Pompierii au intervenit joi, 6 februarie 2025, la primele ore ale dimineaţii pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autobuz al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), pe Calea Văcăreşti din Sectorul 4 al Capitalei.
Un autobuz turcesc Otokar al STB, de 270.000 €, a ars în trafic. E din 2019, încă în garanție
”În jurul orei 05:30, pompierii ISU Bucureşti -Ilfov au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un autobuz STB, pe Calea Văcăreşti din Sectorul 4 al Capitalei.
La sosirea primelor echipaje de pompieri, incendiul se manifesta cu flacără deschisă. În urma evenimentului nu au rezultat victime”, au anunţat reprezentanţii ISU, citați de News.ro.
Citește și: România cumpără blindate turcești Otokar. Presa turcă: mare parte vor fi fabricate în România
Incendiul a fost lichidat, dar din autobuzul Otokar nu a rămas mai nimic. Au acţionat 2 autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD şi un echipaj de descarcerare.
Societatea de Transport Bucureşti (STB S.A.) a precizat că incendiul s-a produs la un autobuz care circula pe linia 381, la intersecţia Şoselei Mihai Bravu cu Calea Văcăreşti, în zona Podului Mihai Bravu.
”Echipajele de pompieri au intervenit prompt şi au reuşit să stingă incendiul. Nu au existat pasageri afectaţi în urma acestui incident”, conform STB.
A fost constituită o comisie tehnică mixtă de cercetare a accidentului, formată din specialişti ai STB şi ai companiei care a furnizat autobuzul, întrucât vehiculul se afla încă în perioada de garanţie.
Citește și: ȘOC pe piața autobuzelor: După ce a livrat flota STB, Otokar n-a vândut decât 5 vehicule în 2020
Autobuzele Otokar, peste 8.000 de defecțiuni în primii 2 ani plini de funcționare
Primăria Capitalei a cumpărat în 2018, pe vremea când era condusă de Gabriela Firea, 400 de autobuze diesel Euro VI de la compania turcească Otokar, în urma unei licitații contestate puternic, pentru suma de 458.100.826 lei, fără TVA, adică la un preț de circa 270.000 €/bucată, TVA inclusă.
Autobuzele au fost livrate în 2018-2019, cu garanție de 8 ani, conform contractului.
Doar în primii ani de exploatare, până la începutul lui 2021, însă, autobuzele Otokar noi au înregistrat peste 8.000 de defecțiuni, potrivit datelor STB.
„Pentru cele 400 de autobuze marca Otokar cumulat s-a înregistrat un total de 8.112 sesizări pentru remedieri în termen de garanţie.
Remedierile au fost rezolvate integral de Service Otokar, care a suportat costurile.
Sesizările înregistrate au fost în principal pentru sisteme şi instalaţii (instalaţie electrică, instalaţie climatizare, încălzire auxiliară, sistem regenerare filtru particule/evacuare, reglaje deschidere/închidere uşi)”, a comunicat STB la începutul anului 2021.
Parcul de autobuze STB: 1.000 de Mercedes-uri vechi de 20 de ani
Parcul de autobuze STB este preponderent vechi. Încă circulă liniștite 1.000 de Mercedes-uri Citaro Euro III și Euro IV.
În decembrie 2005, primarul Capitalei la acea vreme, Adriean Videanu, a încheiat un contract pentru achiziționarea a 500 de autobuze noi Mercedes Citaro. Valoarea contractului a fost de 341 milioane de lei, iar autobuzele au fost livrate în perioada iunie 2006 - mai 2007. Achiziția a generat scandal deoarece autobuzele nu erau dotate cu aer condiționat.
Apoi, în august 2007, a fost semnat un nou contract pentru achiziționarea a încă 500 de autobuze Mercedes Citaro 2, care au fost livrate până în 2009. Acestea au fost dotate cu instalație de aer condiționat.
Primele autobuze de generație nouă sunt cele 400 de Otokare pentru care s-a semnat contractul în 2018.
Apoi, au mai fost luate 130 de autobuze Mercedes Citaro Hybrid și 100 de autobuze electrice chinezești EuroBUS Diamond Electric Powered by ZTE, asamblate la Ciorogârla.
În total, în parcul STB se află 1.640 de autobuze. Oficial, există încă și două autobuze ROCAR U 412 - 260.