Incendiile de vegetație din vară au provocat emisii record de CO2: 1.384,6 megatone doar în august

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.09.2021 - 16:59
Incendiile de vegetație din vară au provocat emisii record de CO2. / Foto: bbc.com
Incendiile de vegetație din vară au provocat emisii record de CO2. / Foto: bbc.com
Incendiile de vegetație din vară au provocat emisii record de CO2. / Foto: abcnews.go.com
Incendiile de vegetație din vară au provocat emisii record de CO2. / Foto: abcnews.go.com

Incendiile care au izbucnit în mai multe regiuni ale lumii au provocat emisii record de CO2 în iulie şi august, a anunţat serviciul Copernicus al Uniunii Europene, relatează AFP.

SHARE

"Este îngrijorător faptul că vremea mai uscată şi mai caldă din anumite regiuni - provocată de încălzirea globală - creşte inflamabilitatea şi riscul de incendii de vegetaţie. Acest lucru a condus la incendii foarte intense şi cu o dezvoltare rapidă", a declarat Mark Parrington, director ştiinţific al Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S).

"Alte incendii sunt aşteptate în întreaga lume în următoarele săptămâni, pe măsură ce sezonul incendiilor în pădurea amazoniană şi America de Sud continuă să se dezvolte", a adăugat el.

Citește și: Fuga liderului clanului Duduianu, Anaser: din UK în Mexic, apoi, ajutat de o călăuză, în SUA

În timpul acestui sezon de incendii care afectează emisfera nordică din mai până în octombrie, luna iulie a înregistrat un record mondial de la începutul acestor măsurători efectuate cu ajutorul observaţiilor prin satelit, cu 1.258 megatone de emisii de CO2, dintre care mai mult de jumătate au fost atribuite incendiilor în America de Nord şi Siberia.

Un nou record a fost înregistrat în august, cu 1.384,6 megatone la nivel mondial, a afirmat Copernicus într-un comunicat.

"De-a lungul verii am monitorizat activitatea incendiilor forestiere din emisfera nordică. Ceea ce a părut neobişnuit a fost numărul incendiilor, dimensiunea zonelor în care au ars, intensitatea şi persistenţa lor", a afirmat Mark Parrington.

Citește și: VIDEO Infractori români, virali pe internet cu o super-petrecere într-o pușcărie din Austria

În special în nord-estul Siberiei, în Republica Iacuţia, sezonul incendiilor a fost "neobişnuit" ca dimensiune şi persistenţă a flăcărilor de la începutul lunii iunie.

"Este o situaţie similară în America de Nord, în anumite zone din Canada, în nord-vestul Pacificului şi în California, care au cunoscut mari incendii forestiere de la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie şi sunt încă în curs", a adăugat el.

Vestul Americii de Nord a fost devastat în iulie şi august, incendiul Dixie fiind unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată în istoria statului California.

În timp ce sud-estul Europei s-a confruntat cu un val de căldură prelungit, Mediterana a fost de asemenea afectată, din Grecia până în Italia, inclusiv Albania, Spania şi chiar Turcia, ţări în care datele au arătat o intensitate zilnică a incendiilor fără precedent din 2003.

Toate aceste incendii au un impact semnificativ asupra calităţii aerului din regiunile afectate, dar nu numai. De exemplu, un nor de fum din America de Nord a ajuns în Insulele Britanice la sfârşitul lunii august înainte de a traversa toată Europa, notează Copernicus.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te