MAE consideră „nepotrivită” comparația dintre anexarea Crimeii și Trianon

DE Edi Neagu | Actualizat: 25.08.2021 - 11:35
Președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeei cu Trianonul. FOTO: Facebook

România a transmis un mesaj ferm, Ungariei, pe canale diplomatice, față de comparația făcută de președintele Ungariei.

SHARE

MAE a transmis ambasadorului Ungariei la București că România a considerat extrem de nepotrivit mesajul din discursul președintelui Ungariei, prin care a fost comparată ocuparea ilegală de către Rusia a Crimeii cu Tratatul de la Trianon, încheiat în urma Primului Război Mondial între Antanta și Ungaria, potrivit Digi24.ro.

 

Conform unor surse guvernamentale, partea română a făcut deja prin MAE, în cursul zilei de ieri, un demers ferm pe canal diplomatic direct, transmițând ambasadorului ungar la București faptul că partea română a considerat extrem de nepotrivit mesajul din discursul președintelui Ungariei la Summitul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea, de la Kiev, de luni, prin care compara ocuparea ilegală a Crimeii cu efectele Tratatului de la Trianon.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Militarii afgani nu se bucură că trăiesc. „Uite ce viață grea avem” - Newsweek LIVE

Partea română a preferat canalul bilateral având în vedere că discursul a fost rostit în contextul multilateral al summit-ului găzduit de Ucraina, era direcționat practic față de statul gazdă și ar fi fost nepotrivit conform cutumelor aplicabile în astfel de context să reacționeze în acel cadru al summitului, în condițiile în care în summit partea ucraineană nu a reacționat după discurs.

În același timp, având în vedere caracterul provocator al mesajului din discurs, partea română a preferat să nu dea amploare reacției sale pentru a nu amplifica efectele scontate de partea ungară.

CITEȘTE ȘI: Columbeanu nu regretă că a pierdut 150 milioane €: La două camere, în chirie, mă simt mai bine

 

János Áder a comparat, luni, anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, tratatul de pace de după Primul Război Mondial prin care s-au încheiat ostilitățile între Antanta și Ungaria. În urma acestui tratat, Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul au intrat în componența României.

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a fost declarația preşedintelui Ungariei la summitul de la Kiev, intitulat „Platforma Crimeei” și care a marcat anexarea peninsulei de către Rusia.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.