FOTO Mii de pelerini la Șumuleu Ciuc. Ministrul Mediului: Doamne, binecuvântează-i pe maghiari

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.05.2021 - 17:32
Tanczos Barna, la pelerinaj. Sursă imagine: Facebook
Pelerinajul catolic de la Șumuleu Ciuc. Sursă: Inquam Photos - Octav Ganea
Pelerinajul catolic de la Șumuleu Ciuc. Sursă: Inquam Photos - Octav Ganea
Pelerinajul catolic de la Șumuleu Ciuc. Sursă: Inquam Photos - Octav Ganea

Mii de oameni au participat, sâmbătă, la pelerinajul tradițional de Rusaliile Catolice, de la Șumuleu Ciuc. Între ei, și ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a scris pe Facebook și „Doamne, binecuvântează-i pe maghiari!”.

SHARE

„După un an de pauză, este o mare bucurie că la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și a  UDMR, Guvernul a aprobat acest eveniment, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, și am putut fi din nou în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic.

La cel mai semnificativ eveniment religios al maghiarilor din Bazinul Carpatic, rugăciunile noastre să fie ascultate de Dumnezeu. Doamne, binecuvântează-i pe maghiari!”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna, pe contul său de Facebook.

Citește și: Orban spune că reprezintă „și trecut și prezent și viitor” în PNL | Newsweek Romania

După ce, anul trecut, impresionanta procesiune a fost anulată, din cauza pandemiei de COVID-19, în acest an oamenii au venit cu bucurie şi speranţă la pelerinaj şi au urcat cu zâmbetul pe buze muntele Şumuleu, până la altarul în aer liber unde s-a oficiat Sfânta Liturghie, relatează Agerpres

La primele ore ale dimineţii, locul de pelerinaj a fost acoperit complet de ceaţă iar termometrele nu arătau mai mult de un grad Celsius, dar, încet-încet, vremea s-a încălzit, a ieşit soarele şi oamenii au început să vină şi să-şi ocupe locurile stabilite de organizatori.

Grupurile de pelerini s-au rugat pe toată durata procesiunii sau au cântat imnuri bisericeşti, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în port popular.

În jurul orei 12,00, a ajuns la locul evenimentului steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, un steag al victoriei, purtat de cei mai merituoşi elevi ai Liceului Romano-Catolic "Segítő Mária', însoţiţi de alţi pelerini, dar şi de autorităţi religioase sau locale.

Citește și: Teodosie: De vină pentru plagiat, calculatorul și cei care nu sunt ortodocși din Comisia Teologică | Newsweek Romania

Sursă foto: Inquam Photos - Octav Ganea 

Unul dintre cei mai cunoscuţi pelerini este Balázs József, un pictor din Joseni, în vârstă de 67 ani, care vine de 28 de ani la Şumuleu, împreună cu credincioşi din satul său şi care spune că în fiecare an se bucură că poate să îi mulţumească Fecioarei Maria pentru ocrotirea sa.

Anul trecut, Balázs József a fost unul dintre puţinii pelerini cărora li s-a permis accesul la Şumuleu Ciuc, acesta aducând cu el panglicile de rugăciune ale credincioşilor care nu au putut participa.

Liturghia de Rusalii a fost oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, numit anul trecut în această funcţie de Papa Francisc, iar predica a fost rostită de părintele Salamon József, din Ghimeş-Făget.

Sursă foto: Inquam Photos - Octav Ganea 

În mesajul de învăţătură către credincioşi, preotul Salamon József a vorbit despre importanţa traiului în comunitate, despre puterea credinţei, dar şi despre viaţa trăită cu entuziasm şi despre responsabilitatea pe care o au adulţii faţă de tânăra generaţie.

Manifestarea s-a încheiat, ca în fiecare an, cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te