UPDATE: Comuna Seleuș din județul Arad a obținut miercuri în instanță ridicarea măsurii carantinei, cu două zile mai devreme față de termenul când ar fi trebuit să fie ridicată.
Citește și: Comuna Seleuș, a doua care câștigă în instanță ridicarea carantinei
---
De sub carantină au ieșit Cartojani (Giurgiu) și Gornet (Prahova), orașul Făget și satele aparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică – Timiș.
În instanță au contestat măsurile trei localități: Bălilești, Argeș (acțiune respinsă în instanță) cu primarul PSD Victor Cătălin Turturică, comuna Seleuș, cu cele două sate (se judecă astăzi), cu primarul PNL Cristian Branc, și Gornet, Prahova (câștig de cauză în primă instanță) - cu primarul PSD Nicolae Negoițescu.
La momentul punerii sub carantină, în total, în aceste localități erau depistate 227 de persoane infectate cu coronavirus, prin transmitere comunitară. Pentru ca o localitate să fie pusă sub carantină, trebuie să fie mai mult de 3 persoane infectate la 1.000 de locuitori, iar riscul răspândirii comunitare să nu poată fi controlat prin alte metode.
Newsweek România a cerut Departamentului pentru Situații de Urgență toate ordinele de punere sub carantină după ce a intrat în vigoare legea carantinei. Mai jos, puteți citi când au intrat și când au ieșit din carantină localitățile și cine a contestat în instanță ordinele, dar și cu ce rezultate.
9 august: Este pus sub carantină satul Greci, comuna Schitu, județul Olt
11 oameni din sat s-au infectat cu coronavirus. „Riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare, ținând cont de Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt nr. 27 din 09.08.2020, emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Olt, în baza evaluării epidemiologice avizată de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin care se constată că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul de 3 cazuri/ 1000 de locuitori (...) Se instituie măsura de carantină zonală, începând cu data de 09.08.2020, ora 19.00 pentru o perioadă de 14 zile, pentru satul Greci, comuna Schitu, județul Olt”, este cel mai recent ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, de punere în carantină a unei localități.
1 august: Este pusă sub carantină comuna Bălilești, județul Argeș.
În 31 iulie, 20 de locuitori erau infectați cu coronavirus.
Comuna Bălilești a atacat în instanță ordinul de carantinare, fiind respinsă marți de instanță: „ Respinge acţiunea, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în două zile de la comunicarea hotărârii”, a decis, în 11 august, Curtea de Apel București.
Citește și: DSU: Cererea localității Bălilești de ridicare a carantinei, respinsă de instanță ca „neîntemeiată”
Argeșul este unul dintre județele cu cel mai mare număr de cazuri noi depistate în 24 de ore, în ultimele trei săptămâni, în unele zile, depășind Bucureștiul.
Prefectul de Argeș Emilian Soare explica, pentru Newsweek România, că în județ se testează foarte mult, dar că Argeșul este și un județ foarte tranzitat, iar o mare problemă o reprezintă oamenii care pleacă în concediu la munte sau la mare, se întorc infectați și își infectează și apropiații. În perioada vidului legislativ, circa 700 de persoane infectate s-au externat la cerere. O altă sursă de infectare o reprezintă navetiștii, care se înghesuiau în maxi-taxi fără să respecte regulile de distanțare.
Citește și: EXCLUSIV De ce Argeș bate Capitala la cazuri noi de COVID. Rolul Dacia și al externărilor la cerere
Potrivit celei mai recente analize publicate de Institutul de Sănătate Publică (INSP), pentru săptămâna 3 – 9 august, 35.1% din totalul cazurilor s-au înregistrat in București, Argeș, Prahova, Brașov și Dâmbovița. În Argeș, săptămâna trecută s-au înregistrat 590 de cazuri noi de COVID-19, dintr-un total de 4.102 și muriseră 25 de oameni.
Marți, în Argeș s-au înregistrat 53 de cazuri noi de infectare cu coronavirus.
1 august: Este pusă sub carantină comuna Dârmănești, județul Argeș.
12 locuitori erau infectați cu coronavirus, la sfârșitul lunii iulie.
1 august: Sunt puse sub carantină satele Gurahonț și Bonțești din comuna Gurahonț, județul Arad.
35 de locuitori din cele două sate erau infectați cu coronavirus.
1 august: Sunt puse sub carantină satele Seleuș și Moroda, din comuna Seleuș, județul Arad.
În cele două sate, 55 de locuitori au fost depistați cu COVID-19.
Primarul comunei Seleuș, de care țin cele două sate, a atacat în instanță ordinul DSU de punere sub carantină, având termenul chiar astăzi. Primarul Cristian Branc a făcut anunțul pe Facebook, catalogând ordinul drept „nelegal și abuziv”.
Chiar primarul a avut coronavirus și a stat în spital, fiind în izolare la domiciliu în momentul atacării ordinului de carantinare.
