„Ziarul de Iaşi” a reuşit să obţină motivarea Tribunalului Neamţ, care a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile în dosarul „vaccinării la chiuvetă”.
Citește și: Doctorița campioană la vaccinare și premiată de prefect, reținută pentru vaccinări la chiuvetă
Una dintre persoanele implicate este dr. Daniela Bejan, medic de familie în comuna Ciohorăni, care fusese premiată anul trecut de către Marian Grigoraș, prefect de Iași la acea vreme, pentru rezultatele remarcabile în campania de vaccinare.
Citește și: Ce au căutat mascații la Clanul Duduianu tocmai când Ciprian și Grațian Pian se ceruseră în libertate
Black Friday la vaccinare la chiuvetă, 50% reducere în septembrie
Conform mărturiilor de la dosar, sumele plătite pentru certificatele verzi fictive variau de la 250 de euro la 120 de euro. Activitatea lanţului de furnizare a fost demarată în august 2021, iar sumele pretinse iniţial erau de fix 250 de euro, fiind o „reducere” în septembrie, când tariful a fost de 120 de euro. Mulți dintre clienți nici măcar nu treceau pe la cabinet.
Citește și: Cum a reușit un român să ajungă polițist sub acoperire la New York
Solicitările erau transmise doar prin WhatsApp, prin mesaje criptate, către cei trei medici care introduceau datele pacienţilor în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV). Sumele de bani erau preluate de intermediari, care ar fi mai mulţi, conform procurorilor, dar în arest preventiv se află în momentul de faţă doar Dragoş Archir şi Aida Zabulic.
Citește și: Ce mai fac polițiștii români: accidente mortale, merg la bordel în uniformă, trafic de migranți
Aceştia îşi opreau partea lor, între 20 şi 50 de euro, iar medicilor le dădeau apoi partea lor, între 100 şi 200 de euro. Se lucra atât de intens încât s-a ajuns, în cazul de la Iaşi, şi la 400 de vaccinări false pe zi.
Citește mai mult în Ziarul de Iași.