Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugim?

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.01.2024 - 09:38
Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugim? - Foto: Arhiva

Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugiți, a explicat oficialii de la Situații de Urgență.

SHARE

Cel mai sigur loc din casă în cazul unui cutremur este sub un zid de rezistență, și anume sub locul unde a fost decupată ușa.

2024 a început cu o puternică activitate seismică. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 4 seisme. Ultimul a avut loc în această dimineață la ora 7. 

Citește și: Cutremur în România în urmă cu câteva minute. S-a resimțit în 5 orașe. Ce magnitudine a avut?

E foarte imporatnt ca românii să știe cum să se salveze la cutremur în contextul în care țara noastră nu e pregătită să facă față unui seism.

Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugim?

Astfel, potrivit ueni simulări, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi "avarii semnificative" în situaţia în care s-ar produce un seism puternic, iar dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv "nivel de colaps parţial sau total". Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor. Detaliile sutn mai jos:

Citește și: Simulare de cutremur în București: 45.000 clădiri avariate, 6.500 morți, 16.000 grav răniți

De aceea, e bine să știți ce trebuie să faceți dacă vă prinde4 un cutremur în casă și mai  ales la bloc.

NU trebuie să intrați în panică și să o luați la fugă. Prima fază a seismului e cea mai puternică. Faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

Ce să NU faci la cutremur

Unde ar trebui să stați la cutremur? Cel mai bine ar fi sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli, candelabre. Sau puteți sta la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capu

NU o luați pe scări. Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă.

Citește și: VIDEO Ce telefon trebuie ai ca să primești alerta de cutremur. Anunțul vine din SUA

Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

Dacă  sesimsul vă prinde afară nici atunci nu sunteți feriți de pericole. Dacă sunteți apropae de o clădire, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.

Cel mai important: NU intrați în panică!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te