Lazăr, după „ievaluarea” lui Toader: Așa respectă Executivul independența Ministerului Public

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.10.2018 - 08:26
Augustin Lazăr a fost revocat. Foto George Călin/Inquam Photos

Procurorul general Augustin Lazăr a susținut, miercuri, o declarație de presă, după ce ministrul Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare din funcție a acestuia.

SHARE

Principalele declarații ale lui Augustin Lazăr: 

- Cu doar două zile în urmă Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de procedura de revocare. Raportul de evaluare prezentat astăzi este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiției, înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția. Raportul este modul în care Executivul înțelege să respecte independența Ministerului Public. Procurorul pe care-l aveți acum în față a fost notat, timp de 36 de ani, cu calificativul foarte bine. Acest lucru poate fi verificat în mapa aflată la CSM. 

--  Discursul public a fost în conformitate cu jurisprudenţa CEDO. Am nu numai drepturi dar şi obligaţia de a vorbi în apărarea ordinii de drept.

- La concluziile şi exagerările vizibile şi interesate ale ministrului Justiţiei îmi rezerv dreptul de a răspunde punctual în zilele următoare. Voi preciza punctual cât de clare sunt exegerările ministrului Justiţiei. Vă voi da două exemple: mai întâi pentru liniştea celor care sunt interesaţi, procurorul pe care îl aveţi în faţă a fost notat 30 de ani cu calificativul „foarte bine”. Conform legii, cine candidează, la ultima evaluare trebuie să fi avut  calificativul „foarte bine”. E foarte uşor de înţeles că nu a fost nicio conspiraţie între fostul ministru, CSM şi preşedinte că nu observă. Încă un exemplu: spune analiza că procurorul general a încurajat comportamentul neprincipial în cadrul Ministerului Public. Păi, avem 16 acţiuni disciplinare către Inspecţia Judiciară pentru procurori din DNA.”, a declarat Augustin Lazăr.

- Le transmit cetățenilor României să aibă încredere în procurori și îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției, în sensul de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile cetățenilor. Făclia despre care cineva a susținut în deșert că nu este tocmai așa cum trebuie o să aibă surpriza să o vadă circulând de la vechea generație la noua generație. Vom avea mereu magistrați independenți. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Citește și Tudorel Toader cere revocarea procurorului general, Augustin Lazăr

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.