Interlopul care a vrut să asasineze un ziarist, băgat în spital de membrii clanului Corduneanu

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 20.01.2023 - 15:33
Interlopul Lucian Boncu, care a vrut să asasineze un ziarist, băgat în spital de membrii clanului Corduneanu Foto: pressalert.ro

Interlopul Lucian Boncu, cel care a plănuit asasinarea unui jurnalist, aflat în Penitenciarul Oradea, ar fi fost bătut crunt de doi infractori din Iași, membri ai clanului Corduneanu.

SHARE

Potrivit unor surse din lumea interlopă, Lucian Boncu ar fi avut o altercație cu doi infractori din Iași, membri ai clanului Corduneanu, pe fondul unei dispute mai vechi cu șeful celui mai temut clan infracțional din Moldova, Costel Corduneanu.

Cei doi deținuți s-ar fi năpustit asupra lui Lucian Boncu, l-au doborât la pământ, unde i-au aplicat mai multe lovituri de picior. Până la intervenția gardienilor, fostul lider al interlopilor din Timișoara ar fi suferit multiple contuzii și fracturi. A fost transportat de urgență la spitalul închisorii, unde ar fi stat internat aproape 30 de zile, răstimp în care a suferit și o intervenție chirurgicală de extirpare a splinei.

Incidentul nu a fost confirmat oficial, însă povestea încăierării dintre Boncu și cei doi membri ai clanului Corduneanu circulă printre deținuți, conform impactpress.ro.

Citește și: VIDEO Doi clujeni care circulă pe contrasens înjură un bistrițean care merge regulamentar: Țăranule!

Cum plănuia Boncu asasinarea unui jurnalist

Potrivit rechizitoriului, Boncu a fost acuzat că, deranjat de articolele scrise de Dragoș Boța, a pus la cale un plan de asasinare a jurnalistului. Astfel, Boncu i-a dat lui Nicolae Gavrilă, un alt interlop din oraș, un pistol care să fie folosit la asasinarea lui Dragoș Boța.

Pistolul cu care urma să fie executat jurnalistul a fost predat DIICOT de către Nicolae Gavrilă, cel care s-a ocupat de racolarea celor doi bărbați care urmau să execute atacul, atunci când a depus un denunț despre cele întâmplate. Pe armă au fost descoperite ADN-urile mai multor persoane, inclusiv cel al lui Lucian Boncu.

Citește și: Cât de periculoase sunt nevestele Cordunenilor: arest și control judiciar pentru cămătărie și șantaj

De asemenea, DIICOT a înregistrat în locuința folosită de Boncu pentru a se droga momentul în care acesta a spus „o să-l omorâm”. Arma a fost adusă la solicitarea lui Boncu de la Caransebeș de către Rafa Bogdan, care a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DIICOT și care a povestit că pistolul i-a fost dat spre păstrare de liderul interlop până când l-a sunat să aducă arma la Timișoara, predând-o în restaurantul Cuina.

Citește și: Canibalul care a invitat o studentă olandeză la cină și a mâncat-o și-a găsit sfârșitul

Aici Boncu s-a întâlnit cu mai mulți interlopi pentru a pune la punct planul de asasinat. În timpul procesului, Lucian Boncu a negat toate acuzațiile, dând declarație ultimul în acest dosar.

Boncu n-a vrut să recunoască nimic

„Îl știu pe domnul Boța, dar nu îl cunosc, în schimb de șase ani m-a hărțuit sistematic prin articolele de presă, articole cu caracter defăimător. Erau un fel de provocări din partea acestuia. A spus că am relații cu administrația locală, cu consilierul personal al primarului (cu Ioan Nasleu, n.a.). dar nu aveam decât o relație personală. Când eram la restaurantul Cuina m-au întrebat cei cu care eram dacă o să las lucrurile așa, având articolele din presă, și le-am spus că am făcut un demers pe cale civilă, dar am pierdut procesul și după am plătit cheltuieli. 

