CES 2019. Mașini care pășesc, motociclete autonome, televizoare care se rulează

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 18.01.2019 - 11:07
Conceptul Hyundai Elevate

Conform tradiției, companiile care au avut ceva de spus și de arătat în materie de tehnologie și-au dat întâlnire, cu mic, cu mare, la Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas.

SHARE

Așa cum v-am promis în preview-ul din numărul trecut al revistei Newsweek România, revenim cu detalii despre cele mai interesante noutăți și inovații de la CES  2019, cel mai mare salon de profil din lume, care s-a desfășurat între 8 și 12 ianuarie.

Ediția din acest an a CES-ului a fost una diversă și bogată. Roboți din ce în ce mai inteligenți care, de exemplu, împachetează haine sau fac și vând pâine, televizoare care se rulează, fel de fel de gadget-uri cu Inteligență Artificială (AI), super-computere, smartphone-uri cu camere de până la 48 de Megapixeli, electrocasnice deștepte, exoscheleți... Până și scutecele pentru copii au ajuns inteligente. Peste 4.400 de expozanți din întreaga lume au etalat mii de noutăți pe cei 250.000 de metri pătrați ai centrului expozițional din Las Vegas, setând noi trenduri. Iar o prezență neobișnuit de puternică a fost cea a actorilor din industria auto. În loc să aștepte să-și prezinte inovațiile și noile concepte de mobilitate la unul dintre marile saloane auto ce vor avea loc în 2019, precum Salonul Auto de la Detroit, care și-a deschis porțile pe 14 ianuarie, sau Salonul Auto de la Geneva din martie, mai mulți producători au adus la CES 2019 noi prototipuri de mașini pregătite să se conducă singure și, în premieră, chiar o motocicletă autonomă, autovehicule zburătoare sau cu „picioare”.

Mobilitatea, la nivelul următor

Hyundai a surprins la CES 2019 prezentând mașina care poate ajunge aproape oriunde, pășind la propriu peste obstacole . Conceptul Hyundai Elevate pare inspirat de un vehicul SF, de un rover proiectat să meargă pe Marte, și este destinat serviciilor de urgență, care, în cazul unui dezastru, de pildă, au nevoie să ajungă în locuri imposibile. Cele patru roți sunt independente și atașate la capătul unor picioare robotice, care ridică mașina și o fac să se cațere și să sară peste garduri de până la 1,5 metri înălțime.

BMW Mottorad a demonstrat în premieră, în Sin City, că și motocicletele urmează drumul condusului autonom. Modelul BMW R 1200 GS autonom este capabil să pornească, să accelereze, să efectueze viraje, să încetinească şi să se oprească. Totul, de unul singur. Dezvoltarea vehiculului de teste va oferi informaţii preţioase despre dinamică, informații care ulterior vor putea fi integrate pentru a ajuta pilotul să recunoască situaţiile periculoase şi să stăpânească manevrele de condus dificile. În acest fel, motocicleta autonomă - cu înţelegerea completă a traselor ideale şi a virajării perfecte, a punctelor de frânare corecte şi a acceleraţiei optimizate pentru tracţiune - poate ajuta motociclistul să-şi îmbunătăţească în mod constant calităţile.

Punctul central al standului BMW a fost, însă, BMW Vision iNEXT, mașina care priveşte spre viitorul plăcerii condusului, şi Asistentul Personal Inteligent BMW, care, în calitate de expert la bord şi suflet al modelului BMW, constituie elementul central pentru interacţiunea dintre conducător, automobil şi universul său digital. Varianta de serie a lui Vision iNEXT va intra în producţie în 2021, dar, la CES 2019, datorită unei simulări de realitate combinată (combined reality) sofisticată, a fost posibil în premieră să se stea în BMW Vision iNEXT şi să se pornească într-o experienţă de condus autonom complet conectat.

Simularea îşi imaginează o zi din anul 2025, cu o metropolă futuristă ca fundal. Asistentul Personal Inteligent BMW ghidează şi acompaniază vizitatorul de-a lungul experienţei. Pentru a începe, o fereastră de mobilitate cu augmented reality afişează scenariul următoarelor drumuri de parcurs, inclusiv sarcinile, întâlnirile şi starea de încărcare pentru modelul electric BMW Vision iNEXT. Asistentul Personal utilizează acest lucru pentru a planifica programul ideal al zilei, luând în considerare opţiunile pentru gestiunea bidirecţională a energiei (încărcare automobil, furnizare de energie din automobil). Apoi, utilizatorul îşi pune ochelarii VR şi pătrunde în lumea virtuală. După ce a ieşit din lift, păşeşte pe strada oraşului virtual, unde BMW Vision iNEXT îl aşteaptă cu efecte personalizate de întâmpinare şi iluminare. Când conducătorul se aşază, universul său digital se conectează perfect la automobil, iar călătoria începe. Iniţial, șoferul preia controlul automobilului (în modul „Boost”).

