Iarna amenință România. Cod Portocaliu și Cod Galben de viscol și ninsoare. Care sunt zonele vizate

DE Alin Crișan | Actualizat: 25.11.2023 - 11:14
Iarna amenință România: Cod Portocaliu și Cod Galben de viscol și ninsoare. Care sunt zonele vizate - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Iarna amenință România: Cod Portocaliu și Cod Galben de viscol și ninsoare. Care sunt zonele vizate - Foto: ANM

Iarna amenință România. Cod Portocaliu și Cod Galben de viscol și ninsoare. Care sunt zonele vizate de fenomene meteo extreme.

SHARE

Vremea se înrăutățește în România. Cod Portocaliu și Cod Galben de viscol și ninsoare. Care sunt zonele vizate de fenomene meteo extreme. 

Iarna amenință România. Cod Portocaliu și Cod Galben de viscol și ninsoare. Care sunt zonele vizate

Noi avertizări meteo emise de ANM pentru următoarele 24 de ore. Meteorologii au publicat şi harta zonelor afecate de fenomenele meteo extreme.

ANM a emis o avertizare de tip Cod Galben de intensificări ale vântului, viscol şi precipitaţii însemnate cantitativ, ce este valabilă în intervalul 25 noiembrie, ora 10.00 - 26 noiembrie, ora 18.00.

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova precum și în sudul și estul Transilvaniei vor fi precipitații, sub formă de ninsoare la munte, iar în restul zonelor va ploua, apoi treptat, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor fi de 25-35 l/mp.

Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60-75 km/h, vor fi intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.

Citește și: Două mari orașe din țară vor fi îngropate în zăpadă. „Să aveți hrană și apă în casă pentru 3-5 zile”

A doua avertizare ANM este una de tip Cod Portocaliu de precipitaţii abundente şi este valabilă în intervalul 25 noiembrie, ora 10.00 - 26 noiembrie, ora 18.00.

"În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța vor fi precipitații abundente, se vor acumula 50-60 l/mp și izolat 70 l/mp", au arătat meteorologii.

A treia avertizare meteo ANM este tot de tip cod portocaliu de viscol şi este valabilă între 26 noiembrie, ora 02.00 - 26 noiembrie, ora 16.00.

"În intervalul menționat, în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale în general de 85-90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90-110 km/h, va ninge și va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m", se arată în avertizarea meteo. 

Temperaturi scăzute, viscol și ninsori

Sâmbătă (25 Noiembrie):

Vremea se va rãci în toatã ţara, mai accentuat însã în sud şi sud-est. Vor fi precipitaţii în jumãtatea de sud-est, unde se vor acumula cantitãţi de apã însemnate, local de 25-30 l/mp şi pe alocuri de peste 40 l/mp.
 
În regiunile sudice şi sud-estice vor fi ploi, dar, treptat, din a doua parte a intervalului, acestea se transformă în lapoviţã şi ninsoare. În restul zonelor vor predomina ninsorile.
 
La munte va ninge însemnat cantitativ în Carpaţii Meridionali şi de Curburã.
 
 
Vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a teritoriului, viteze mai mari la rafalã, în general de 60-90 km/h, urmând însã a se înregistra în sudul Moldovei, în jumãtatea de est a Munteniei şi în Dobrogea, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curburã, unde vor fi intervale cu viscol şi vizibilitate sub 50 m.
 
Temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 10 grade, cu cele mai ridicate valori în sudul litoralului, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 şi 4 grade.
 
Duminică (26 Noiembrie):
 
În primele ore vor mai fi ninsori în zonele montane, în est și în sud-est, iar în centrul Munteniei, pe alocuri, temporar vor fi şi precipitaţii mixte.
 
Vântul va avea intensificãri în cea mai mare parte a ţãrii, viteze mai mari la rafalã urmând a se înregistra pe parcursul zilei îndeosebi în sudul Moldovei, în jumãtatea de est a Munteniei şi în Dobrogea, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curburã, unde vor fi rafale în general de 60-90 km/h, intervale cu viscol şi vizibilitate sub 50 m.
 
Temperaturile maxime se vor încadra în general între -3 şi 4 grade, cele minime vor fi cuprinse între -8 şi -1 grad.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te