sau chiar mai mari, dar până la cele 5 județe care vor fi înecate de ape distanța e irațional de mare. 

„Da, vom avea de a face începând de mâine cu o răcire considerabilă a vremii, chiar impresionantă, dar asta mai ales pentru că plecăm de la valori excepțional de ridicate de temperatură în momentul de față. De altfel, maximele care în câteva zile ale săptămânii viitoare e posibil să nu treacă de 15C sunt cam la fel de apropiate de normalitatea termică a unui sfârșit de septembrie pe cât au fost și maximele ce au cochetat cu pragul de 30C în ultimele zile”.

El spune că nici măcar vântul nu bate cu viteze record.

„Pentru regiunea de est a țării, mai ales în ziua de luni, vitezele mari ale vântului ar putea reprezenta deopotrivă un element clar de risc meteorologic, dar maxime de 60-70 km/h nu reprezintă ceva nemaiîntâlnit în episoade de vreme de acest fel”, spune profesorul.

Nuanță. Cei care au întreținut isteria meteo sunt oficialii de la Mediu care au folosit des titluatura de ciclon Ashley.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te