Iohannis, despre declarațiile lui Borrell privind riscul unui război în Europa: O evaluare corectă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.04.2024 - 08:20
Iohannis, despre declarațiile lui Borrell privind riscul unui război în Europa: O evaluare corectă - Foto: Profimedia images

Președintele Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor cu privire la declarațiile făcute de șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a afirmat că "un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie".

SHARE

Iohannis a subliniat că, în opinia sa, "avem o evaluare foarte corectă a riscurilor la care suntem expuși noi în Uniunea Europeană și, sigur, este o situație complicată".

Iohannis, despre declarațiile lui Borrell privind riscul unui război în Europa: O evaluare corectă 

„Eu cred că avem o evaluare foarte corectă a riscurilor la care suntem expuşi noi în Uniunea Europeană şi, sigur, este o situaţie complicată”, a spus președintele Klaus Iohannis.

El a continuat prin a evidenția importanța creșterii cheltuielilor pentru apărare pentru a garanta securitatea statelor UE și a cetățenilor lor, precum și eforturile de transformare a economiilor pentru a deveni mai prietenoase cu mediul.

„Vrem să creştem cheltuielile pentru Apărare pentru a garanta securitatea statelor noastre, a cetăţenilor noştri. Vrem să transformăm economiile noastre ca să fie mai prietenoase cu mediul, vrem să reducem impactul asupra schimbărilor climatice.

Citește și: Al Treilea Război Mondial e aproape. Avertismentul șefului diplomației UE: „Rusia ameninţă Europa”

Toate aceste lucruri se fac cu bani mulţi, dar pe de altă parte, lumea nu doreşte să impună taxe şi impozite mai mari populaţiei. Şi atunci discuţiile sunt destul de complexe şi în final depinde de fiecare guvern cum îşi alocă banii pe priorităţi ca să satisfacă simultan cât mai multe din aceste solicitări”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a adăug ată „în România s-a reuşit destul de bine, aţi văzut că am avut şi creştere economică, tocmai am explicat că am avut cheltuieli pentru Apărare”.

Citește și: Armata României intră direct sub comanda NATO. Zona unde Rusia poate ataca. În ce scenariu se aplică

Trebuie să vedem, însă, complexitatea şi gravitatea lor şi să le abordăm în aşa fel încât să găsim soluţii, soluţii care sunt sustenabile, adică să nu împovărăm populaţia”, a conchis Klaus Iohannis.

Avertismentul șefului diplomației UE: „Rusia ameninţă Europa”

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat că un conflict la scară largă în Europa nu mai este o doar „o fantezie”, iar țările europene trebuie să se pregătească pentru un potențial război mai amplu pe continent.

"Războiul se profilează cu siguranță în jurul nostru (...), iar un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie", a declarat Borrell într-un discurs la un forum economic din Bruxelles.

El a subliniat că „Rusia amenință Europa” prin războiul său din Ucraina și prin atacurile hibride asupra statelor membre ale UE.

Comentariile sale vin în contextul avertismentelor emise recent de mai mulți comandanți militari europeni cu privire la posibilitatea ca Rusia să încerce să submineze NATO în următorul deceniu.

De la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, europenii au inversat politica lor de reducere a cheltuielilor pentru apărare și au intensificat planurile de creștere a capacității de producție industrială în domeniul apărării.

General NATO: Armata rusă s-a înmulțit cu 15% de la invazia Ucrainei încoace

Conform Business Insider, generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al forțelor Aliate ale NATO din Europa, a declarat miercuri că armata rusă s-a extins semnificativ de la declanșarea invaziei în Ucraina în februarie 2022.

"Armata rusă este, în fapt, mai mare acum – cu 15% - față de cum era când a invadat Ucraina", a afirmat generalul american în fața comisiei pentru forțele armate din Camera Reprezentanților a Congresului SUA.

Cavoli a subliniat că, în ultimul an, Rusia și-a mărit numărul trupelor de pe prima linie de la 360.000 la 470.000, iar creșterea vârstei de mobilizare de la 27 la 30 de ani a determinat un număr tot mai mare de recruți.

Această tendință indică faptul că Rusia ar putea ajunge să aibă până la două milioane de militari în următorii ani. "În total, Rusia va avea cea mai mare armată de pe continent", a avertizat Cavoli.

„Rusia va deține o armată mai mare și mai letală decât la începutul conflictului și va fi mai ostilă față de Occident”, spune generalul.

Declarațiile generalului Cavoli vin în contextul în care oficiali americani, precum adjunctul secretarului de stat Kurt Campbell, atrag atenția asupra faptului că Rusia și-a refăcut aproape în întregime capacitățile militare după pierderile suferite la începutul războiului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te