INTERVIU Planul de pace propus de SUA și Rusia: Ce riscuri prezintă pentru Moldova și Dobrogea?

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 25.04.2025 - 07:23
INTERVIU Planul de pace propus de SUA și Rusia: Ce riscuri prezintă pentru Moldova și Dobrogea? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
INTERVIU Planul de pace propus de SUA și Rusia: Ce riscuri prezintă pentru Moldova și Dobrogea? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

INTERVIU Planul de pace propus de SUA și Rusia: Ce riscuri prezintă pentru Moldova și Dobrogea? În ultimele propuneri, Trump îi cere lui Zelenski să recunoască ocupaţia rusă, solicitare respinsă de liderul de la Kiev, arată publicația Axios.

SHARE

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia, a explicat de ce decizia SUA este periculoasă și pentru noi. Vorbim de un precedent periculos.

INTERVIU Planul de pace propus de SUA și Rusia: Ce riscuri prezintă pentru Moldova și Dobrogea?

Practic, vorbim de o încălcare a Cartei ONU care spune că frontierele nu pot fi modificare prin forță. Când vorbim de Crimeea, președintele Trump spune acum că nu trebuie apărată și trebuie lăsată la ruși, dar cu ceva timp în urmă declara că trupele Kievului trebuiau să apere zona în 2014”, susține Constantin Ciorobea.

Contraamiralul mai declară pentru Newsweek că Rusia a început un război din care nu a obținut nimic, ba chiar a pierdut. “Au văzut că nu se descurcă pe front, că ucrainenii nu se lasă și au început cu amenințări nucleare. Și, foarte grav, SUA condusă de Trump pare să cedeze. Practic, deschidem o Cutie a Pandorei și nu mai avem reguli. Este un precedent periculos pentru că Ucraina nu va da înapoi. Mai ales că are garanții de securitate neclare. Ucraina are de-a face cu un stat care le-a răpit copii și a făcut gropi comune pentru cei executați”, precizează Constantin Ciorobea.

Citește și: Europa refuză pacea otrăvită a lui Trump. Putin toacă Odesa și porturile la Dunăre și Marea Neagră

Moldova Mare

Contraamiralul mai susține că Putin urmărește apropierea Rusiei de Bosfor și deci de o supremație pe Marea Neagră. “Dacă li se dă nas, rușii vor promova Moldova Mare, cea de pe vremea lui Stefan, ca fiind voința cetățenilor. Că, de, dacă nu pot ceva pe front, obțin din tratative. Nici Dobrogea nu este într-o poziție sigură dacă Putin asmute Bulgaria. La fel, voința cetățenilor. Sigur ,vorbim de scenarii, sperăm să nu fie puse în practică”, a subliniat Constantin Ciorobea.

Reamintim că propunerea de pace a lui Trump ar necesita concesii majore din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care anterior a exclus acceptarea ocupației de către Rusia a Crimeei și a unor părți din patru regiuni din estul Ucrainei.

Propunere părtinitoare față de Rusia

Și, deși președintele rus Vladimir Putin s-ar fi oferit să înghețe liniile frontului actuale pentru a ajunge la un acord, el a respins anterior alte elemente ale cadrului american, cum ar fi o forță europeană de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean.

Citește și: Rusia acuză Franța și Marea Britanie că „ocupă„ Odesa. „Cine vine cu sabia, de sabie va muri”

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat că Kievul consideră propunerea ca fiind extrem de părtinitoare față de Rusia: „Propunerea spune foarte clar ce câștiguri tangibile obține Rusia, dar spune doar vag și în general ce va obține Ucraina.”

Ce obține Rusia în baza propunerii lui Trump

-Recunoașterea „de jure” de către SUA a controlului rusesc asupra Crimeii.

-Recunoașterea „de facto” a ocupației de către Rusia a aproape întregului oblast Luhansk și a porțiunilor ocupate din Donețk, Herson și Zaporijia.

-Promisiunea că Ucraina nu va deveni membră a NATO. Textul menționează că Ucraina ar putea deveni parte a Uniunii Europene.

-Ridicarea sancțiunilor impuse din 2014.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te