Încurcăturile preluării Spitalului CF Witting de la Ministerul Transporturilor de către MapN

DE Mihai Duță | Actualizat: 04.07.2022 - 13:27
Spitalului CF Witting Foto: p-a.ro
Prin această adresa a fost solicitat transferul de date persoanle de la Spitalul Witting la Spitalul Militar Central Foto: NWR
Răspunsul Direcției Comunicare din Ministerul Transporturilor la solicitarea sindicatelor Foto: NWR

Ministrul Apărării, Vasiel Dâncu, a anunțat acum o lună intenția de a prelua Spitalul CF Witting de la Ministerul Transporturilor și a-l încorpora în Spitalul Militar Central. Deși sunt discuții susținute, Transporturile spun că nu există cadru legal în momentul de față.

SHARE

Inițiativa preluării Spitalului Witting a venit din partea MapN prin intermediul Spitalului Militar Central.

Citește și: VIDEO Micea Nebunu, urmărit și de negăsit, live din Italia: Dați și voi un decret în România

La solicitarea Newsweek România, privind condițiile în care s-ar putea face acest transfer, MapN a dat următorul răpuns:

 „În prezent, pe subiectul preluării Spitalului nr. 1 CF Witting a fost constituit un grup de lucru interministerial și interdepartamental format din specialiști ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Apărării Naționale și ai spitalului.

 Sunt analizate toate aspectele, inclusiv din domeniile medical, financiar, juridic, al resurselor umane și administrarea patrimoniului, iar concluziile vor fi făcute publice”.

Citește și: Miza trecerii Spitalului CF Witting de la Ministerul Transporturilor la MApN

Ministerul Transporturilor n-a binevoit nici de această dată să răspundă solicitării Newsweek România.

Citește și: VIDEO "Regina din Madrid", văduvă de interlop, prima șefă româncă de clan mafiot, închisă în Spania

Însă, dintr-un răspuns al Direcției Comunicare și Dialog Social din Ministerul Transporturilor, din 3 iunie 2022, la o petiție a Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari aflăm că:

Vă comunicăm că transferul unităților sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii este posibil numai în baza unui act normativ iar în acest moment, nu există cadru legal care să reglementeze acest lucru”.

Citește și: Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham: F... me, I'm brilliant

Așadar, pe de o parte MapN spune că există un grup de lucru ministerial pentru preluarea Spitalului Witting, iar pe de alta Ministerul Transporturilor spune că, în acest moment, nu există cadru legal pentru acest lucru.

Citește și: De ce a râs interlopul Gangal când a fost arestat pentru că a furat 100.000 € de la un colonel SPP

“Aşa cum reiese din prevederile legale prezentate, singura autoritate de stat cu competenţe în domeniul medical din siguranţa circulaţiei şi a navigaţiei este Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Examinările medicale şi psihologice ale persoanelor care concură la siguranţa circulaţiei pe segmentul FEROVIAR nu pot fi externalizate decât unei întreprinderi feroviare (Directiva 2007/59/CE, Articolul 19, alin.(1), lit,b), alin. (4), lit. a) şi b).

În consecinţă, prin transferul Spitalelor CF din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, în subordinea altor entitati, aceste unitati vor pierde competenţele pentru aceste examinări,  care le are doar Ministerul Transporturilor si Infrastructurii în calitatea sa de “autoritate competentă”, prin structurile proprii”, se arată într-o petiție trimisă Ministrului Transporturilor de către Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR.

Date personale, solicitate fără acoperire

În acest context, solicitarea de transmitere a unor date cu carater personal, avizată de un secretar de stat din Ministerul Transporturilor, trimisă managerului Spitalului CF Witting este de neînțeles.

Pe adresă scrie că a fost emisă de Direcția Medicală și avizată de un secretar de stat în data de 24 mai 2022.  Prin aceasta i se solicită managerului Spitalului CF Witting să transmită cu celeritate la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila mai multe documente printre care în domeniul resurselor umane, ștatul de funcții și personal, încadrarea personalului, ștate de plată, contractul colectiv de muncă pe ramură în vigoare. Practic, fără să existe un cadru legal, o entitate din Ministerul Transporturilor cere unei unități din subordine să transmită date cu caracter personal unei alte unități din alt minister.

Sindicatul SANITAS al salariaților din Spitalul CF-1 Witting a transmis că nu este de acord  „cu transmiterea datelor și informațiilor solicitate de o entitate necunoscută a Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin adresa nr.2542/27.05.2022, având în vedere că acestea sunt solicitate pentru a fi comunicate conform adresei nr.19042/17.05.2022 către Ministerul Apărării și implicit către Spitalul Universitar de Urgență Militar Central”.

Ministerul Transporturilor nu a răspuns nici la solicitarea Newsweek România în privința acestei solicitări. 

Sindicatele nu au fost consultate

„Noi am aflat despre acest transfer din presă, din declarațiile celor doi miniștri. Sindicatele nu au fost consultate niciodată. Nu știm ce se va întâmpla cu angajații spitalului dacă acesta va fi preluat.

Personalul care lucrează la Witting a dat concurs într-un spital civil, nu într-unul militar. Li se vor pune la dispoziție posturi în alte unități medicale celor care nu vor dori să lucreze într-un sistem militar? Nu avem niciun răspuns la aceste întrebări.

În plus, am sesizat că prin prin adresa nr.19042/17.05.2022 emisă de o entitate necunoscută și doar avizată de Domnul Secretar de Stat Sandor Gabor și transmisă Spitalului Clinic CF Nr.1 Witting, sunt cerute date cu caracter personal cu încălcarea legislației GDPR.

L-am avertizat pe managerul Spitalului CF Witting că transmiterea datelor cu caracter personal și prelucrarea lor în alt scop decât cel pentru care l-au declarat inițial salariații nu se poate realiza fără informarea prealabilă și obținerea acordului persoanei la care se referă acele date și în lipsa unui cadru legal bine definit.

Am făcut mai multe petiții, inclusiv la Direcția Medicală din Ministerul Transporturilor, dat toată lumea ne-a spus că nu există în acest moment cadrul legal care să reglementeze transferul unităților medicale din subrdinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Cu toate acestea, se fac presiuni la nivelul conducerii Spitalului CF Witting pentru eliberarea unor documente în virtutea intenției de preluare a acestei unități de către Spitalul Militar Central”, ne-a declarat Denisa Popovici, președinte al Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR.

UPDATE

După apariția articolului, Ministerul Transporturilor ne-a trimis următorul punct de vedere:

"În ceea privește justificarea deciziei privind trecerea Spitalului Witting de la Minsterul Transporturilor la MApN, precum și a condițiilor în care se va face acest lucru, precizăm următoarele:

1. justificarea unei eventuale decizii în acest sens va putea fi reliefată doar în cuprinsul unei note de fundamentare - acte care se elaborează și se supun, conform legii, regimului transparenței decizionale;

2. toate schimburile de informații între cele două ministere, la care se face referire în cuprinsul petiției, servesc interesul instituțional legitim de a analiza posibilitatea și de a identifica condițiile și soluțiile aplicabile, vizând pregătirea și fundamentarea deciziei, care ar putea să se oficializeze prin acte juridice și administrative emise de cei în drept, cu privire la oportunitatea și/sau în legătură cu transferul acestui activ din administrarea Ministerului Transporturitor și Infrastructurii în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te