Jumătate din populaţia adultă a Uniunii Europene a fost vaccinată cu cel puţin o doză a unor seruri anti-COVID-19, a anunţat joi Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, relatează DPA.
Citește și: VIDEO Ce drone militare vrea MApN să facă în România. Au fost în Irak și Afganistan
" În Europa, mai mult de 50% din populaţia adultă a primit cel puţin o doză de vaccin", a declarat ea într-o conferinţă de presă. Aproximativ 450 de milioane de oameni trăiesc în Uniunea Europeană.
"Chiar mai mult decât atât, până astăzi, 100 de milioane de europeni au fost vaccinaţi cu schemă completă", a adăugat Ursula von der Leyen.
Cele mai multe dintre vaccinurile dezvoltate împotriva maladiei COVID-19 necesită administrare în două doze, pentru a asigura o imunitate sporită în faţa noului coronavirus.
Odată cu creşterea ratei de vaccinare din UE, numărul infectărilor cu noul coronavirus a început totodată să scadă la nivelul blocului european, permiţând ţărilor membre să îşi redeschidă economiile naţionale.
Impactul pozitiv al vaccinării poate fi simţit la nivelul întregului continent. Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a spus că 36 de ţări din această regiune a lumii, în care se află 53 de state, relaxează restricţiile antiepidemice din această săptămână.
Totuşi, Hans Kluge a avertizat în legătură cu apariţia unui fals sentiment de siguranţă, argumentând că dacă o persoană se vaccinează, acest lucru nu înseamnă neapărat că persoana în cauză nu poate să transmită virusul. Mai mult, a adăugat el, marile festivaluri şi competiţiile sportive care au loc în zilele şi săptămânile următoare prezintă riscuri suplimentare.
Alţi experţi au atras atenţia asupra faptului că ritmul campaniilor de vaccinare din alte ţări ale lumii este mult mai lent. Întrucât nu dispun de unităţi de producţie a vaccinurilor, ţările sărace depind în mare măsură de donaţiile care le sunt oferite de statele mai bogate.
Potrivit Ursulei von der Leyen, aproximativ 350 de milioane de doze din cele 700 de milioane de doze produse în UE au fost exportate în peste 90 de ţări.
Însă o marte parte din acele doze au ajuns într-un număr mic de ţări. UE a autorizat un export de 100 de milioane de doze doar către Japonia, de exemplu.