Două mari orașe din țară vor fi îngropate în zăpadă. „Să aveți hrană și apă în casă pentru 3-5 zile”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.11.2023 - 17:41
Două mari orașe din țară vor fi îngropate în zăpadă. „Să aveți hrană și apă în casă pentru 3-5 zile” - Foto: B1TV / imagine cu caracter ilustrativ

Două mari orașe din România vor fi îngropate în zăpadă în acest weekend. Specialiștii au transmis deja recomandări și spun să avem apă și hrană în casă pentru 3-5 zile. Din păcate, sunt mai mult de două orașe unde, duminică, e cod roșu. Autoritățile, din nou, surprinse.

SHARE

Specialiștii avertizau, încă de joi, că cel puțin două orașe mari din țară vor fi îngropate în zăpadă. Aceștia cereau să avem apă și hrană în casă pentru 3-5 zile. Din păcate, se dovedește că e vorba de mai multe localități.

UPDATE, 0RA 16. ​Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (16:00), sunt închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile:

A. Judeţul BACĂU:

1. DN 11A Podu Turcului - limită jud. Vaslui

B. Judeţul BRĂILA:

1. DN 2B Brăila - limită jud. Buzău

2. DN 2F Pod Brăila între Brăila - limită jud. Tulcea

3. DN 21 Brăila - limită jud. Ialomiţa

4. DN 21A Bărăganul

5. DN 22 Brăila - limită jud. Buzău

6. DN 23 Brăila - limită jud. Vrancea

C. Judeţul BUZĂU:

1. DN 2C Pogoanele - limita jud. Ialomiţa

2. DN 22 Balta Albă - limită jud. Brăila

D. Judeţul CĂLĂRAŞI:

1. DN 3D Călăraşi - Feteşti

2. DN 21 Călăraşi - limită jud. Ialomiţa

E. Judeţul CONSTANŢA:

1. DN 2A Mihail Kogălniceanu - Hârşova

2. DN 3 Murfatlar - Ostrov

3. DN 22 Lumina - Mihai Viteazu

4. DN 22A Hârşova - limită jud. Tulcea

5. DN 22C Murfatlar - intersecţie A2

6. DN 38 Topraisar - Vama Veche

7. DN 39E Constanţa - Cumpăna

F. Judeţul GALAŢI

1. DN 2B Galaţi - Şendreni

2. DN 24 Cosmeşti - Ghidigeni

3. DN 24D Bălăbăneşti - Tuluceşti

4. DN 25 Şendreni - Tecuci

5. DN 25A Fundeni - Lungoci

6. DN 26 Galaţi - Cavadineşti

G. Judeţul IALOMIŢA

1. DN 3B Feteşti - limită jud. Călăraşi

2. DN 21 Slobozia - limită jud. Brăila

3. DN 21A Ţăndărei - limită jud. Brăila

H. Judeţul TULCEA

1. DN 2J Brăila - Măcin

2. DN 22 Tulcea - Măcin

3. DN 22 Tulcea - Constanţa

4. DN 22A Tulcea - Hârşova

5. DN 22D Mircea Vodă - Atmagea

6. DN 22E Garvăn - I.C. Brătianu

7. DN 22F Nalbant - Horia

8. DN 22S Smârdan - Măcin

I. Judeţul VASLUI

1. DN 11A Bârlad - Iveşti

2. DN 24 Bârlad - Tutova

3. DN 24A Huşi - Fălciu

4. DN 24B Huşi - Albiţa

5. DN 24D Bârlad - Griviţa

6. DN 26 Murgeni - Blăgeşti

J. Judeţul VRANCEA

1. DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti

UPDATE DUMINIĂ, ora 10.00  Județele Constanța, Tulcea, Galați și Brăila intră de la ora 10.00 sub COD ROȘU de vânt puternic și viscol până la ora 16.00. Vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 90...100 km/h, viscol, vizibilitate redusă spre zero.

UPDATE DUMINICĂ ora 8.00 Este avertizare cod roşu de viscol puternic şi ninsoare abundentă pentru judeţele Brăila, Ialomiţa, Buzău, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. Drumuri naţionale au fost închise în judeţele Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe întreg tronsonul kilometric al autostrăzilor A2 Bucureşti-Constanţa şi A4 Ovidiu-Agigea, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ninsoare viscolită, fiind depusă zăpadă pe carosabil. 

În urmă cu 3 zile, activistul de mediu Gabriel Păun avertiza că, în acest weekend, în sud-est va fi o vreme îngrozitoare și cerea oamenilor să facă provizii. Avertismentul s-a împlinit. (îl găsiți la final de articol). Autoritățile au fost, iar, surprinse.

UPDATE SÂMBĂTĂ ora 17.00  Ministerul de Interne anunţă, sâmbătă, că peste 13.000 de angajaţi MAI – pompieri, poliţişti şi jandarmi, cu aproximativ 6.000 de mijloace sunt pregătiţi să intervină pentru protejarea oamenilor, fluidizarea căilor de acces şi pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, în contextul atenţionărilor de vreme severă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, în regiunile sudice, sud-estice şi în zona montană, transmite News.ro.

