În doar 7 zile am avut 5 cutremure în România. Specialiștii analizează atent activitatea seismică

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.03.2024 - 07:46
În doar 7 zile am avut 5 cutremure în România. Specialiștii analizează atent activitatea seismică - Foto: INFP / imagine rol ilustrativ

În doar 7 zile am avut 5 cutremure în România. Specialiștii analizează atent activitatea seismică. Ce spun despre un posibil cutremur ca cel din 1977 în anii următori?

SHARE

În doar 7 zile am avut 5 cutremure în România. Specialiștii analizează atent activitatea seismică. Ce spun despre un posibil cutremur ca cel din 1977 în anii următori?

Activitate seismică intensă la început de martie

De la începutul acestei luni, zona seismică Vrancea a fost mai activă. În aceste zile, s-au înregistrat 5 cutremure de mică magnitudine.

În contextul împlinirii a 47 ani de la producerea marelui cutremur din 1977, unii au asociat aceste seisme mici cu probabilitatea producerii unor mișcări tectonice importante în următoarea perioada. În Iași, activitatea seismică este atent monitorizată în laboratoarele Facultății de Fizică de la Univeristatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Citește și: Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugim?

Facultatea deține trei aparate de măsurare a activități seismice, fiind printre cele mai performanțe din țară. Două dintre dispozitive au fost achzitionate de profesorul ieșean, Silviu Gurlui, iar cel de-al treilea a fost cumpărat de către universitate.

Cele trei aparate pot măsură orice activitate seismică pe o distanță de până la 12 mii de kilometri, simțind chiar și cutremurele din Japonia.

 

„Eu aș zice că este o activitate normală, au fost perioade cu o intensitate mai mare a acestor cutremure de pământ cu magnitudine mai mari sau mai mici.

Nu cred că este un motiv de îngrijorare. Au fost astfel de episoade, să ne amintim, în zona Gorjului, cu atâtea sute și sute de replici. În orice caz, la nivelul țării, dar și la nivelul Iașului și al Universității dar și de la nivelul laboratorului de la Facultatea de Fizică, există echipamente care sunt foarte sensibile pot măsură cu mare usuratete aceste cutremurelor de pământ, de asemenea și infrasunetele care însoțesc astfel de cutremure, iar capacitatea lor este de a simți cutremure și la 10 sau 12 mii de kilometri distanță.” a declarat profesorul ieșean Silviu Gurlui pentru Newsweek.

Activitatea din atmosferă, legată cu cea a seismelor

Pe lângă aceste aparate de măsurare a activității seismice, specialiștii spun că este nevoie de un aparat special care să țînă evidență și pentru ceea ce se întâmplă în atmosferă. Potrivit acestora, acțiunile prezente in atmosfera pot influență activitatea seismică.

„Astfel de echipamente măsoară vibrațiile mișcării pământului după trei direcții și de asemenea, măsoară infrasunetele care sunt precedate de astfel de mișcări, de vibrații ale solului. Acestea sunt percepute la Iași de regulă dacă cutremurele sunt în Vrancea și au o adâncime de 100 de km, sunt percepute la Iași după 20, 25 de secunde. Este o mișcare tipică pentru vibrații care au o anumită structură, în timp, un anumit spectru de frecvente, iar noi căutăm să înțelegem aceste mecanisme și să le corelăm cu ce vine din atmosfera la înălțimi foarte mari.

Citește și: 47 ani de la cutremurul ce „l-a îngropat” pe Toma Caragiu. Blocurile din jur, gata să se prăbușească

Este foarte important să aducem argumente suplimentare și să înțelegem care este cuplajul acesta între cutremure de pământ și ce se întâmplă în atmosfera. Mai ales cu câteva ore înainte, pentru că aceste elemente sunt analize făcute când au fost cutremure foarte mari.” a mai declarat profesorul.

Specialiștii în fizică pământului transmit că nu există motive de îngrijorare, iar un cutremul de magnitudinea celui din 1977 nu ar putea să se se producă înainte de anul  2040.

 
 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te