Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și-a întărit atribuțiile de control asupra serviciilor de ambulanță județene și cel al Municipiului București, asupra compartimentelor de primire a urgențelor și serviciilor publice Salvamont și Salvaspeo, printr-o ordonață de urgență.
Pretextul pentru inițierea acestei ordonațe de urgență a fost exercițiul de salvare SEISM 2018 - RO-MODEX 2018. Atunci, spun surse din MAI, Raed Arafat a constatat că nu deține controlul tuturor resurselor.
Pe de altă parte, IGAv are unul dintre cele mai mari bugete din cadrul MAI, valoarea acestuia în 2018 fiind de 84.359.000 lei.
Dacă în OUG nr.1 din 29 ianuarie 2014 se specifica faptul că Inspectoratul General de Aviaţie este coordonat de șeful DSU numai pentru operaţiuni de gestionare a situaţiilor de urgenţă, în noua formă dispare „numai pentru operațiuni de gestionare a situațiilor de urgență“, așa că IGAv va fi subordonat total lui Raed Arafat, chiar dacă această unitate dispune de multe alte aparate de zbor care nu sunt de uz medical.
Totodată, articolul I, alineatul (4), al aceleiași OUG se modifică și va avea următorul cuprins: „(4) Departamentul coordonează operațional serviciile de ambulanță județene, respectiv Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, UPU/CPU, serviciile publice Salvamont și Salvaspeo“.
„Proiectul întărește Departamentul pentru Situații de Urgență pe anumite aspecte de integrare acte de intervenție. Nu e decizia mea asta, dar e proiect. Nu știu dacă va merge sau nu va merge (aprobat n.r.). În proiect se prevede că vor fi mai multe structuri în Departament, nu numai structura de Direcție de Asistență Medicală de Urgență. Partea de aviație care are 85% din activitatea ei la Departament să fie preluată integral, bineînțeles deservind celelalte structuri cum le deservește și acum. Partea de coordonare să fie la DSU, să nu fie coordonare în două locuri. De la IGAv s-au transmis anumite puncte de vedere, dar punctul de vedere principal pe Ordine Publică vine de la Poliție, nu de la dânșii. Pentru că aviația este punctul de sprijin, nu face activitatea de sprijin. Cineva de la IGAv a spus că va fi impactată Ordinea Publică, dar Poliția și Jandarmeria spun că nu este nicio problemă. Punctul de vedere de la Poliție a fost pozitiv", declara Raed Arafat la începutul anului trecut.
Conspirațiile lui Arafat
Raed Arafat a anunţat într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, că există multe interese în domeniul urgenţei, care pot fi în spatele atacurilor care au loc concentrat în ultima perioadă.
El a precizat că aceste atacuri încearcă decredibilizarea instituţiilor şi a persoanelor, dorind să arate că lucrurile nu s-au schimbat în acest domeniu.
"Există multe interese care pot fi convergente pentru a încuraja asta atacarea şi persoanelor şi decredibilizarea lor, dar şi instituţiilor, încercând să arate că ele nu sunt eficiente, nu au evoluat, nu s-a schimbat nimic în ele, care este contrar total realităţii”, a mai spus Arafat.
El a fost anunţat că există propuneri legislative care urmează să schimbe Codul Aerian.
"Am fost atenţionat de către colegii militari, că există amendamente care se încearcă introducerea lor în Codul Aerian şi era pe ultima sută de metri pentru că trecuseră de Senat tacit şi ajunseseră la Camera Deputaţilor şi comisia respectivă era una din cele două comisii care fac raportul comun”, a explicat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, conform Mediafax.