Al Treilea Război Mondial e aproape. Avertismentul șefului diplomației UE: „Rusia ameninţă Europa”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.04.2024 - 12:03
Al Treilea Război Mondial e aproape. Avertismentul șefului diplomației UE: „Rusia ameninţă Europa” - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Al Treilea Război Mondial este tot mai aproape. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat că un conflict la scară largă în Europa nu mai este o doar „o fantezie”, iar țările europene trebuie să se pregătească pentru un potențial război mai amplu pe continent.

SHARE

"Războiul se profilează cu siguranță în jurul nostru (...), iar un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie", a declarat Borrell într-un discurs la un forum economic din Bruxelles.

Al Treilea Război Mondial e aproape. Avertismentul șefului diplomației UE: „Rusia ameninţă Europa”

El a subliniat că „Rusia amenință Europa” prin războiul său din Ucraina și prin atacurile hibride asupra statelor membre ale UE.

Comentariile sale vin în contextul avertismentelor emise recent de mai mulți comandanți militari europeni cu privire la posibilitatea ca Rusia să încerce să submineze NATO în următorul deceniu.

De la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, europenii au inversat politica lor de reducere a cheltuielilor pentru apărare și au intensificat planurile de creștere a capacității de producție industrială în domeniul apărării.

Citește și: Aceste țări din flancul estic al NATO se pregătesc de război. Anul 2025, crucial. Ce face România?

"Statele membre ale UE au creat o Agenție Europeană de Apărare, dar nu au finanțat-o", a atras atenția Borrell. El a remarcat că există experți care "de ani de zile fac rapoarte cărora nimeni nu le-a acordat atenție".

Având în vedere că situația de securitate a Europei reprezintă o "criză existențială", Borrell a subliniat lipsa de urgență în găsirea de noi modalități de a accelera investițiile în domeniul apărării.

"Avem nevoie de un nou vehicul financiar interguvernamental (...) comparabil cu cel pe care l-am creat în timpul crizei financiare (din zona euro)", a pledat el.

Alegerile din SUA, cruciale pentru viitorul Europei din 2025

Citește și: Premierul unei țări UE, mesaj devastator pentru tineri: Începe epoca războiului. Trebuie să luptăm

Borrell a amintit, de asemenea, temerile tot mai mari ale europenilor cu privire la o posibilă revenire la Casa Albă a fostului președinte american Donald Trump, care a amenințat că nu va apăra aliații NATO din Europa care nu cheltuiesc suficient pentru apărare. 

Citește și: Trump amenință din nou aliații NATO: Dacă nu plătiți, nu vă voi proteja. Nimeni nu plătește acum”

"Este posibil ca umbrela SUA, pe care ne-am bazat încă din timpul Războiului Rece, să nu mai fie deschisă tot timpul", a spus Borrell.

Citește și: Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: "NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți"

"Poate că, în funcție de cine conduce Washingtonul, nu ne putem baza pe America pentru a ne proteja", a continuat el. "În cadrul unei alianțe, prioritățile pentru fiecare membru în parte se pot schimba", a concluzionat Borrell.

De anul 2025 este crucial pentru viitorul Europei?

Nu este nici pe departe prima dată când Trump se plânge de implicarea SUA în NATO sau face afirmații eronate despre alianță.

Luna trecută, comentariile lui Trump la un miting de campanie, potrivit cărora ar "încuraja" Rusia "să facă ce naiba vrea" cu aliații NATO care nu ating ținta de cheltuieli, au primit numeroase critici. Mai mult, Trump a promis că va tăia tot ajutor pentru Ucraina și va face „pacea rusească” în 24 de ore, adică Ucraina va fi ruptă în bucăți așa cum vrea dictatorul de la Moscova, iar Rusia se va apropia și mai amenințător de granițele NATO și ale României.

În timpul primului său mandat de președinte, Trump a criticat deseori NATO, stârnind neliniștea că SUA fie se vor retrage din alianță, fie nu vor răspunde la o situație de tip Articolul 5, când un aliat este atacat și restul alianței vine în apărarea sa.

Citește și: Unul din liderii Europei anunță că Rusia începe „un mare război”. Cum va fi România implicată?

Acum, dacă Trump ar fi reales la finele acestui an, i-ar fi mult mai greu să facă acest lucru, deoarece Congresul american a adoptat în decembrie o lege care împiedică un președinte să se retragă din NATO fără aprobarea Congresului, însă în continuarea Trump poate alege ca SUA să nu intervină în caz că România este atacată.

Citește și: Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO

Ținând seama și de „prietenia” lui Trump față de Putin, fostul președinte american poate „ezita” să acorde ajutor unei țări NATO care în opinia sa nu contribuie suficient din PIB la consolidarea Alianței. Din acest motiv, anul 2025 este crucial pentru Europa, întrucât următorii 4 ani l-ar putea avea la conducere un „prieten” al Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te