Parbrizul devine un ecran de Augmented Reality, cu informaţii despre condus şi mediul înconjurător. Imediat ce automobilul ajunge pe autostradă, Asistentul Personal Inteligent BMW sugerează ca maşina să preia condusul, iar călătoria să continue în regim autonom. Volanul şi pedalele dispar, creând un spaţiu deschis. În curând este programată o videoconferinţă şi, pentru a pregăti interiorul, Asistentul Personal Inteligent BMW sugerează trecerea în modul „Executive”, care transformă cockpit-ul într-un birou mobil. Parbrizul devine ecranul care arată persoanele participante la videoconferinţă, în timp ce documentele partajate pot fi vizualizate în acelaşi timp pe display-ul central. Odată ce videoconferinţa se termină, este afişată o altă sarcină care poate fi preluată. Pentru aceasta, se deschide aplicaţia de cumpărături preferată a conducătorului, complet integrată. În cadrul aplicaţiei, asistentul personal îndrumă conducătorul şi îl asistă pe parcursul procesului de cumpărare. Obiectul cumpărat va fi livrat cu punctualitate de o dronă direct la destinaţia automobilul: acasă.

Cei de la Mercedes-Benz au ales și ei CES 2019 pentru o experință autonomă cu prototipul Vision Urbanetic, care dispune de module interșanjabile pentru ca, în funcție de nevoi, să fie transformată din mașină de pasageri în autoutilitară și viceversa. În varianta de persoane, vehiculul electric autonom poate transporta 12 oameni, scaunele fiind dispuse circular. Conform producătorului, versiunea de marfă poate înghiți până la 10 paleți. O altă atracție la capitolul „mobilitatea viitorului” la CES 2019 a fost ElectraFly, o mașinărie zburătoare de uz personal, care seamănă cu o mega-dronă. ElectraFly decolează și aterizează vertical, grație celor patru elice orizontale. De asemenea, vehiculul are și un turbo-jet.

Nu în ultimul rând, Valeo, unul dintre cei mai importanți producători de piese auto, a dezvălui la Las Vegas un sistem video care face să „dispară” remorca din oglinda retrovizoare. Botezat XtraVue Trailer, sistemul folosește mai multe camere video montate pe spatele mașinii-tractor și al remorcii.

Imaginile sunt transformate în timp real într-una singură de un soft special, iar pe display-ul central din interiorul mașinii se vede ca și cum remorca ar fi dispărut. 

Televizoare și display-uri

La capitolul televizoare, toate blițurile au fost atrase de  LG Signature OLED TV R, primul televizor 4K care se rulează ca o jaluzea și se ascude într-un stand special când nu este folosit. Ecranul de 65 inch are trei moduri de funcționare: vedere completă, care presupune totalitatea ecranului, vedere liniară, în care ecranul este ascuns parţial şi arată doar panourile de muzică, ceas, informaţii meteo, etc. şi vedere zero, în care display-ul este ascuns în întregime. În afară de a servi ca suport, cutia funcţionează şi ca soundbar, având sistem de sunet Dolby Atmos. LG Signature OLED TV R  va ieşi pe piaţă în a doua jumătate a acestui an.

Samsung a venit în Las Vegas cu un 8K TV cu ecran Micro LED de 75 de inch. Interesant la acest aparat este faptul că este modular, prin unirea mai multor ecrane putându-se obține un videowall de aproape orice dimensiune.

De obicei, Apple nu participa la CES, însă anul acesta a simțit nevoia să fie prezent. Nu, nu și-a făcut stand. Dar a organizat un eveniment în cadrul căruia a anunțat deschiderea platformei Apple AirPlay pentru, atenție, smart-TV-urile făcute de Samsung, LG, Sony. Prin urmare, în curând, conținutul de pe device-urile cu iOS va putea fi partajat wireless pe aproape orice televizor smart.

Un alt gadget interesant, care poate fi inclus la display-uri, a fost oglinda Savvy Smart Mirror. Aceasta oferă funcțiile analogice ale unei oglinzi obișnuite, dar, la cerere, poate afișa fel de fel de informații, precum starea vremii sau știri.

Super-calculatoare

Lenovo Yoga S940 suportă asistenții vocali Amazon Alexa și Microsoft Cortana, are procesor Intel Core i7 din a opta generație și cameră cu infraroșu cu recunoaștere facială. Iar Dell a adus la CES 2019 laptop-ul Alienware Area-51m, despre care afirmă că este cel mai puternic calculator portabil pentru gaming. Dell Alienware Area-51m are, de exemplu, un display de 17 inch, procesor cu până la opt core-uri, 2.5Gbit Ethernet, 64GB RAM și GPU Nvidia modular, ce  poate fi upgradat la un moment dat.

Samsung a avut și el un cuvând de spus la capitolul „calculatoare”, prezentând Notebook 9 Pro. Laptopul are toate  ingredientele pentru a concura cu adversarii din acest an: keyboard tactic, trackpad responsive, ecran subțire etc.

