Dragnea, încă o încercare de a ieși din pușcărie. Ce a decis Tribunalul București

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.02.2020 - 13:18
Liviu Dragnea

Tribunalul Bucureşti s-ar putea pronunţa marţi în procesul în care Liviu Dragnea contestă pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare primită pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, transmite Agerpres.

SHARE

La termenele anterioare, avocaţii lui Liviu Dragnea au solicitat recuzarea judecătoarei care se ocupă de acest caz, Manuela Orzaţă, pe motiv că ea ar fi semnat o cerere adresată de Forumul Judecătorilor din România către CSM de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de două categorii de afirmaţii făcute de Liviu Dragnea „într-o manifestaţie publică şi într-o emisiune politică”.

Tribunalul București a stabilit marți că nu este competent să judece contestația la executare formulată de Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, astfel că a trimis cererea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Liviu Dragnea a fost prezent, marți, în sala de judecată, și, la aflarea veștii, fostul lider social-democrat a râs. Ultimele trei încercări de eliberare ale acestuia la Instanța Supremă au eșuat.

Magistratul desemnat să se ocupe de acest caz, Manuela Orzaţă, a ridicat din oficiu excepţia potrivit căreia Tribunalul Bucureşti nu are competenţa să judece această contestaţie la executare.

Avocaţii lui Dragnea nu au fost de acord pe motiv că acţiunea introdusă de fostul lider al PSD nu se bazează pe norme legale interne, ci pe prevederi CEDO. Mai mult, Corneliu Liviu Popescu s-a arătat deranjat de faptul că procurorul de şedinţă mesteca gumă în timpul procesului.

„Cererea noastră se referă la starea de detenţie. Nu am invocat nicio enormă internă, ci prevederi CEDO. Noi ne referim la legalitatea detenţiei, iar competenţa aparţine instanţei de executare, care este Tribunalul Bucureşti. Mestecând gumă domnul procuror, poate nu am fost eu atent ce a spus. O mestecă ostentativ în continuare, doamnă preşedintă”, a spus Popescu.

În fața judecătorului, Liviu Dragnea s-a arătat deranjat de invocarea excepției respective.

„Nu am pregătire juridică, dar constat că, după o cerere de recuzare şi o cerere de abţinere respinse, acum Tribunalul vrea să mute la altă instanţă. Cred că în ritmul ăsta o să ajungem să se judece când se va termina mandatul”, a afirmat Dragnea.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea, fost lider al PSD și ex-președinte al Camerei Deputaților, a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a două căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te