Ioan Stanomir: „Propunerea lui Streinu-Cercel este monstruoasă și neconstituțională. Trebuie demis”

DE Ramona Ursu | Actualizat: 21.04.2020 - 13:07

Ioan Stanomir, profesor de Drept constituțional, a criticat în termeni foarte duri, într-un comentariu făcut pentru Newsweek România, proiectul „Vacanța Mare” propus de doctorul Streinu Cercel.  

SHARE

Reamintim că directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a propus măsuri extrem de controversate, dar și neconstituționale, așa cum spun specialiștii, care să se ia împotriva cetățenilor, motivând necesitatea acestor măsuri pentru a combate pandemia de COVID-19.

Proiectul lui Streinu-Cercel a fost respins nu doar de o parte importantă a societății civile, dar și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, precum și de Avocatul Poporului.

Contactat de Newsweek România, profesorul Ioan Stanomir, specialist în Drept constituțional, a spus, referitor la proiectul propus de doctorul Adrian Streinu-Cercel, proiect denumit „Vacanța Mare”, că acesta este neconstituțional și că este periculoasă chiar și simpla punere în circulație a unei astfel de propuneri.

„În România, segregările pe bază de gen, de rasă, de religie ori de vârstă sunt strict interzise”

Ioan Stanomir mai arată că proiectul asumat de șeful Institutului Național de Boli Infecțioase, dacă ar fi aplicat, ar aduce atingere demnității umane, libertății individuale, dar și altor drepturi garantate de Constituție.

 „Domnul Streinu Cercel, cu ideile domniei sale, aparține unui timp istoric care poate fi fie al lui Adolf Hitler, fie al lui Nicolae Ceaușescu. Domnul Streinu Cercel, cu siguranță, nu aparține unui timp al democrației. Pentru că domnia sa ar fi trebuit să cunoască faptul că într-o societate democratică, așa cum pretindem că este societatea românească, segregările pe bază de gen, de rasă, de religie ori de vârstă sunt strict interzise.

Domnia sa este, practic, susținătorul unei eugenii radicale, care se apropie de o eutanasiere – iertați-mi expresia dură – a unei întregi părți din populația României. Lăsând la o parte faptul că domnia sa are un gust macabru al titlurilor, pentru că am înțeles că a găsit un titlu «inspirat» inițiativei pe care a propus-o: «Vacanța Mare».

Pe acest motiv, «Vacanța Mare» ar putea să desemneze încercarea noastră de a-i separa pe bătrâni de restul populației, și folosesc terminologa de «bătrâni» ca să respectăm această monstruozitate semantică, le înmânăm câte o pilulă sau, după caz, câte o bucățică de sfoară și îi invităm să se extermine reciproc, pentru ca restul populației, nu?, să fie puternică și să poată rezista.

Simpla punere în circulație a unor asemenea idei și întârzierea cu care s-a dezavuat acest punct de vedere sunt neliniștitoare. Cred că trebuie subliniat faptul că, sub nicio formă, demnitatea umană nu trebuie să fie pusă în pericol pe durata stării de urgență”, a arătat Ioan Stanomir.

„Constituția ne apără și în starea de urgență”

Specialistul în Drept constituțional a explicat și de ce Legea fundamentală ne apără, inclusiv pe perioada stării de urgență și a ordonanțelor militare, de eventualele abuzuri pe care statul le-ar putea face în timpul stării de urgență:  

„Constituția ne apără și în starea de urgență. Constituția vorbește despre egalitatea în drepturi, despre demnitatea umană, despre nediscriminare. Constituția mai vorbește despre libertatea individuală ca imposibilitatea de a fi reținut/arestat fără un temei legal și fără ca anumite proceduri să fie parcurse.

Ceea ce domnul Streinu-Cercel propune este nu numai monstruos din punct de vedere etic, dar și neconstituțional. Dacă vă uitați în toate societățile care trec prin încercări similare nouă, veți remarca că acolo se pune accentul pe protejarea, în numele solidarității, nu pe dezbinare, nu pe segregare, nu pe separare în scopul exterminării”.

Cât privește mutarea persoanelor de peste 65 de ani din casele lor, desprinse de familie, pentru a fi duse singure și izolate în alte locuri, propunere care se regăsește în proiectul „Vacanța Mare”, profesorul Stanomir arată:

„Am văzut propunerea domnului Streinu-Cercel de a fi mutați vârstnicii din casele lor, separați de familii, pentru a fi duși, singuri, în alte locuri. Dar să-i trimitem unde? În hoteluri? În căminele de bătrâni care sunt deja focare de COVID-19? Sau să-i scoatem, pur și simplu, pe stradă? Sau să-i ducem pe o stâncă, așa cum îi duceau spartanii pe cei care nu le mai erau de folos? Cred că lucrurile acestea trebuie spuse foarte clar și o spun în calitate de liberal-conservator, atașat ideii de demnitate umană.

Toate societățile care, în mod istoric, au pus interesul draconic al colectivității deasupra individului au fost societăți care nu ne pot inspira. De aceea noi admirăm societatea ateniană și nu ne dorim o societate de tip spartan.

Poate că unii care au cultură – nu-l bănuiesc pe domnul Streinu-Cercel de exces de cultură -, dar unii din Guvernul României care mai au o urmă de educație clasică și o urmă de empatie în raport cu semenii lor ar trebui să înțeleagă că nici măcar ca idee vehiculată această formulare nu trebuie evocată, pentru că ea strecoară în inimile compatrioților noștri, care și-au făcut datoria față de țară, o umbră teribilă de îndoială și le sugerează, de fapt, că propria lor existență este inutilă. Mi se pare că nu există lucru mai crud, mai îngrozitor și mai inacceptabil decât acesta”.  

