METEO 26 ore în care 11 județe vor fi acoperite de ape. Care români trebuie să își facă provizii?

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.09.2024 - 10:54
METEO 26 ore în care 5 județe vor fi acoperite de ape. Care români trebuie să își facă provizii? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)
METEO 26 ore în care 5 județe vor fi acoperite de ape. Care români trebuie să își facă provizii? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

METEO 26 ore în care 11 județe vor fi acoperite de ape. Care români trebuie să își facă provizii? Meteorologii au trimis avertizări de vremea rea.

SHARE

Vânt care bat cu viteză de peste 60 de kilometri pe oră și ploi abundente vor avea parte românii din 11 județe. În aceste zone este pericol maxim de inundații după ploi torențaiel. De asemenea, foarte probabil Dunărea și alte râuri își ies din matcă.

Citește și: METEO Alerta generală în România. Risc de inundații în mai multe zone. Când va fi cod roșu?

METEO 26 ore în care 11 județe vor fi acoperite de ape. Care români trebuie să își facă provizii?

Specialiștii de la Accu Weather spun că ploile vor cădea de duminică ora 10 până luni până la 12. Vântul puternic va bate mai multă vreme, de duminică de la 10 la până luni la ora 22.00. 

Citește și: METEO La ce oră, în ce zi și care județe vor fi lovite puternic de furtuni? Când revine cerul senin

Vor fi afectate de codul portocaliu, Bucureștiul și județele Ilfov, Ialomița, Călăraș, Giurgiu, Teleorman, Olt, Prahova , Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Covasna.

”Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h”, a transmis ANM.

Cod galben și în Banat și Transilvania

Vremea se va înrăutăți, oprima oară în partea de centrală, de nord și vest a României. Potrivit meteorologilor, în intervalul 8 septembrie, ora 18:00 - 29 septembrie, ora 08:00, în Banat, Crişana, Maramureş, în vestul Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50 - 60 km/h.

Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp şi, izolat, de peste 30 - 40 l/mp.

Judeţele afectate sunt: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin şi parţial Mehedinţi (nord) şi Gorj (nord).

Ce provizii trebuie să ai la tine?

Autoritățile au și câteva recoamndări pentru populație, în caz de inudnații. Acestea pot fi găsite pe site-urile inspectoratelor pentru situații de urgență.

-Pregătiţi-vă să supravieţuiţi pe cont  propriu pentru cel puţin trei zile.    

-Alcătuiţi un set de provizii pentru dezastre. 

-Păstraţi şi împrospătaţi un  set de alimente şi apă potabilă suplimentară.

-Păstraţi documentele importante şi obiectele personale într-un loc unde nu se vor deteriora.  

-Învăţaţi cum să intrerupeţi utilităţile, cum ar fi: alimentarea cu energie electrică, gaz, apă şi aflaţi cum funcţionează sistemul de încălzire.

Nu poți să fii niciodată pregătit pentru un cutremur, în caz de inundații sau alte dezastre, însă este recomandat să ai la îndemână un rucsac de urgență în situația în care este nevoie să părăsești locuința într-un timp scurt. Ce trebuie să conțină bagajul de urgență de prim ajutor.

Este important să fie o geantă (o valiză sau orice alt sistem) încăpătoare și practică pe care să o păstrăm în apropierea ieșirii din locuință.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te