Exercițiul a avut ca obiectiv principal verificarea funcționării sistemului PATRIOT și validarea acestuia prin trageri reale.
Exercițiul F.A. PATRIOT SPARK la Capu Midia. Armata română trage cu rachetele care au speriat Rusia
Totodată, activitatea a urmărit pregătirea personalului pentru creșterea capacității operaționale. Potrivit unui comunicat oficial, sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat, urmând să execute serviciul de luptă alături de celelalte capabilități ale Forțelor Aeriene Române.
Regimentul 74 PATRIOT are în dotare trei sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune PATRIOT, considerate esențiale pentru apărarea aeriană a României.
Militarii care au participat la exercițiul F.A. PATRIOT SPARK 24.11 au urmat programul de instruire colectivă TAFT (Technical Assistance Field Team), destinat asigurării operării și întreținerii corecte a acestor echipamente.
Prin exerciții de acest tip, Forțele Aeriene Române își consolidează capacitatea de apărare aeriană și se aliniază standardelor NATO în ceea ce privește protecția spațiului aerian al României și al Alianței, transmite MApN într-un comunicat de presă.
România a donat Ucrainei un sistem de rachete Patriot. Președintele Klaus Johannis a semnat decretul privind transferul sistemului la 5 septembrie, iar în octombrie, sistemul de apărare antirachetă Patriot pus la dispoziție de Guvernul român a ajuns în Ucraina.
Între timp, Norvegia a rambursat României 127.680.000 $ pentru sistemul Patriot donat Ucrainei.
Reamintim că România a achiziționat printr-un contract guvern-guvern șapte sisteme performante Patriot. Patru dintre ele sunt utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Sistemele Forțelor Aeriene au costat aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția PATRIOT fiind cea mai scumpă din istoria României. La pachet s-au achiziționat și peste 200 de interceptori, adică 56 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.
Sursa foto: Profimedia images
De ce se teme Rusia de sistemul de rachete Patriot?
Patriot este un sistem de apărare antiaeriană testat în luptă în serviciul SUA și al țărilor aliate, inclusiv Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Polonia, Suedia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, România, Spania și Taiwan.
Fiecare baterie are o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate pe fiecare camion, un radar, o unitate de control al focului, generatoare și alte echipamente).
Citeşte şi: VIDEO România ia în calcul să trimită sistemul Patriot în Ucraina și rachete interceptoare SkyCeptor
Radarul de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptare la țintă, sau Patriot (MIM-104), este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, la toate altitudinile și în toate condițiile meteorologice, pentru a contracara rachetele balistice tactice, rachetele de croazieră și aeronavele avansate. Este produs de Raytheon în Massachusetts și Lockheed Martin Missiles și Fire Control în Florida, SUA.
Sistemul radar are o rază de acțiune de până la 100 km, capacitatea de a urmări până la 100 de ținte și poate furniza date de ghidare a rachetelor pentru până la nouă rachete.
Radarul cu rețea fazată AN/MPQ-53 realizează funcții de căutare, detectare a țintelor, urmărire și identificare, urmărire și ghidare a rachetelor și contracarare electronică (ECCM). Radarul este montat pe o remorcă și este controlat automat de calculatorul digital de control al armelor din stația de control al angajamentului prin intermediul unei legături prin cablu.
Stația de control este deservită de trei operatori care utilizează două console și o stație de comunicații cu trei terminale de releu radio. Calculatorul digital de control al armei este situat lângă terminalele de legătură de date VHF.
Stația de control AN/MSQ-104 x este singura stație cu personal în cadrul unei unități de foc Patriot. Stația de control comunică cu stațiile de lansare M901, cu alte baterii Patriot și cu cartierul general de comandă superior.
Stația de lansare M901 transportă, punctează și lansează racheta Patriot. Fiecare lansator are patru rachete. Lansatorul este operat de la distanță prin intermediul unei legături de date de foarte înaltă frecvență (VHF) sau de fibră optică de la stația de control al angajamentului, care furnizează atât datele de pre-lansare a rachetei, cât și semnalul de comandă de tragere.