„Iniţial am susţinut ideea carantinei, pentru că am avut 55 de cazuri, dar apoi am avut doar câteva cazuri noi şi nu se mai justifică o astfel de măsură. Am luat decizia să apelez la instanţă şi pentru că locuitorii comunei mi-au cerut o reacţie, fiind foarte nemulţumiţi. Noi suntem recunoscuţi pentru cultivarea legumelor, iar localnicii îşi vând produsele în toată ţara, mai ales în Ardeal. De când s-a auzit că suntem în carantină, producătorii din Seleuş au mari dificultăţi în a-şi vinde mărfurile, clienţii se feresc de ei când află de unde provin”, spunea, la acel moment, primarul din Seleuș, pentru Agerpres, având atunci 60 de cazuri active în comună.
În Arad au fost înregistrate, săptămâna trecută, 161 de cazuri noi, dintr-un total de 1.280 (până în 9 august) și au murit 13 oameni. Marți, în județ s-au înregistrat încă 32 de cazuri noi de COVID-19.
26 iulie: Sunt puse sub carantină orașul Făget, satele aparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică, din județul Timiș.
47 de oameni au fost depistați cu coronavirus prin transmitere comunitară.
În 7 august, Prefectura Timiș a anunțat că numărul cazurilor active de coronavirus a scăzut sub 3/1.000 de locuitori și că a propus ridicarea măsurii de carantină.
Măsura carantinei a fost ridicată începând cu 8 august, însă, timp de 30 de zile, au fost impuse alte restricții: suspendarea tîrgurilor,iarmaroacelor, oboarelor, piețelor, programul tereselor este între 08.00 și 22.00, masca de protecție este obligatorie în aer liber, slujbele religioase se fac în aer liber, cu maxim 50 de participanți.
22 iulie: Este pus sub carantină satul Gornet, comuna Gornet, județul Prahova.
15 oameni din localitate au fost infectați cu coronavirus prin transmitere comunitară.
Gornet a fost primul sat care a atacat și a obținut, în primă instanță, ridicarea măsurii carantinei. Deși a obținut ridicarea acestei măsuri în instanță, acest lucru s-a întâmplat fix în ziua când ar fi trebuit oricum să iasă din carantină.
La momentul ridicării carantinei, în județul Prahova erau active 11 focare de coronavirus, iar câteva cazuri noi de infectare cu COVID se înregistraseră chiar în Gornet.
Citește și: Cu proces cu tot, Gornet va ieși din carantină la termen. Încă mai sunt cazuri COVID
DSU a atacat în instanță decizia de ridicare a carantinei, spunând că a fost „profund nelegală” și că instanța nstanţa de fond a dovedit o „apreciere superficială a Legii 136/2020 şi lipsă de înţelegere juridică a scopului acestui act normativ special".
Pe de altă parte, avocatul comunei Gornet a cerut daune morale de două milioane de euro pentru locuitorii satului.
Citește și: DSU, recurs: Decizia privind ridicarea carantinei în satul Gornet, „vădit nelegală”
Prahova este de asemenea aflat în topul județelor cu cele mai multe cazuri noi de infectare cu coronavirus. Săptămâna trecută, în Prahova se înregistraseră 558 de cazuri noi, dintr-un total de 2.692 de cazuri (până în 9 august) și 16 decese noi.
Marți, în Prahova au fost 51 de cazuri noi de COVID-19.
Citește și: EXCLUSIV Prahova, pe locul 3 la infectări cu COVID. Prefectura ascunde unde sunt cele 11 focare
22 iulie: Este pus sub carantină satul Cartojani, comuna Roata de Jos, județul Giurgiu.
32 de oameni fuseseră infectați 32 de localnici, prin transmitere comunitară, iar alte 37 de persoane erau contacți direcți ai unuia dintre cei infectați. Acesta a fost prima punere sub carantină din starea de alertă, după modificarea legii.
În 1 august, ora 17.00, este ridicată carantina în satul Cartojani.
La momentul plasării în carantină, șeful Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina (PSD) a susținut că România este „un stat eșuat” și că autoritățile nu ar trebui să impună carantina în toată localitatea Cartojani, apreciind că „ținem oamenii închişi, ca la închisoare”.
Marian Mina urma să fie, la rândul său, în carantină după ce a intrat în contact cu șeful ISU Giurgiu, bolnav de coronavirus. Acesta a contestat și a obținut în instanță ridicarea carantinei:
Citește saga lui Mina aici:
EXCLUSIV Șeful CJ Giurgiu (PSD) trebuia să fie în carantină și s-a dus la birou după un weekend
Focar COVID în administrația din Giurgiu, șeful PSD al județului refuză izolarea: „Poliție politică”
Efectul PSD asupra legii carantinei: șeful CJ Giurgiu, scăpat din izolare de judecători
La momentul respectiv, erau focare COVID în cinci instituții publice din Giurgiu. Săptămâna trecută, Giurgiu a avut 43 de cazuri noi și nici un deces. Marți, în județ erau 13 cazuri noi, dintr-un total de 481 de cazuri.
Carantina zonală este prevăzută în Legea 136/2020: „carantina zonală - măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru” și se instituie la „prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență, la propunerea direcției de sănătate publică teritoriale și cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică.(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în situația în care măsura vizează două sau mai multe județe învecinate, carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și cu validarea în termen de cel mult 48 de ore de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.(3) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (2) se instituie atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică.”