DIICOT a clasat dosarul împotriva Newsweek și Libertatea, nu a găsit „grup infracțional organizat”

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.06.2021 - 23:35
DIICOT a clasat dosarul împotriva Newsweek și Libertatea, nu a găsit „grup infracțional organizat”/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
DIICOT a clasat dosarul împotriva Newsweek și Libertatea, nu a găsit „grup infracțional organizat”/FOTO: DIICOT

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală a clasat dosarul deschis la plângerea primarului sectorului 4, Daniel Băluță, împotriva unor jurnaliști ai Newsweek România și Libertatea. Dar nu pe ambele infracțiuni reclamate.

SHARE

DIICOT a explicat că a putut clasa dosarul doar pe infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat, nu și pe cea de șantaj, întrucât are competență doar pe prima. În cazul în care prima infracțiune ar fi fost probată, DIICOT ar fi putut investiga și șantajul. Cum nu a fost cazul, dosarul a fost disjuns și trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, care să facă cercetări și în legătură cu plângerea pe șantaj.

Citește toate detaliile cazului DIICOT versus Newsweek România & Libertatea:

Radiografia unui linșaj mediatico-penal: aberanta plângere a primarului Băluță împotriva Newsweek România

SISTEM MAFIOT Procurorul care cercetează Newsweek România și Libertatea, conectat la interlopii lui Băluță

Folosirea DIICOT împotriva Newsweek România și Libertatea, denunțată de Consiliul Europei

CPJ, despre DIICOT vs Newsweek România și Libertatea: Autoritățile trebuie să-nceteze anchetarea jurnaliștilor

Șefa DIICOT, Oana Pâțu, care a girat anchetarea Newsweek România și Libertatea, drept la replică mincinos

 

Comunicatul DIICOT, integral, mai jos: 

Urmare a interesului manifestat de către reprezentanții mass-media cu privire la o plângere formulată de către un primar de sector al municipiului București, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin ordonanța din data de 07.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus următoarele:

1.Clasarea cauzei cu privire la comiterea infracţiunii de: constituire a unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 C.pen.;

2.Disjungerea cauzei sub aspectul pretinsei comiteri a infracțiunii de șantaj prev. de art. 207 alin.1 C.pen.;

3.Declinarea competenței de efectuare/supraveghere a urmăririi penale în cauza disjunsă, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București.

Menționăm faptul că, având în vedere că potrivit disp art. 11 alin. 1 pct.1 din O.U.G. nr. 78/2016 Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este competentă să instrumenteze cauze privind comiterea infracțiunii de șantaj prev. de art. 207 alin. 1 C.pen. numai în măsura în care această infracțiune a fost comisă și a intrat în scopul unui grup infracțional organizat.

Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenta unui grup infracțional organizat, s-a constatat ca nu mai este incident niciun alt criteriu de competență materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competența D.I.I.C.O.T., ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale.

Totodată, precizăm faptul că, în ședința din data de 8 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 11 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, astfel că procurorii DIICOT nu mai pot continua cercetările în dosare disjunse, în care faptele nu sunt de competența parchetului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te