Medicul conspiraționist care a stocat datele pacienților va fi verificat de Autoritatea de resort

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 31.07.2020 - 11:28
Medicul Răzvan Constantinescu

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) va face verificări asupra cazului medicului din Iași care a stocat în nume personal listele cu datele personale ale pacienților.

SHARE

Informația a fost confirmată de ANSPDCP pentru Newsweek România, după ce publicația noastră a scris despre acest caz în data de 28 iunie a.c.

Răzvan Constantinescu, medic la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a salva datele pacienților în computerul personal, pentru a demonstra că numărul cazurilor de COVID-19 ar fi mult mai mic decât cel anunțat de autorități. Apoi s-a lăudat pe Facebook în legătură cu acest lucru.

El este fost membru ALDE, partidul lui Călin Popescu- Tăriceanu și unul din cadrele medicale care bănuiesc o conspirație a autorităților și pun la îndoială cifrele legate de evoluția infectărilor cu SARS-CoV-2 date publicității.

Citește și: 

Medic conspiraționist a stocat datele personale ale pacienților COVID acuzând că autoritățile mint

Săptămâna trecută, el a postat pe Facebook următorul text:

„NEDUMERIRE

Explicați-mi și mie: dacă în listele de cetățeni care se adresează celui mai mare spital din Moldova se înregistrează zilnic, în ultimele 10 săptămâni, maximum 2 (doi!) noi infectați (de obicei unul singur din 100), de unde scot marafații (sic!) 800 zilnic în toată țara?

P.S. Am salvat toate listele din ultimele 4 luni, cu nume, CNP, cu tot.”

 

Pe această speță, Newsweek România a sesizat Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), care ne-a comunicat următoarele: „În ceea ce privește aspectele sesizate de dumneavoastră, vă informăm că acestea au fost reținute în vederea exercitării competențelor legale”.

În răspuns, ANSPDCP a făcut și o serie de aprecieri pe marginea cazului medicului Răzvan Constantinescu.

Ideea principală este că, „potrivit Regulamentului (UE) 2016/679, modalitatea de prelucrare a DATELOR CU CARACTER PERSONAL se realizează cu consimțământul persoanei vizate.”

În aceste condiții, medicul Răzvan Constantinescu ar putea avea o problemă, dacă nu a solicitat conducerii spitalului acordul pentru a salva în computerul personal datele pacienților, lucru puțin probabil.

Vă prezentăm cele mai importante informații:

Astfel, pentru datele care nu au un caracter special (de ex. numele, prenumele, adresa, nr. de telefon), art. 6 din RGPD stabilește că prelucrarea este legală numai dacă și în măsura în care se aplică cel puțin una dintre următoarele condiții:

”(a) persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice;

(b) prelucrarea este necesară pentru executarea unui contract la care persoana vizată este parte sau pentru a face demersuri la cererea persoanei vizate înainte de încheierea unui contract;

(c) prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale care îi
revine operatorului;

(d) prelucrarea este necesară pentru a proteja interesele vitale ale persoanei vizate sau ale altei persoane fizice;

(e) prelucrarea este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este învestit operatorul;

(f) prelucrarea este necesară în scopul intereselor legitime urmărite de operator sau de o parte terță, cu excepția cazului în care prevalează interesele sau drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei vizate, care necesită protejarea datelor cu caracter personal, în special atunci când persoana vizată este un copil.

În ceea ce privește DATELE CU CARACTER SPECIAL, precum datele privind starea de sănătate, acestea pot fi prelucrate de către un operator dacă acest lucru ”este necesar în scopuri legate de

  • medicina preventivă sau a muncii,

  • evaluarea capacităţii de muncă a angajatului,

  • stabilirea unui diagnostic medical,

  • furnizarea de asistenţă medicală sau socială sau a unui tratament medical sau de gestionarea sistemelor şi serviciilor de sănătate sau de asistenţă socială.

De asemenea, ”persoana împuternicită de operator (în cazul nostru Spitalul „Sf. Spiridon din Iași”- n.red.) şi orice persoană care acţionează sub autoritatea operatorului sau a persoanei împuternicite de operator care are acces la date cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea operatorului, cu excepţia cazului în care dreptul Uniunii sau dreptul intern îl obligă să facă acest lucru.”

În cazul în care are loc o încălcare a securităţii datelor cu caracter personal, operatorul notifică acest lucru autorităţii de supraveghere competente în temeiul articolului 55, fără întârzieri nejustificate şi, dacă este posibil, în termen de cel mult 72 de ore de la data la care a luat cunoştinţă de aceasta, cu excepţia cazului în care este puţin probabil să genereze un risc pentru drepturile şi libertăţile persoanelor fizice.”

POZIȚIA INTEGRALĂ A ANSPDCP REMISĂ NEWSWEEK ROMÂNIA

Newsweek România s-a adresat și conducerii Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași în legătură cu această speță. Ref. Alexandra Grijincu, responsabilă pentru relații publice, ne-a precizat că, urmare a sesizării noastre, spitalul „a deschis o anchetă” și ne va comunica rezultatele ei când acestea vor fi disponibile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te