Armata României intră direct sub comanda NATO. Zona unde Rusia poate ataca. În ce scenariu se aplică

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.04.2024 - 11:13
Armata României intră direct sub comanda NATO. Zona unde Rusia poate ataca. În ce scenariu se aplică - Foto: Profimedia images

Armata României intră direct sub comanda NATO. Zona unde Rusia poate ataca. Scenariul de coșmar creionat de publicația italiană Il Messaggero prin care Rusia ar învinge România în sub 24 de ore în cazul unui atac este una irealistă, spune secretarul general adjunct al NATO.

SHARE

Armata României intră direct sub comanda NATO. Pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică, iar rușii avansează, vocile oficialilor occidentali care susțin că Putin NU se va opri în Ucraina sunt tot mai numeroase.

Aliații NATO, în special țările din flancul estic se tem de faptul că Rusia va „testa” Articolul 5 al Alianței în următorii ani, iar una dintre țările vizate de Rusia ar fi chiar România într-un anumit scenariu.

Armata României intră direct sub comanda NATO. Zona unde Rusia poate ataca. În ce scenariu se aplică

Scenariul cutremurător în care Capitala României ar capitula în fața unui atac fulger declanșat de Rusia ar avea un alt deznodământ față de cel schițat de publicația italiană Il Messaggero, spune secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Geoană a discutat la Digi24 despre vulnerabilitățile și pregătirile României în fața amenințărilor regionale și internaționale.

"Ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ți vină aliații este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi, acuma, lucrăm din ziua zero a, Doamne ferește, unui început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speță, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu știu cât timp, ci ne gândim și planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm într-adevăr fiecare centimetru pătrat de teren", a declara Mircea Geoană.

Punctul critic al României care trebuie apărat cu orice preț

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre punctele sensibile ale României în scenariul unui atac rusesc.

"Această zonă, Nămoloasa - Focșani, este un dat geografic al României dintodeauna, de când există România modernă, România lui Cuza și acum România actuală. Această zonă între curbura Carpaților și Dunăre reprezintă o zonă relativ îngustă, care întodeauna a fost considerată ca o zonă obligatoriu de apărat și mai vulnerabilă datorită geografiei.

Acestea sunt zone vulnerabile și în alte puncte ale acestui flanc estic al NATO. De aceea, într-adevăr, este o zonă mai sensibilă și zona Deltei și zona Focșani, Nămoloasa este în mod tradițional. Dar asta ne face pe noi să luăm măsuri suplimentare aici", a declarat Geoană.

Publicația italiană Il Messaggero susținea că Poarta Focșani este considerată cel mai critic punct de pe frontiera României și ar putea fi o cale de atac principală pentru Rusia. Aceasta este cuprinsă între fluviile Dunărea și Siret.

Potrivit experților militari, armata rusă, poziționată pe coasta de nord-vest a Mării Negre, ar ajunge în capitală în puțin mai mult de 24 de ore.

De asemenea, orașele Tulcea și Galați și Brăila se află în prima linie în cazul unei debarcări pe dunăre a rușilor.

Armata Română, sub comanda NATO

Șeful adjunct al NATO a explicat care va fi momentul în care Armata Română ar putea trece sub comanda NATO.

"Avem o planificare militară cu aliații români, cu NATO și, în caz de Doamne ferește, Armata Română, în mare proporție, în proporție de peste 90%, trece sub comanda noastră, a NATO și ne apucăm să facem din momentul zero din T0 ceea ce avem de făcut. De aceea vreau să dau un semnal de încredere și de calm cu privire la aceste subiecte", spune Geoană.

Cât trebuie să reziste România până la intervenția trupelor NATO?

Chiar dacă o intervenție NATO ar fi decisă, ar dura 48 până la 72 de ore pentru ca forțele să ajungă în România.

În caz de atac, strategia de apărare ar necesita mobilizarea între 60.000 și 100.000 de soldați, precum și resurse considerabile de echipamente și muniție. Practic țara noatră ar vea nevoie de 20 de milioane de litri de păcură și de 12.000 de tone de muniție, scrie publicația italiană.

Citește și: România construiește cea mai mare bază NATO din Europa. Orașul care va deveni „Capitala” Alianței

Cu toate acestea, infrastructura de transport deficitară, lăsată de izbeliște în ultimii 34 de ani de toate Guvernele României după zeci și zeci de promisiuni mincinoase ar complica deplasarea acestor forțe, cu posibile puncte de blocaj în România și în țările vecine.

România, în pericol imediat dacă pierde Ucraina

„România, Moldova și Polonia, în pericol imediat dacă pierdem Ucraina”, a declarat președintele francez cu o zi înainte de a se întâlni la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, într-un efort de a reduce tensiunile cu privire la Ucraina.

Într-un interviu acordat posturilor franceze TF1 și televiziunii France 2, Macron a subliniat că, dacă Rusia câștigă acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero.

Franța nu va conduce o ofensivă în Ucraina, dar „pentru a avea pace în Ucraina, nu trebuie să fim slabi”, a subliniat președintele francez.

Dacă lăsăm Ucraina să piardă, atunci, cu siguranță, Rusia va amenința Moldova, România, Polonia, nu va mai fi posibilă nicio securitate europeană”, a declarat Macron, potrivit Daily Mail.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te