Hayssam, vindecare miraculoasă sub Beuran
Cel mai scandalos caz este al lui Omar Hayssam, grav bolnav de cancer, operat sub supravegherea lui Mircea Beuran și eliberat din arest, în primăvara lui 2006, fiindcă boala se agrava. La câteva luni după ce a fost scos din arestul preventiv, în iunie 2006, el a fugit din România.
„Stim precis și unde este, și e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoși ai patriei”, spunea în 2011 Traian Băsescu. Doi ani mai târziu, Hayssam era adus în România, iar acum își ispășește multiplele condamnări.
Năstase, protejat de Brădișteanu
În martie 2015, medicul Șerban Brădișteanu a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru că a dispus menținerea în Spitalul Floreasca a lui Adrian Nastase, după tentativa de sinucidere din iunie 2012.
Năstase tocmai fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a vrut să se sinucidă, iar medicul Brădişteanu l-a preluat la secţia sa, în mod nelegal, pentru a încerca să tergiverseze cât de mult punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.
Ciorbea, îngrijorat de soarta lui Oprescu
În februarie 2015, însuși Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a intervenit în favoarea lui Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, aflat în arest.
„În foarte scurt timp, se vor deplasa la Arestul Capitalei doi reprezentanți ai instituției noastre, un medic și un reprezentant al unei organizații nonguvernamentale specializate. Se va discuta cu domnul Oprescu, în primul rând să vedem care e situația, se face o primă apreciere de către medicul care va face parte din componența acestei echipe. Se va discuta cu conducerea Arestului și se vor face verificări. Am înțeles că este foarte serios pus sub semnul întrebării dreptul la sănătate”, a spus Ciorbea.
Azi, Oprescu este liber și este medic la Spitalul Universitar de Urgență, condus de iubita sa. El a fost condamnat, în primă instanță, la 52 de luni de închisoare.
Ciutacu, interviu dramatic cu bolnavul Nicușor
În septembrie 2014, jurnalistul Victor Ciutacu, de la RTV, s-a deplasat în SUA în delegația premierului Victor Ponta. Ciutacu a părăsit însă delegația și a plecat la New York, unde i-a luat un interviu lui Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța.
RTV anunța că interviul a fost luat de pe patul spitalului din New York, unde beneficiază de tratament ambulatoriu pentru cancer la prostată. "Sper să pot să renunț singur, pe semnătură, la tratamentul radioactiv și să mă urc în avion și să vin să le spun «luați-mă, legați-mă!»", a spus Nicușor Constantinescu, pentru România TV.
În prezent, el este sănătos și ispășește multiplele sale condamnări la penitenciarul din Poarta Albă.
Arestul face rău la inimă
În 2011, după ce a fost arestat preventiv, fostul președinte al CJ Argeș Constantin Niculescu a descoperit că e grav bolnav de inimă.
Și el a fost operat la Spitalul Floreasca: „Echipa medicală multidisciplinară care-l tratează pe Nicolescu a stabilit că acesta a suferit un accident vascular cerebral ischemic, diagnosticul complex incluzând și referiri la un sindrom coronariar acut și la multiple stenoze arteriale, că efect al hipertensiunii și dislipidemiei”.
În 2015 el a fost condamnat definitiv și a intrat la pușcărie, fiind eliberat condiționat în 2017.
Din 2004, boala nu l-a slăbit
Colonelul de miliţie în rezervă Tudor Stănică a fost condamnat în 2003 la 10 de închisoare pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu. Stănică a stat în închisoare doar un an şi 5 luni, pentru că, periodic, face cereri de întrerupere a executării pedepsei, motivând că este grav bolnav. În 2004, el a trimis instanţei un act medical din care rezulta că e diagnosticat cu cancer: “tumoare vezicală Pt1G2 şi tumoare uretră prostatică Pt1G2”. Din 2004, anual, instanța decide că poate rămâne în libertate.