Cu cât ne apropiem mai mult de zileel de sărbătoare, cu atât escrocii ne pot prinde mai ușor în capcană. O nouă escrocherie începe să ia amploare în aceste zile.
Este vorba despre presupuse livrări de colete. Desigur, nici nu este greu să cădem în plasă. Cel mai probabil mulți așteptăm, diverse produse să ajungă la noi înainte de Revelion.
Escrocherie ce se răspândește alarmant în preajma Revelionului. Primești o poză cu ușa altcuiva
Imaginează-ți următorul scenariu: cu două zile înainte de petrecerea pe care o vei petrece în familie, cu tot ceea ce presupune aceasta, primești un mesaj text despre o comandă online pe care ai plasat-o acum o săptămână, care te informează că pachetul este la ușă.
Citește și: Escrocii fură bani într-o secundă. Înșelăciunea este descoperită mult prea târziu. Cum cazi în plasă
Vine cu o fotografie – a ușii altcuiva. Când faci clic pe linkul atașat, acesta vă duce la magazinul online, unde vă introduceți numele de utilizator și parola. Cumva, asta nu funcționează, deși ai răspuns la întrebările de securitate.
Frustrat, suni la serviciul pentru clienți. Îți spun să nu-ți faci griji, deoarece pachetul tău este încă pe drum. Primești pachetul o zi mai târziu și uiți totul de necazul de mai devreme. Până la urmă, a fost doar o greșeală.
Nu ești conștient de lucrul terifiant care se întâmplă în spatele acestei ”erori”.
Tocmai ai picat într-o înșelătorie clasică de livrare a pachetelor și de o formă de „ smishing ” sau phishing prin SMS. Și nu ești singurul.
Escrocherie ce se răspândește alarmant în preajma Revelionului. Primești o poză cu ușa altcuiva - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Amenințările de modă veche nu au dispărut – hoții de identitate încă fură portofele, caută în gunoi informații personale și carduri la bancomate – dar internetul a făcut escrocheria mai ușoară ca niciodată.
Citește și: ALERTĂ! O nouă escrocherie îi lasă pe români fără bani. Cât de ușor sunt atrași în cursă? Cum scapi?
Amenințările digitale includ atacuri de tip phishing care folosesc e-mailuri și site-uri web false, încălcări ale datelor la marile companii , programe malware care vă fură informațiile și rețele Wi-Fi nesecurizate în locuri publice.
Experții în securitate cibernetică îi încurajează pe cei care primesc orice fel de SMS-uri, e-mail-uri sau mesaje pe whatsapp să fie foarte atenți. Să evite să deschidă linkuri până nu fac unele verificări.
Citeşte şi: Mesajul de Poșta Română care te lasă fără bani pe card. Atenție, îl primești prin SMS
De exemplu ar trebui să caute „s” din „https” la începutul adresei unui site web care identifică site-ul web ca fiind sigur. Sau să fie puțin atenți la claritatea mesajului. Dacă există orice suspiciune, nu urmați pașii indicați și încercați să verificați printr-un apel telefonic la numărul pe care îl aveți de la comanda făcută pentru a vedea dacă a fost expediat coletul