Ce e de făcut, după astfel de derapaje ca cel al doctorului Adrian Streinu-Cercel? Profesorul Ioan Stanomir consideră că acesta ar trebui demis din funcția de șef al Institutlui Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”: „Domnul Streinu Cercel ar fi trebuit să fie demis. Domnul Streinu Cercel nu are ce să caute în fruntea unei instituții spitalicești, când viziunea despre societate a dumnealui este una în conflict direct cu valorile noastre constituționale”.

Are societatea românească suficienți anticorpi pentru a rezista unor eventuale derapaje constituționale ale autorităților? Profesorul Ioan Stanomir este de părere că România de acum ar avea puterea să se apere, dacă aceste lucruri apar, și subliniază care sunt pârghiile cetățenilor pentru a răspunde unor astfel de derapaje:

„Avem anticorpul cel mai important, reprezentat de statul de drept și de democrația constituțională. Parlamentul continuă să funcționeze. Curtea Constituțională, în pofida somnolenței ei pesediste, continuă să funcționeze. Justiția noastră, atâta câtă este, continuă să funcționeze. Avocatul Poporului este încă la datorie.

Avem drepturile noastre de cetățeni. Drepturi care înseamnă dreptul de a-i petiționa pe parlamentari și dreptul de a ne manifesta public nemulțumirea. În cele din urmă, îl avem pe președintele României de partea noastră, care este garant al statului de drept și reprezentantul cu cea mai înaltă legitimitate al nostru. Așa încât eu nu mă tem, pentru că, dacă o pandemie ne va lua libertatea, înseamnă că nu ne merităm libertatea”.

„În mintea unor oameni, soluția pentru rezolvarea crizei COVID-19 este dispariția speciei umane”

La ora actuală, mai arată profesorul Ioan Stanomir, „principalul inamic cu care se confruntă nu doar România, ci și lumea liberă, în general, este tendința de restrângere a libertăților, în numele controlului pandemiei. Este cel mai periculos lucru, un control care are consecință dublă, distruge spiritul civic și sufocă economia.

Cred că este o tendință periculoasă, cred că trebuie să punem accentul pe combaterea medicală, în limitele rezonabilității. Am impresia că în mintea unor oameni, nu doar din România, dar și din alte părți, soluția pentru rezolvarea crizei COVID-19 este dispariția speciei umane.

Discuția pe care o purtăm noi referitoare la această elucubație (proiectul propus de medicul Streinu-Cercel – n.r.) dovedește că suntem într-o stare neliniștitoare. Trebuie să fim foarte atenți să trasăm o graniță între cetățenii care respectă legea și cei care nu respectă legea. Forțele de Poliție și de Jandarmerie sunt îndreptățite să intervină împotriva celor care nu respectă legea.

Atenție, însă, fără a stigmatiza etnic și fără a folosi o viziune discriminatoare asupra compatrioților noștri. Infractorii nu au etnie. Infractorul este infractor, iar infracționalitatea este fundamental o problemă politică și socială. Nu este o problemă etnică și ar fi o eroare fatală ca, în acest moment, să ne dezbinăm suplimentar, aruncând stigmatul și demonizând o întreagă comunitate”.  

Ce prevede proiectul „Vacanța Mare”, propus de Streinu-Cercel 

Programul „Vacanța Mare” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19, conceput în februarie de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, se împarte pe 9 pagini şi vine cu măsuri riguroase.  

Printre acestea se numără separarea de familii a celor peste 65 de ani, pentru o perioadă de 3 luni, şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.  

În planului lui Adrian Streinu-Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:  

Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani; Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani; Persoanele cu vârstă sub 40 de ani; Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.      

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40-65 de ani, proiectul directorului de la Institutul „Matei Balș” prevede „izolare totală acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.”  

Primăriile şi Poliţia locală ar trebuie să identifice persoanele cu loc de muncă şi care nu pot lucra de acasă şi să le elibereze adeverinţă de muncă.  

Totodată, Streinu-Cercel (foto jos) propune formare unui Guvern anti-Pandemic sau a unui Minister intersectorial Pandemic care va elabora şi pune în funcţie acţiunile specifice.  

Documentul menţionează că „TVA-ul va fi oprit, că taxele vor fi suspendate pentru toată lumea. Industria alimentară va funcţiona non-stop, Regiile Apă/Canal, Electrica, Salubrizare, etc vor funcţiona non-stop şi toate costurile vor fi decontate de Stat, nu de cetăţeni”.

Aceste 3-4 luni vor trebui considerate ca şi cum nu au existat vreodată, astfel încheie Streinu-Cercel proiectul.  

Documentul complet, elaborat în luna februarie, poate fi citit aici.   Oficial, nu se discută despre măsuri de relaxare Joi,  16 aprilie, ministrul Sănătății amintea, la rândul său, despre posibilitatea ca unele persoane de peste 65 de ani să fie duse în hoteluri, în izolare, pentru protecția lor.  

„Ne-am gândit efectiv și la niște metode să îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o cameră cu tot confortul, în care să vină cineva și să aibă grijă de ei. Dar rămâne în funcție de evoluție”, a precizat Nelu Tătaru, la Realitatea Plus.   Luni, 20 aprilie, Grupul de Comunicare Strategică a infirmat astfel de proiecte și a anunțat că, în momentul de față, nu există un plan clar privind măsurile ce vor fi luate după expirarea stării de urgență, autoritățile analizând doar mai multe opțiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te