Medici din Wuhan, sub anonimat: „Ni s-a spus să mințim despre focarul de Covid-19”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.01.2021 - 20:51
sursă abcnews

Medici chinezi au fost filmați sub acoperire pentru prima dată, recunoscând că și-au dat seama că noul coronavirus ar putea fi transmis de la om la om, dar guvernul le-a spus să tacă, potrivit itv.com.

SHARE

 

Medici seniori din Wuhan, care au înregistrat primele cazuri de infectare cu noul coronavirus, au fost filmați în secret de un jurnalist chinez pentru un documentar ITV.

Medicii au declarat că și-au dat seama cât de periculos era virusul, fie și doar după numărul mare de decese survenite încă de la sfârșitul lunii decembrie 2019.

„La sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, fiecare aveam câte o rudă care a murit de acest virus. Mulți dintre cei care locuiau cu pacienții erau, de asemenea, infectați, inclusiv oameni pe care îi cunoșeam”, a declarat un medic. 

„Nu exista nicio îndoială printre noi că se transmitea de la om la om”, a precizat  un altul.

Autoritățile guvernamentale știau din ianuarie, de la început, cât de periclos este, dar voiau să ascundă adevărul despre epidemie, astfel că medicii au fost instruiți, în ședințe la spital, să nu  vorbească despre noul coronavirus.

Deși medicii au avertizat că trebuie suspendate sărbătorile de Anul Nou în oraș, autoritățile nu au ascultat, lăsându-le să se desfășoare, ca să „prezinte o societate armonioasă și prosperă".

Documentarul arată că, rata infecțiilor era mare în perioada 5-17 ianuarie, nu au fost raportate oficial cazuri noi timp de 12 zile.

Mărturia medicilor din Wuhan este susținută de virologi de frunte, inclusiv specialistul în boli infecțioase dr. Yi-Chun Lo, directorul general adjunct al Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan.

„Gestionarea foarte timpurie a focarului a fost doar o mizerie, un eșec. Cred că pandemia ar fi putut fi evitată de la început dacă China ar fi fost transparentă în ceea ce privește focarul și ar fi furnizat rapid informațiile necesare lumii. Cu toate acestea, autoritățile chineze încă negau că virusul ar putea fi transmis de la om la om”, a declarat dr. Lo.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.