Cum vrea Dragnea să scape de pușcărie: plan în 4 pași

DE Mircea Marian | Actualizat: 28.12.2019 - 01:22

La 24 de ore după ce a fost condamnat la 42 de luni de închisoare cu executare, cu drept de apel, Liviu Dragnea a anunțat că nu se retrage, ci, dimpotrivă, va încerca să schimbe sistemul de Justiție.

SHARE

„Am decis să fim mult mai fermi și mai radicali. Nu mă sperie nici Iohanis, nici Hellvig, nici Kovesi, nici Pahonțu, nici Băsescu, nici Ponta, nici alții“, a anunțat liderul PSD. Newsweek România vă prezintă cei patru pași ai scenariului prin care condamnatul Liviu Dragnea încearcă să preia controlul asupra instituțiilor statului și să modifice legislația penală astfel încât să nu ajungă la pușcărie.

1. Atac la legile Justiției

Mai mulți lideri PSD au susținut că Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare întrucât judecătorii de la Înalta Curte au ignorat o decizie a CCR referitoare la abuzul în serviciu. În consecință, după multe amânări, PSD va trece la modificarea Codului Penal în acest sens.
Lideri social-democrați, inclusiv Dragnea, au sugerat că, după modelul OUG 13/2017, s-ar putea emite chiar o ordonanță de urgență. Gabriela Firea a declarat, vineri, 22 iunie, că partidul se consultă cu experți, în acest sens. Dacă ordonanța este publicată în Monitorul Oficial, aceasta produce efecte în plan penal care nu vor putea fi răsturnate nici dacă Parlamentul o respinge,nici dacă pică la CCR, pentru că în justiție se aplică principiul legii mai favorabile inculpatului. 

2. Suspendarea lui Iohannis

Liderii PSD au discutat, înainte de ședința Comitetului Executiv, care a avut loc tot vineri, 22 iunie, perspectiva suspendării șefului statului. În partid sunt două curente, unul care dorește suspendarea, altul care consideră că această acțiune ar revolta electoratul opoziției.
Motivul pe care îl poate folosi PSD: șeful statului refuză să pună în aplicare decizia CCR privind demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. UDMR, de obicei un aliat fidel al PSD, a anunțat inițial că se opune suspendării. Chiar dacă demiterea prin referendum eșuează, un posibil președinte interimar ar putea promulga rapid legi controversate și schimba șefii serviciilor secrete, precum și pe Kovesi. 

3. Atac la serviciile secrete

După ce, o vreme, liderii coaliției PSD-ALDE l-au lăudat pe directorul SRI, Eduard Hellvig, acum, Liviu Dragnea a trecu la amenințări, atât către acesta, cât și către șeful SPP, Lucian Pahonțu. „Există, din fericire, şi o schimbare de atitudine pe care am notat-o de la preluarea funcţiei de director SRI de către Hellvig, despre care mi-am exprimat la început nişte rezerve, dar trebuie să salut schimbarea de atitudine şi deciziile care au fost luate“, afirma Călin Popescu Tăriceanu în februarie 2018.
În Parlament există deja inițiative legislative prin care PSD ar putea să-l schimbe pe actualul director al SRI și să treacă SPP și STS în subordinea Guvernului sau a ministerului de Interne. Surse din PSD susțin că aceste legi ar putea fi votate în regim de urgență, în toamnă. 

4. Noi pomeni către  electoratul fidel

Pentru a calma alegătorii, Liviu  Dragnea ar putea oferi noi pomeni electorale, deși deficitul bugetar este deja îngrijorător. Cel mai probabil, PSD va majora pensiile, o nouă lege în acest sens fiind amânată de peste opt luni. Pentru a le finanța, cea mai probabilă soluție este reducerea contribuțiilor la Pilonul II de pensii administrate privat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te