47 ani de la cutremurul ce „l-a îngropat” pe Toma Caragiu. Blocurile din jur, gata să se prăbușească

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.03.2024 - 14:42
47 ani de la cutremurul ce „l-a îngropat” pe Toma Caragiu. Blocurile din jur, gata să se prăbușească - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Sunt 47 ani de la cutremurul care „l-a îngropat” pe Toma Caragiu. Blocurile din jur sunt gata să se prăbușească la un alt seism la fel de mare, ele având bulina roșie. Consolidarea blocurilor din Centrul Bucureștiului merge foarte greu.

SHARE

La 47 de ani de la cutremurul din 1977, în care și-a pierdut viața, printre alții, și Toma Caragiu, Bucureștiul este plin de blocuri cu bulină. Aceste blocuri au nevoie de lucrări ample de consolidare care trebuiau să înceapă în anii 90. 

47 ani de la cutremurul ce „l-a îngropat” pe Toma Caragiu. Blocurile din jur, gata să se prăbușească

De altfel, unele blocuri au fost expertizate în anii 90, lucrările nu au început, iar expertizele au expirat. Ultimele două administrații - Firea și Nicușor Dan - s-au descurcat foarte prost în ceea ce privește consolidarea blocurilor cu bulină.

Newsweek România a a scris că în clasa I de risc seismic sunt 348 de blocuri. Lista este AICI

În 2020, primarul de la acea vreme, Gabriela Firea, a susținut - într-un bilanț pentru Newsweek România - că „până în 2016, de consolidarea imobilelor cu risc seismic se ocupau doar șase angajați din Primăria Capitalei și erau consolidate doar 20 de imobile din fonduri publice”.

Ea a spus că, în mandatul ei, a făcut un inventar al imobilelor cu risc seismic și a reabilitat câteva. Un număr infim. Vezi LINK mai jos.

Citește și: Firea se laudă că a refăcut Centrul Vechi. Realitatea: zeci de clădiri, în pericol de prăbușire

Nici Nicușor Dan nu a făcut mare lucru pentru consolidarea clădirilor care stau să se prăbușească la cutremur. S-a răfuit cu Firea pe tema consolidărilor, iar anul trecut a încercat să recepționeze câteva clădiri.

Citește și: Nicușor Dan: Gabriela Firea și-a angajat un consilier personal care a fost condamnat pentru furt

Dan face expertize la ce a consolidat Firea

În iunie 2023, Primăria Capitalei a anunțat că își dorește expertizarea a 10 imobile la care a lucrat Compania Municipală Consolidări și nu au fost recepționate. Imobilele se află la următoarele adrese: str. Biserica Enei nr. 14, str. Blănari nr. 2, nr. 6, nr. 8, calea Victoriei nr. 22-24, str. Franceză nr. 30, b-dul Mihail Kogălniceanu nr. 30 (Corp A+B), str. Pictor Ştefan Luchian nr. 12 C, str. Ştirbei Vodă nr. 20, str. Vânători nr. 17.

În tot acest timp, Newsweek a atras atenția și anul trecut că centrul Bucureștiului este „infestat” cu blocuri cu bulină, care stau să cadă la cutremur. Spre exemplu, locul unde s-a prăbușit blocul unde locuia Toma Caragiu, în 1977, este înconjurat cu străzi pline de clădiri aflate în clasa I de risc seismic.

Blocul în care a murit Toma Caragiu în 1977 nu mai există. A fost demolat și în locul lui a fost ridicat un imobil nou. Blocul se numea pe atunci Colonadelor, fost bloc Continental.

Numele străzii a fost schimbat după moartea actorului în strada Toma Caragiu, aflată lângă Piaţa Universităţii, aproape de intrarea în Centrul Vechi.

Locul unde s-a prăbușit blocul lui Toma Caragiu este străjuit de străzi unde blocurile pot cădea la cutremur. Iată o listă care nu este exhaustivă:

Strada Academiei: 4 blocuri cu 2 - 4 etaje, încadrate în clasa I de risc seismic. Sunt 10 apartamente. Expertizate între 1990 și 2005. 

Strada Doamnei: 10 blocuri cu 1 - 7 etaje, încadrate în clasa I de risc seismic. Sunt 50 apartamente. Expertizate între 1993 și 2022. 

Strada Blănari: 8 blocuri cu 2 - 4 etaje, încadrate în clasa I de risc seismic. Sunt 100 apartamente. Expertizate între 1993 și 2018.

Strada Băcani: 10 blocuri cu 1 - 7 etaje, încadrate în clasa I de risc seismic. Sunt 50 apartamente. Expertizate între 1993 și 2022 / 

Calea Victoriei: 30 blocuri cu 2 - 9 etaje, încadrate în clasa I de risc seismic. Sunt aproximativ 800 de apartamente. Expertizate între 1993 și 2022.

Dramă în cazul unui mare cutremur

Autoritățile au simulat ce se poate întâmpla în cazul unui cutremur de intensitate foarte mare, ca cel din 1977. Vom avea mii de morți și zeci de mii de clădiri avariate sau prăbușite, în București.

Conform scenariilor specialiştilor, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi "avarii semnificative" în situaţia în care s-ar produce un seism puternic, iar dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv "nivel de colaps parţial sau total". Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor. Detalii în LINK de mai jos

Citește și: Simulare de cutremur în București: 45.000 clădiri avariate, 6.500 morți, 16.000 grav răniți

Cum a murit Toma Caragiu

Newsweek a relatat modul în care marele actor a murit la cutremurul din 1977, fiind acasă, alături de marele Alexandru Bocăneț, aflat în vizită.

Toma Caragiu a fost găsit după șase zile de la cutremur, iar chipul său era distrus. Colegii l-au recunoscut după păr.

„Mi-am dat seama că era în casă, iar blocul lui ştiam că se prăbuşise. Am fugit acolo. Toma stătea la etajul 2, iar blocul se prăbuşise până la nivelul etajului 3. Acolo am găsit câinele lui, un câine frumos, care era în casă, dar Toma nu era. Pe masă se aflau 4 pahare de whisky şi apă minerală, deci au fost patru persoane. Uşa spre casa scărilor era blocată. Am pus urechea acolo şi am auzit gemete. Am strigat după el, dar nu am primit niciun răspuns. A durat 6 zile și 6 nopți până a fost dezgropat”, își amintea actorul Ion Caramitru.

Mai jos, filmul morții lui Toma Caragiu.

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te