Marian Mina a declarat, pentru Newsweek România, că nu a stat acasă cele 14 zile, pentru că nu a primit nici un formular de la Direcția de Sănătate Publică Giurgiu prin care să fie informat că trebuie să stea în carantină.
Astăzi, Mina a fost văzut la sediul CJ, potrivit unor surse ale Newsweek România.
„Eu trebuia să completez acest formular, în care trebuia să îmi dau acordul sau nu. Trebuia să mi se aducă la cunoștință perioada carantinei și obligațiile mele. Nu există așa ceva. Și vă întreb eu, în baza la (sic!) ce sunt carantinat?”, a declarat Mina.
Totodată, șeful CJ Giurgiu a trimis reporterului Newsweek România două buletine de analiză, din datele de 25 și 27 iulie, care arată rezultatul negativ la coronavirus, acesta spunând că a stat acasă pentru că a fost „de bună credință”.
Primul test RT-PCR al lui Mina, pe care acesta l-a trimis reporterului Newsweek România. Pe al doilea test îl găsiți în galeria foto atașată articolului. Cele două teste sunt negative.
„Am stat de vineri până luni. În baza cărui document sa stau acasă? Legea a fost modificata pe data de 23 luna aceasta. Am stat in carantină pentru ca am fost de bună credință, mi-am făcut acele teste atunci când mi-a spus directorul DSP, am ieșit negativ”, a răspuns Mina la întrebarea dacă nu ar fi trebuit să stea acasă cele 14 zile, după contactul cu o persoană infectată cu coronavirus.
Întrebat cum a ajuns să stea acasă, dacă a fost contact al unei persoane infectate cu coronavirus, Mina a spus că „pe data de 19 ne-am întâlnit pe stradă și ne-am salutat. Acesta a fost MARELE contact” (notă: Am păstrat grafia lui Marian Mina, din discuția cu reporterul Newsweek România, n.r.).
Conform unui document obținut de Newsweek România, Marian Mina a scris DSP Giurgiu, cerând să i se comunice dacă este pus în carantină sau în ce bază a fost dispusă măsura carantinei și care este instanța căreia se poate adresa cu o plângere, dacă i s-a aplicat această măsură. După spusele lui Mina, DSP nu i-a transmis nici o informare scrisă, pentru că, tot din declarațiile sale, Mina a făcut cele două teste RT-PCR la îndemnul directorului DSP Giurgiu.
Cererea lui Marian Mina către DSP, în care cere instituției să-i spună cui trebuie să se adreseze pentru a contesta o eventuală punere în carantină. Document intrat în posesia Newsweek România
În 24 iulie, șeful CJ Giurgiu, Marian Mina (PSD Giurgiu), a susținut, într-o conferință de presă, că România este „un stat eșuat” și că autoritățile nu ar trebui să impună carantina în toată localitatea Cartojani (aceea fiind prima localitate pentru care autoritățile au luat această măsură în starea de alertă).
Citește și: DERAPAJ Șeful PSD Giurgiu susține că România e „stat eșuat” și se opune carantinei
Newsweek România a contactat DSP Giurgiu pentru a lămuri situația, iar când va primi un răspuns, îl va publica.
Potrivit Legii carantinei, 136/2020, izolarea se dispune „pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.
Izolarea persoanelor se instituie la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora.
Izolarea persoanelor se instituie cu acordul acestora, iar în lipsa acordului, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.
Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice și dacă se menține riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară, într-o locație alternativă atașată unității sanitare ori la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta.
Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locație alternativă atașată acesteia.
În situația în care persoanele refuză măsura izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcția de sănătate publică, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locație alternativa atașată acesteia. Decizia are caracter individual și se comunică de îndată persoanei în cauză.
În situația în care persoanele prevăzute refuză măsura izolării prelungită și recomandată sau dacă persoanele încalcă măsura izolării instituită la domiciliu sau la locația declarată pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, care poate confirma sau infirma măsura izolării într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată acesteia, printr-o decizie cu caracter individual. Decizia se va emite în cel mult două ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control și se comunică de îndată persoanei în cauză.
Măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există”.