Escrocherie digitală. Sute de români au fost păgubiți. Unii au pierdut zeci de mii de euro

DE Florentina Enache | Actualizat: 23.12.2024 - 13:39
Escrocherie electronică. Sute de români au fost păgubiți. Unii au pierdut zeci de mii de euro - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Escrocherie electronică. Sute de români au fost păgubiți. Unii au pierdut zeci de mii de euro - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Escrocherie digitală. Sute de români au fost păgubiți. Unii au pierdut zeci de mii de euro. La ce metode „inedite” mai apelează răufăcătorii?

SHARE

Din ce în ce mai mulți români cad pradă escrocheriilor pe internet, care-i lasă fără zeci de mii de euro.

În județul iași, polițiștii au primit aproximativ 600 de reclamații pe această temă.

Unii oameni au fost păcăliți că vor investi în acțiuni la companii de stat. Escrocii se dau drept consultanți care vând titluri de valoare cu randament mare.

Răufăcătorii se folosesc de numele unor firme cu potențial mare pe piața bursieră, cum ar fi Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz sau Nuclearelectrica.

Cum a fost păcălită o familie de pensionari

Iată cum a fost păcălită o familie de pensionari care a fost „momită” cu acțiuni Hidroelectrica.

Femeia a văzut pe telefon o reclamă în care, cu suma de numai 1.200 de lei, se putea achiziționa un număr de acțiuni Hidroelectrica care i-ar putea aduce lunar, în contul personal, câștiguri de 1.000 de lei.

„Procedura” promovată de escroci este aparent simplă: trebuie să devii „membru” al unei platforme, să completezi un formular, apoi să aștepți un telefon de la un manager pentru înființarea unui depozit de minimum 1.200 de lei.

Așa s-a întâmplat și cu ieșenii escrocați recent: au fost sunați de un așa-zis „broker specializat”, care i-a „îndrumat” în acest sens.

O familie de pensionari, amândoi în jurul vârstei de 80 de ani, ambii la curent cu tehnologia de bază a folosirii smartphone-urilor.

Soția a completat formularul, apoi a fost sunată de un bărbat, însă, lucru de altfel prevăzut de escroci, nu a reușit să depună cei 1.200 de lei în depozit și, ca urmare, așa-zisul broker i-a cerut să își instaleze pe calculator programul AnyDesk, ca să o ajute de la distanță.

AnyDesk este un program de accesare a unui calculator online, prin intermediul unui alt calculator, dar care cere o parolă și un accept.

După ce femeia a instalat programul de control al computerului de la distanță, hoțul a trecut la următoarea etapă a înșelătoriei: accesarea contului bancar al femeii pentru înființarea așa-zisului depozit. 

Victima i-a oferit acces astfel la toate datele contului bancar pe care le avea în computer, iar cel în cauză a modificat parolele, preluând astfel controlul total al contului.

Citește mai mult pe Ziarul de Iași.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te