România ia în considerare transferul de sisteme de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina, după ce Germania a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene și NATO să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei.
România ia în calcul să trimită sistemul Patriot în Ucraina și rachete interceptoare SkyCeptor
"În ultimele săptămâni a existat o discuție despre cine poate trimite sisteme Patriot în Ucraina", a declarat Iohannis
"Președintele Biden a menționat acest lucru (...) în cadrul întâlnirii noastre și am spus că sunt deschis la discuții.
Trebuie să discut cu Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru a vedea ce putem oferi și ce putem primi în schimb pentru că este inacceptabil să lăsăm România fără apărare aeriană", a declarat Iohannis după discuțiile cu Joe Biden din Statele Unite.
Câte sisteme Patriot are România?
România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme de rachete Patriot în 2017, în cea mai recentă configurație disponibilă, alături de câteva sute de rachete interceptoare, acesta fiind cel mai mare contract de achiziție de până acum al țării, primul transport fiind livrat în 2020.
Citește și: Țara, care deschide „urgia cerului” cu F-16 pentru Kiev, trimite sistemul Patriot în coasta Rusiei
Cel de-al doilea sistem PATRIOT, din totalul de patru care au fost contractate pentru prima etapă a programului de înzestrare, a fost livrat României conform calendarului convenit, în 2022, a declarat ministrul apărării, Angel Tîlvăr, în timpul unei vizite la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu.
Sistemul de rachete Patriot - Foto: Profimedia images
Livrarea celui de-al treilea și celui de-al patrulea sistem PATRIOT a început în cursul anului 2022, potrivit ministrului.
Dintre cele șapte baterii Patriot PAC-3+, patru sunt destinate Forțelor Aeriene Române și trei Forțelor Terestre.
Citește și: SUA au cerut României să dea Ucrainei o baterie Patriot. „Acceptați un risc un pic mai mare”
De asemenea, România va produce și rachete interceptoare SkyCeptor pentru sistemul de apărare aeriană Patriot, care ar putea ajunge în Ucraina.
"Dotarea Forțelor Aeriene cu sisteme PATRIOT adaugă o capabilitate de apărare aeriană robustă, credibilă, interoperabilă și flexibilă, menită să contribuie la îndeplinirea misiunilor Armatei României.
Citește și: Ucraina pregătește „cerul sângeriu” pentru Putin cu avioane F-16, rachete Patriot, HIMARS și NASAMS
Cele patru sisteme reprezintă prima etapă în realizarea unei capabilități de apărare aeriană terestră de ultimă generație, cu capacitate de apărare împotriva rachetelor balistice tactice și a rachetelor de croazieră, complet integrată în sistemul NATO", a declarat ministrul Tîlvăr, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.
Romania va produce rachete interceptoare SkyCeptor pentru Patriot
Compania românească de stat din domeniul apărării Romarm și filiala Electromecanica Ploiești au semnat un acord cu Raytheon pentru a produce rachete interceptoare SkyCeptor pentru sistemul de apărare aeriană Patriot.
O variantă a rachetei hit-to-kill Stunner, SkyCeptor este un interceptor multi-misiune avansat, proiectat pentru a fi inserat "plug-and-play" în Patriot sau în alte sisteme de apărare aeriană.
Acesta a fost conceput pentru a învinge amenințările aeriene în evoluție, cum ar fi rachetele balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune.
Sistemul de rachete Patriot - Foto: Profimedia images
Potrivit fostului ministrului român al Economiei, Florin Spataru, acordul este primul pas într-un parteneriat strategic pe termen lung între Romarm și Raytheon.
"Mai sunt câțiva pași pe care trebuie să îi facem pentru ca producția să înceapă cât mai curând posibil", a declarat acesta în timpul ceremoniei de semnare. "Producția înseamnă și investiții din partea românească... România se poate poziționa ca un furnizor stabil și de încredere în acest domeniu atât la nivel național, cât și la nivel european, potrivit The Defensepost.com.
Sistemul Patriot - Unul dintre cele mai performante sisteme defensive din lume
Patriot este un sistem de apărare antiaeriană testat în luptă în serviciul SUA și al țărilor aliate, inclusiv Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Polonia, Suedia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, România, Spania și Taiwan.
Fiecare baterie are o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate pe fiecare camion, un radar, o unitate de control al focului, generatoare și alte echipamente).
Radarul de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptare la țintă, sau Patriot (MIM-104), este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, la toate altitudinile și în toate condițiile meteorologice, pentru a contracara rachetele balistice tactice, rachetele de croazieră și aeronavele avansate. Este produs de Raytheon în Massachusetts și Lockheed Martin Missiles și Fire Control în Florida, SUA.
Sistemul de rachete Patriot - Foto: Profimedia images
Sistemul radar are o rază de acțiune de până la 100 km, capacitatea de a urmări până la 100 de ținte și poate furniza date de ghidare a rachetelor pentru până la nouă rachete.
Radarul cu rețea fazată AN/MPQ-53 realizează funcții de căutare, detectare a țintelor, urmărire și identificare, urmărire și ghidare a rachetelor și contracarare electronică (ECCM). Radarul este montat pe o remorcă și este controlat automat de calculatorul digital de control al armelor din stația de control al angajamentului prin intermediul unei legături prin cablu.
Stația de control este deservită de trei operatori care utilizează două console și o stație de comunicații cu trei terminale de releu radio. Calculatorul digital de control al armei este situat lângă terminalele de legătură de date VHF.
Stația de control AN/MSQ-104 x este singura stație cu personal în cadrul unei unități de foc Patriot. Stația de control comunică cu stațiile de lansare M901, cu alte baterii Patriot și cu cartierul general de comandă superior.
Stația de lansare M901 transportă, punctează și lansează racheta Patriot. Fiecare lansator are patru rachete. Lansatorul este operat de la distanță prin intermediul unei legături de date de foarte înaltă frecvență (VHF) sau de fibră optică de la stația de control al angajamentului, care furnizează atât datele de pre-lansare a rachetei, cât și semnalul de comandă de tragere.
În decembrie 2018, SUA și partenerii săi FMS au atribuit un contract de 1,8 miliarde de dolari companiei Lockheed Martin pentru construirea și livrarea de interceptoare PAC-3 și PAC-3 MSE. Contractul include, de asemenea, livrarea de kituri de modificare și echipamente asociate.
Un contract de 94,2 milioane de dolari a fost atribuit Lockheed Martin de către armata SUA pentru a furniza asistență tehnică pentru segmentul de rachete PAC-3 în noiembrie 2021. Acesta va sprijini sistemele Patriot utilizate de armata SUA, Kuweit, Polonia, Suedia, România, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Taiwan, Arabia Saudită, Qatar și Bahrain, potrivit
Lockheed Martin a finalizat producția celui de-al 1.000-lea interceptor PAC-3 MSE în noiembrie 2021.
Integrarea PAC-3 MSE cu Sistemul integrat de comandă de luptă pentru apărare antiaeriană și antirachetă (IBCS) al armatei SUA a fost demonstrată cu succes în timpul testelor de zbor în noiembrie 2021.