Tehnologie pentru case inteligente

Adio, dezordine! FoldiMate a prezentat, probabil, unul dintre cele mai interesante gadget-uri pentru casele inteligente: robotul care împachetează haine. Mașinăria poate împacheta majoritatea tipurilor de cămăși, bluze, tricouri și pantaloni, de la mărimi potrivite copiilor de șase ani, până la XXL.

Elecpro a propus o alternativă inteligentă pentru yalele tradiționale. Dacă vă uitați cheile, broasca US:E dispune de recunoaștere facială sau poate fi deschisă cu ajutorul amprentei.

Bosch a prezentat o mașină de tuns iarba autonomă și inteligentă. Aceasta poate fi programată sau comandată prin asistentul Amazon Alexa.

PetNet a adus un dispozitiv care recunoaşte animalele de casă şi le eliberează hrana potrivită. Iar Kohler a prezentat un vas de toaletă hi-tech. Numi 2.0 Intelligent Toilet integrează Amazon Alexa, boxe cu Bluetooth, sistem de lumină ambientală, capac hands-free, care se ridică și se coboară automat, și funcție de bideu.

De asemenea, scaunul este încălzit, iar în modul „bideu” poate fi folosit și un uscător cu aer cald.

Cele mai interesante gadget-uri

Pentru împătimiții de realitate virtuală, Teslasuit a fost una dintre principalele atracții de la CES 2019. Costumul haptic complet integrat permite utilizatorilor să atingă și să simtă în lumea virtuală, captează orice mișcare a corpului uman și oferă feedback biometric.

La un an de la lansarea Vive Pro, HTC a prezentat la CES 2019 Vive Pro Eye. Headset-ul VR este primul care dispune de sistem de monitorizare a mișcării ochilor pentru navigare. În traducere, utilizatorul poate par­curge meniurile doar uitându-se la ele, fără a mai folosi vreun controller.

Nici posesorii de criptomonede nu au fost uitați. Ledger Nano X este un portofel electronic de mărimea unui stick USB, care se conectează prin Bluetooth la calculator sau smartphone.

Omron, un producător cunoscut mai mult în industria medicală, a prezentat cea de-a cincea generație a robo-mesei de ping-pong Forpheus . Device-ul are o axă suplimentară, care îi permite să pună ”topspin” și ”backspin” pe minge și oferă o gamă mai largă de mișcare.

Insta360 Titan 11K este o cameră VR cu opt lentile, care poate face fotografii la 360 de  grade și filmulețe cu rezoluție de până la 11K. Iar Lexar a lansat primul card de memorie SDXC cu o capacitate de 1TB. Acesta oferă o viteză de citire de până la 95 MB/s și o viteză de înregistrare video de clasa  V30. Deşi telefonia mobilă nu a fost niciodată punctul forte al CES, producătorii păstrând noutățile importante în domeniu pentru Mobile World Congress, ce se desfăşoară în februarie, la Barcelona, evenimentul de la Las Vegas a fost o oportunitate pentru a testa puterea 5G pe tot felul de obiecte cotidiene.

Sănătate și fitness hi-tech

Unul dintre segmentele de piaţă care au avut o prezență importantă anul acesta a fost cel al tehnologiei pentru sănătate şi sport. După ce anul trecut funcția EKG a ceasului inteligent Apple Watch Series 4 a salvat viața unui om, la CES 2019 au fost prezentate monitoare de tensiune încorporate în haine și accesorii.

Samsung a prezentat Bot Care, un asistent medical robotizat care dispune de un senzor pentru amprentă și poate fi folosit pentru a citi semnele vitale ale pacienţilor. De asemenea, roboțelul poate monitoriza calitatea somnului și evaluează calitatea aerului din încăpere. Un alt device interesant la standul Samsung a fost  GEMS (Gait Enhancing and Motivating System), un exoschelet conceput să-i ajute pe pacienţii cu mobilitate redusă sau pe sportivii care caută să-și îmbunătățească performanțele.

Coreenii de la Monit au adus un gadget care transformă orice scutec pentru copii într-unul inteligent. Pornind de la premisa că părinții, bunicii sau bonele trebuie să verifice din când în când bebelușul mirosind scutecul, specialiștii Monit au dezvoltat un senzor cu Bluetooth care se atașează de scutec, ”simte” orice miros suspect și transmite o alertă.

Pentru industria cosmetică, producătorii de tehnologie propun, de exemplu, asistenţi electronici care evaluează gradul de îmbătrânire al pielii (Olay Skin Advisor, de la Procter & Gamble), urmăresc pH-ul sau crează măşti personalizate, după ce analizează, prin intermediul telefonului mobil, faţa clientului (MaskiD , de la Neutrogena).

Iar pasionații de fitness pot alege de acum haltera inteligentă KettlebellConect de la JaxJox. Aceasta include senzori de mișcare și comunică rezultatele exercițiilor unei aplicații de smartphone.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te