Libertatea: Un italian cu 8 clase a operat în România

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.02.2019 - 16:06
Matteo Politi. Foto Libertatea

Matteo Politi a pretins că este chirurg și de mai bine de un an de zile lucrează în cinci clinici din Capitală și operează, deși nu are studii în medicină.

SHARE

Matteo Politi a fost depistat de asistente pentru că nu știa să își pună mănușile, relatează Libertatea.

Ministrul Sănătății nu neagă că Direcția de Sănătate Publică a dat parafa ca italianul să opereze, dar spune că l-au angajat ilegal clinicile. Jurnaliștii notează că ce nu a spus Sorina Pintea este de ce i-a dat DSP parafa cu care a intrat în sala de operații. Ca să practice, chirurgul fals avea nevoie de două avize: de la Colegiul Medicilor din România și de la Direcția de Sănătate Publică, instituție subordonată Ministerului Sănătății.

Italianul a sărit peste Colegiul Medicilor, dar are aviz de la Direcția de Sănătate Publică. Chirurgul Matthew Mode, „unul din cei mai buni chirurgi plasticieni din SUA”, după cum îl prezintă clinica bucureșteană Prestige, intră în sala de operații a Spitalului Monza.

Un medic de elită într-o clinică de elită

Cu 20 de milioane de euro cifră de afaceri în 2018, Monza este unul dintre cele mai mari spitale private din țară. Și, cu siguranță, dintre cele mai scumpe. La cardiologie, specialitatea de bază a instituției, „media plătită de pacienți pentru o intervenție este de 7.000 de euro”, potrivit managerului Luca Militello, citat de economica.net.

Clinica bucureșteană e deținută de o companie proprietară a 10 spitale în Italia, și, în afară de concentrarea pe cardiologie și neurochirurgie, Monza se dezvoltă rapid și pe alte specialități. Recent, Monza a achiziționat prima clinică de chirurgie plastică privată din România, fondată de medicii Dana și Ștefan Jianu. Tot pe chirurgie plastică va opera și Matthew Mode, una dintre vedetele medicale la modă pe scena pretențioasă a VIP-urilor bucureștene. „Nici n-a intrat în prima operație și are deja listă de așteptare!”, remarcă un coleg de la Monza despre Matthew Mode. Reputația îl precede pe expertul internațional.

Din martie 2018, Matthew Mode începe să opereze în București, în nu mai puțin de patru clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza. Cartea sa de vizită este impresionantă. Pe hârtie: a studiat in SUA și a lucrat în Marea Britanie, Spania, Italia și, acum, în România. CV-ul bărbatului de 38 de ani te copleșește, pur și simplu. Matthew Mode a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine, facultate care de 125 de ani fixează standardul în învățământul academic medical al lumii. Spitalul universitar Johns Hopkins a fost ales, pentru 20 de ani la rând, cel mai bun spital din SUA. Pentru un chirurg plastician e Everestul. Numai că Matthew Mode nu știe nici cum să se spele corect pe mâini înainte de operație!

„În realitate Matthew Mode e Matteo Politi, un italian din Veneția, cu doar 8 clase absolvite, a cărui ultimă meserie documentată este aceea de valet de parcare, omul care ia cheile și aduce mașina, înainte de a intra în istoria medicinei. În 2011, Matteo Politi a primit o sentință de un an și jumătate în Italia, cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că e medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputație bună din Modena: Luigi Vincenzo Politi.

Întreaga anchetă poate fi citită pe Libertatea.ro

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te