Judecătoare CSM, despre restricțiile din pandemie: S-au făcut unele abuzuri de administrația locală

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 29.06.2020 - 13:39
Foto: Gazeta de Cluj

Andrea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat că limitările impuse de pandemia de coronavirus și starea de urgență au încălcat extrem de mult valoarea cea mai importantă a sa, ca om, libertatea.

SHARE

„Libertatea mea ca și-a celorlalți membrii a fost extrem de mult limitată în această perioadă. Ca să fac o scurtă paranteză, îmi amintesc de un film, «Nu trage perdeaua», legat de Revoluția din ’89 și foarte interesant mi s-a părut că oamenii intervievați în legătură cu filmul au fost întrebați ce anume cred că au câștigat după 89 și ce anume nu ar vrea să piardă și toată lumea a vorbit de această valoare de libertate și în special despre libertatea de exprimare și libertatea de mișcare.

Iată că libertatea de mișcare, în special, ne-a fost foarte mult pusă la încercare în această perioadă. Cu toate acestea, una este Andreea Chiș omul, care are această libertate de valore absolută și alta este Andreea Chiș membru CSM, care are responsabilitatea de a organiza sistemul judiciar și în astfel de perioade în așa fel încât să funcționeze, dar să funcționeze în condiții de siguranță”, a declarat judecătoarea, în cadrul unui interviu acordat PressHub.

Magistratul a precizat că a fost printre membrii Secției de Judecători a CSM care a insistat ca instațele să nu se închidă din cauza pandemiei de coronavirus, să judece cât mai multe cauze. Chiș a adăugat că militează pentru digitalizarea sistemului justițiar și când am fost obligați, România a făcut mulți pași în această direcție.

„Lucruri pe care am refuzat să le aplicăm pentru că am zis că nu se poate, iată că am fixat cauze pe ore, iată că am scanat dosarele și așa mai departe”, a arătat judecătoarea.

Aceasta a insistat asupra faptul că limitarea libertăților în perioada stării de urgență a fost conștientizat de magistrați, dar și de români. Iar instanțele s-au pronunțat pe tema carantinării, atunci când li s-a cerut. Și rămâne de văzut dacă cei carantinați vor da în judecată statul.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.