UPDATE SÂMBĂTĂ ora 10.00 Este mobilizare de forțe la Galați, acolo unde meteorologii au anunțat un cod portocaliu de ninsori și viscol pentru acest weekend. Văzând acestea, autoritățile au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență.

Printre măsurile luate sunt: Evidenţa persoanelor fără adăpost sau posibilităţi materiale reduse, persoanelor bătrâne, persoanelor cu afecţiuni medicale grave şi care necesită deplasarea regulat la medic, a femeilor gravide, dar și protejarea resurselor de apă.

Ninsorile sunt așteptate după ora 18.00.

Citește și: Oraș cu 300.000 locuitori, mobilizare pentru zăpezi masive. Pensionarii monitorizați. Apa protejată

UPDATE SÂMBĂTĂ ora 8.30 Meteorologii confirmă că un frig arctic va pune stăpânire pe România sâmbătă și duminică.

În acest weekend, un val semnificativ de frig arctic se îndreaptă spre estul, centrul și sud-estul Europei. Cel mai rece vânt al sezonului va sufla în sud, introducând o puternică furtună de iarnă în Peninsula Balcanică, aruncând cantități uriașe de zăpadă din România până în Ucraina.

O vreme mult mai rece venind dinspre Arctica se va ciocni cu o vreme mult mai caldă în Marea Mediterană și în regiunea Mării Negre. O furtună puternică de iarnă va avea loc deasupra Greciei. Aceasta se va consolida apoi rapid și se va transforma într-un viscol major în Bulgaria, România, Moldova și Ucraina la sfârșitul zilei de sâmbătă spre duminică.

Citește și: Ce e „frigul arctic” ce va lovi România cu furtuni de zăpadă și frig extrem? Ce zone sunt afectate?

ȘTIREA INIȚIALĂ

Două orașe mari din țară vor fi îngropate în zăpadă

Un ciclon mediteranean puternic va afecta o mare parte din sud-estul Europei, inclusiv țara noastră, începând de vineri 24 noiembrie. Meteorologii anunță ninsori puternice, iar specialiștii ne recomandă să ne facem provizii.

„Oameni buni care trăiți pe linia Constanța - Galați - Vaslui. Cu o probabilitate copleșitor de mare vă veți trezi duminică dimineață cu casele îngropate în troiene de zăpadă și drumurile blocate. Dacă autoritățile au ales să nu vă informeze și să se declare ulterior surprinse și depășite atunci luați aminte de ce vă spun căci vă doresc binele. 

Nu va veni nimeni să vă ajute că până și armata va fi depășită. Cel mai înțelept ar fi să aveți destulă hrană și apă în casă pentru 3-5 zile, cât va dura acest prim episod hibernal.  

Să aveți lumânări pentru lumină că rețeaua electrică ar putea cădea. Să vă luați câinii în casă că afară va fi moarte sigură. Să aveți lopată bună să faceți tunel la animalele din grajd. Lăsați-le, de siguranță, încă de sâmbată seară, cât mai multă apă și hrană. Securizați toate obiectele care pot fi luate de rafalele de vânt ca să nu devină proiectile și să facă pagube suplimentare.

Acesta nu va fi un viscol obișnuit, ca pe vremuri, ci face parte dintr-o serie de evenimente violente care țin de noua ordine climatică. Vor urma alternativ perioade calde și reci cu inundații extrem de periculoase în multe colțuri ale țării.”, a scris Gabriel Păun, activist de mediu pe pagina de Facebook.

Cod galben și portocaliu de vreme rea pentru România

Prognoza meteo pentru România arată coduri de avertizare portocaliu și galben de ninsori și viscol în 4 județe și cu temperaturi sub zero grade Celsius, inclusiv în capitală.

Citește și: Cum va fi vremea de Crăciun și de Anul Nou. Zonele în care va ninge ca-n povești

Alerta cod portocaliu de viscol este valabilă până vineri la ora 10:00 și afectează zonele de munte din 4 județe. Rafalele de vânt se vor intensifica, atingând viteze de până la 130 de kilometri pe oră.

Prognoza meteo arată că avertismentul cod galben intră în vigoare joi, la ora 14:00, și expiră vineri, la ora 18:00. Se preconizează intensificări ale vântului, împreună cu ninsori viscolite în zonele montane. Vitezele vântului vor ajunge la 60-80 km/h în Carpații Orientali și Munții Apuseni, cu rafale de peste 90-100 km/h în zonele înalte.

În zilele de joi spre vineri, în special în masivele montane din nordul țării, se așteaptă ninsori viscolite, cu reducerea vizibilității. Vântul va avea intensificări temporare și în nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei, cu viteze de 55-75 km/h. Intensificări ale vântului, cu viteze de 40-50 km/h, se vor simți local și în centrul și estul teritoriului.

Citește și: Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori și vânt puternic în aproape toată țara. Zonele vizate

ANM a emis un cod portocaliu special pentru Carpații Orientali, inclusiv zonele de munte din județele Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea. Acesta este valabil de la ora 22:00 de joi până la ora 10:00 de vineri și indică intensificări susținute ale vântului, viscol și redusă vizibilitate sub 50 de metri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te