Citește și: Fotbalistul Claudiu Răducanu "Blocnotes", care a lucrat pentru interlopul Rechinu, e acum profesor

Nu cunosc dacă Rafa Bogdan i-a dat lui Gavrilă vreo armă. Eu zic că Gavrilă nu a luat nicio armă. Vă spun și explicația logică. Arma ar fi fost adusă de Velican de la Târgu Jiu, cred, după părerea mea. Arma nu putea fi utilizată pentru că nu avea muniție. E un calibru care nu se găsește în România. Ulterior, Gavrilă a recunoscut că a făcut un denunț de tip manevră.

Nu i-am cerut lui Rafa Bogdan nicio armă, nicio borsetă. Nu pot să intru în mintea lui Gavrilă a înțeles să acționeze din exces de zel. A vrut să facă un fel de voluntariat. Eu nu i-am cerut nimic. Niciodată nu i-am spus lui Gavrilă să meargă să-l urmărească pe jurnalist. Singurul lucru pe care mi l-a spus Gavrilă a fost că are pe cineva la IPJ (Poliția Timiș, n.a.), purtător de cuvânt, și o să vorbească cu jurnalistul să-l tempereze. Nu îmi explic ADN-ul meu pe armă. Nici măcar nu am văzut-o.

Să exprimi ce gândești este un drept constituțional atâta timp cât nu aduci prejudicii unei persoane, nici măcar morale”, a declarat Boncu, în timpul audierilor. Liderul interlop a spus că nu-și aduce aminte atunci când a fost întrebat despre înregistrările în care vorbea despre uciderea jurnalistului Dragoș Boța.

Pedeapsă simbolică

Tribunalul Timiș a decis, ca primă instanță, că Lucian Boncu este vinovat de săvârșirea ambelor infracțiuni și l-a condamnat la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor” și la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „nerespectare a regimului armelor și munițiilor”.

De asemenea, lui Boncu i s-a interzis ca pentru trei ani după ce va ieși din închisoare să ia legătura cu jurnalistul Dragoș Boța sau se apropie de acesta la o distanță mai mică de 100 de metri. Instanța a respins acțiunea civilă a  editorului șef al PRESSALERT.ro.

În urma contopirii acestei sentințe cu celelalte condamnări anterioare primite de Boncu, pedeapsa finală a fost de 11 ani şi o lună închisoare în regim de detenţie la care adaugă amenda penală de 6.000 lei. Sentința nu este definitivă putând să fie contestată la Curtea de Apel Timișoara.

I s-a respins cererea de strămutare

După ce Tribunalul Timiș l-a condamnat pe Boncu  la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor” și la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „nerespectare a regimului armelor și munițiilor”, toate părțile au făcut apel. Când dosarul a ajuns la Curtea de Apel, Lucian Boncu a făcut o cerere de strămutare care ieri a fost judecată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Disperare mare pentru infractorul Boncu să nu mai fie judecat la Timișoara. A invocat din nou tot ce a scris și în cererea de strămutare pe care a făcut-o, anul trecut, în dosarul cocaina. A susținut că nu poate fi judecat la Timișoara pentru că s-a scris pe PRESSALERT.ro despre faptele sale și în alte publicații, de parcă nu s-ar fi scris în toată presa centrală și locală din România despre acest dosar. Mă mir că nu a cerut să fie judecat pe lună după logica asta. În disperare de cauză a invocat și o declarație din 2020 a primarului Dominic Fritz despre apărarea jurnaliștilor. În ultimul cuvânt, Boncu a cerut să-i fie strămutat dosarul pe motiv că nu-i sunt aprobate probele în apărare. O altă minciună sfruntată”, a scris jurnalistul Dragoș Boța pe pagina sa de Facebook.

 Înalta Curte de Casație și Justiție stabilit” respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Boncu Lucian Adrian privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2394/30/2021, aflat pe rolul Cur?ii de Apel Timişoara – Secţia penală. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 100 lei, rămâne în sarcina statului”. În aceste condiții, primul termen la Curtea de Apel Timișoara o să fie în 26 ianuarie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te