Helvig: Trebuie să fii rupt de realitate să mă acuzi, când eu am cerut desecretizarea protocoalelor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.08.2018 - 20:30
Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Helvig, a ieșit public pentru a arăta că sub mandatul său instituția a pornit un proces de transparentizare fără precedent. De asemenea, a menționat că nu a semnat niciodată un protocol ilegal.

SHARE

„De peste un an și jumătate în spațiul public se discută despre protocoale ale SRI. Au existat mai multe ieșiri publice în care am încercat să explicăm situația, dar cred că e necesar să fac câteva precizări pentru că nu am nimic de ascuns.

În februarie anul trecut am denunțat oficial toate acele protocoale controversate, oprind o practică controversată în trecut. Am întrebat instituția dacă nu se putea fără protocoale. Mi s-a răspuns că da, se putea, dar acesta a fost instrumentul tradițional. Am demarat un audit și am decis denunțarea tuturor protocoalelor cu parchetele și instituțiile din justiție. Nu mai există nici un protocol în vigoare legat de justiție”, a precizat Eduard Helvig, într-una dintre rarele ieșiri publice ale directorului SRI. 

Citește și: Noi protocoale între Parchetul General și SRI. Care este poziția celor două instituții

Acesta a menționat că, referitor la cele două protocoale care au fost aduse în discuție săptămâna aceasta, primul e neclasificat și reglementează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura SRI. „E în vigoare, dar nu presupune nici o implicare a serviciului în activitatea Parchetlui. Le-am adus la cunoștința comisiei SRI. Și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost notificat despre existența sa. Al doilea protocol, cel clasificat, reglementa modalitatea de colaborare cu Parchetul General, exclusiv pe infracțiunile de terorism și siguranță națională. Acest protocol clasificat ne-a fost impus de legea de funcționare, la Art. 8. Legalitatea sa nu poate fi pusă la îndoială. De ce l-am semnat? Pentru că OUG 6 din 2016 ne-a impus să semnăm protocoale. De ce l-am denunțat? Auditul intern ne-a arătat că putem să ne exerctăm atribuțiile în baza legii și fără aceste protocoale”, a menționat directorul SRI. 

Eduard Helvig a insistat pe faptul că nu are nimic de ascuns. „Înțeleg că în spațiul public se vehiculează că aș fi semnat ceva ilegal. Sper ca explicațiile de azi au fost suficient de clare. Trebuie să fii total rupt de realitate să mă acuzi că am ceva de ascuns, când am ordonat auditul legat de protocoale înainte ca subiectul să fie în dezbatere, am denunțat protocoalele și am început procesul de desecretizare a acestora. S-a prezumat că acest protocol semnat de mine ar fi un abuz al SRI. Eu personal înțeleg forte bine ce înseamnă abuzul statului și sunt determinat să lupt până în ultima zi a mandatului împotriva abuzurilor”, a răspuns Eduard Helvig. 

Reacția directorului SRI vine după ce un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret prevede cooperarea între cele două instituţii „pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.

Citește și: Dragnea cere anchetarea SRI pentru protocolul din 2016 cu Parchetul General

Dezvăluirile vin în contextul în care Liviu Dragnea și PSD desfășoară o amplă campanie de discreditare a șefilor SRI și SPP, în contextul discuțiilor privind dorința liderului social democrat de a controla aceste servicii.

Citește și: Cum vrea Dragnea să scape de pușcărie: plan în 4 pași

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te