În ceea ce privește numărul mare de cazuri zilnice înregistrate în județul Argeș - circa 100/zi, al doilea cel mai mare număr după București, prefectul a indicat o serie de motive: că în județ se testează foarte mult, dar că Argeșul este și un județ foarte tranzitat, iar o mare problemă o reprezintă oamenii care pleacă în concediu la munte sau la mare, se întorc infectați și își infectează și apropiații.
700 de externați la cerere în vid legislativ
Astfel, Emilian Soare a spus că anchetele epidemiologice se fac cu greu, pentru că „oamenii mint”, iar în perioada vidului legislativ, circa 700 de persoane infectate s-au externat la cerere. O altă sursă de infectare o reprezintă navetiștii, care se înghesuiau în maxi-taxi fără să respecte regulile de distanțare.
„Avem un număr mare de cazuri, pe de-o parte, noi testăm foarte mult, avem 3 laboratoare de stat și 6 private, care recoltează în Argeș, dar de la ei avem doar testele pozitive, dar în laboratoarele noastre de stat avem între 400 și 500 de teste prelucrate pe zi. Testăm și conform metodologiei și în comunitate”, a mai explicat prefectul.
Amintim că, potrivit ultimei raportări a Grupului de Comunicare Strategică privind situația externărilor la cerere, în 21 iulie, 1.087 de pacienți cu test pozitiv fuseseră externați la cerere până la acea dată, iar din declarațiile premierului Ludovic Orban, alți 3.000 de pacienți diagnosticaţi nu au putut fi internaţi în urma deciziei CCR privind carantina.
Navetă cu maxi-taxi
„Este un județ de tranzit, mare, industrializat, este o cercetare care a arătat că, anul trecut, Argeșul a fost cel mai tranzitat județ al țării, avem platforme industriale aici, peste 17.000 de oameni care lucrează în industria auto, naveta se face cu maxi-taxi în zona aceasta: aglomerarea pe maxi-taxi, când se face naveta, aglomerare în autobuze, când se schimbă turele, am intervenit de câte ori am putut.
Avem un număr mare de cazuri și pentru că se călătorește mult, apoi, să nu uităm că în perioada în care CCR a venit cu această abordare că, dacă ești pozitiv, poți să faci cerere și să ieși din spital, noi am avut aproape 700 de persoane în această situație, acesta a fost un factor important.
Dincolo de faptul că nu se poartă masca, că nu se respectă distanța, noi am făcut mai multe eforturi ca să schimbăm, acum două săptămâni, am închis târgurile săptămânale, piscinele, am limitat programul teraselor și progresiv vom veni cu noi măsuri”, a declarat prefectul, pentru Newsweek România.
95 din 102 localități aveau măcar un caz
Prefectul a mai spus că în Argeș, chiar la începutul lui iulie, din cele 102 localități, până la 95 aveau cel puțin un caz confirmat de infectare cu coronavirus, iar din 11 iulie, au fost cel puțin 90 de cazuri noi/zi: „La noi, răspândirea comunitară este generalizată: avem 102 localități în tot județul și până la 95 de localități erau deja afectate, aveam cel puțin un caz în fiecare localitate. Conform unei analize făcute în această perioadă, prima zi cu 90 de cazuri a fost 11 iulie, de atunci, cu două-trei excepții, s-a păstrat, da, avem un număr mare de cazuri, dar este un platou, de o lună avem această stabilitate 90-100 de cazuri. Prin măsurile pe care le-am luat, am blocat creșterea numărului de cazuri.
Acum o săptămână, platforma industrială și-a întrerupt activitatea, uzina mare Dacia a intrat in remont, practic, s-a oprit un pic și așteptăm să vedem rezultatele în perioada următoare, dar când vedem plafonul acesta, e clar că există niște surse care alimentează.
În ultimele anchete epidemiologice, încercăm să obținem date de la oameni, care în general mint, nu ne spun adevărul, încercăm să obținem informații privind - dacă au fost în concediu, cu cine au fost, în ce perioadă, relațiile de prietenie; avem multe indicii în ultima perioadă că cei care se duc în concediu pe litoral sau la munte se infectează, noi suntem și aproape de litoral. Suntem la intersecția celor mai mari drumuri din țară, suntem puternic industrializați față de alte județe rurale, avem niște factori care agravează situația”, a spus Emilian Soare, pentru Newsweek România.
În Argeș, au fost suspendate târgurile, au fost închise piscinele, iar masca este obligatorie în spațiile deschise aglomerate.
Două localități din Argeș sunt în carantină de sâmbătă, iar alte patru riscă aceeași măsură.
„Sunt în carantină Bălilești și Dârmănești, acolo s-au depășit indicatorii, se ajunsese la 4,5 la mie, a trebuit să introducem, pentru că deja începuse să crească numărul de cazuri, trebuia să acționăm. În această săptămână, evaluăm și alte localități care sunt în dificultate și probabil vom propune carantinarea și în alte localități. Cam patru localități sunt într-o evaluare, vrem să vedem dacă într-o localitate putem carantina doar un sat, în funcție de evoluția cazurilor active”, a mai spus prefectul de Argeș.
Marți, în județul Argeș, erau 3.607 persoane diagnosticate pozitiv și 131 de persoane decedate, iar în ultimele 24 de ore se înregistraseră 95 de cazuri noi.
Județul Argeș se apropie și, în unele zile, depășește Bucureștiul la numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Astfel, conform unei analize a Newsweek România, în perioada 22 iulie - 3 august, în patru zile din acest interval, Argeșul a depășit Capitala, iar într-o zi, Argeșul a raportat același număr de noi infectări ca în București (27 iulie - câte 97 de cazuri noi).
În cele 13 zile analizate de Newsweek România, în București s-au înregistrat 1.590 de cazuri de infectare cu COVID-19 (dintr-un total de 6.208 cazuri), iar în Argeș 1.336 de cazuri noi de infectare cu coronavirus (dintr-un total de 3.521 de cazuri).
Vezi statisticile aici: ALARMANT Județele unde au explodat cazurile noi de COVID