Satelitul Landsat 8 al NASA Earth a surprins recent exploziile de culoare ale câmpurilor agricole din sudul României, în zona unde se intersectează râul Olt cu Dunărea.
Cum arată „exploziile” de pe câmpurile agricole din sudul României surprinse de un satelit NASA
Câmpurile agricole verzi din sudul României s-au colorat în galben pe măsură ce culturile de plante de rapiță au înflorit. Sistemul OLI (Operational Land Imager), de pe satelitul Landsat 8, a surprins aceste explozii de culoare în apropierea confluenței râurilor Olt și Dunăre la 12 aprilie 2024, transmite NASA.
Citește și: Roverul lunar al Lockheed Martin și Lunar Dawn "pavează" calea explorării și a vieții pe Lună
Rapița este o plantă din familia cruciferelor Brassicaceae cu florile galbene și cu tulpina subțire, lungă și ramificată, conform Wikipedia.
Rapița se cultivă pentru semințe din care se obține ulei folosit în alimentație și în industrie pentru fabricarea de biocombustibil (biodiesel). Planta verde este un nutreț valoros, în perioada de înflorire având și importanță meliferă. Este răspândită în zone cu clima uscată temperat continentală excesivă. Este a treia sursă de ulei vegetal din lume ca mărime.
Rapița - canola este o marcă înregistrată a unui hibrid de rapiță, inițial produsă și cultivată în Canada, în zone cu clima uscată temperat continentală excesivă. Uleiul din semințe de rapiță a fost produs în secolul al 19-lea ca o sursă de lubrifiere pentru motoarele cu abur. Uleiul are un gust amar din cauza nivelului ridicat de acizi. Canola a fost produsă tocmai pentru a reduce această cantitate de acid, rezultând un ulei gustos.
Citește și: O sondă spațială NASA a descoperit un super-Pământ. Ar putea fi locuibil
România realizează 10% din producția de cereale și semințe oleaginoase a UE
Într-un an obișnuit, România realizează 10% din producția de cereale și semințe oleaginoase a Uniunii Europene, potrivit Comisiei pentru Comerț Internațional.
Pe lângă rapiță, principalele culturi ale României includ floarea-soarelui și soia, precum și porumb, grâu și orz. Producția sa anuală de semințe oleaginoase este sensibilă la secetă și la căldură și a suferit oscilații semnificative în ultimii ani.
În timp ce UE în ansamblul său a produs 23% din producția mondială de rapiță în 2023, Canada și China se află în fruntea listei celor mai mari țări producătoare de rapiță și canola, generând 21 și, respectiv, 17% în acel an.