A fost „Buză de Iepure” și cel mai mare cascador al Europei. Viața zbuciumată a lui Szobi Cseh

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.09.2023 - 00:21
Destinul lui Szobi Cseh, cel mai mare cascador român, prieten cu Piersic - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Destinul lui Szobi Cseh, cel mai mare cascador român, prieten cu Piersic - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Destinul lui Szobi Cseh, cel mai mare cascador român, prieten cu Piersic - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

A scris istorie la Buftea în calitate de cascador şi de actor, a impresionat prin modul în care a sfidat, nu o dată, pericolul în timp ce îşi executa numerele, însă viața i s-a sfârșit într-un mod trist. Iată destinul celui mai mare cascador român Szobi Cseh.

SHARE

Szobi Cseh a fost cascador şi în viaţa particulară nu numai în filme. Îndrăgitul actor-cascador a avut două soţii, însă susţinea că singura femeie pe care a iubit-o a fost ultima sa soţie pe care a văzut-o în curtea unui liceu.

Nu i-a plăcut școala. Alfabetul l-a învățat în clasa a III-a, iar înmulțirea niciodată

Szabolcs Cseh s-a născut într-o familie de secui. Acesta a povestit în cadrul unui interviu despre viața pe care a trăit-o atunci când era copil și cu familia sa care se muta frecvent.

„Tata era director de bancă și, fiindca ministrul de finanțe de atunci îl plăcea foarte tare, ne tot mutam prin diverse orașe, ca să refacă situația financiară a băncilor. Ultima destinație a fost Brașovul, acolo am stat și cel mai mult. A rămas orașul copilăriei mele și m-a marcat foarte puternic, a satisfăcut o anumită parte romantică din mine, o nevoie de aventură. Aveam muntele aproape, exploram toate bastioanele și zidurile vechi.

Seara, fugeam la Biserica Neagră, să-l ajut pe un saș bătrân, cu un picior de lemn, să tragă clopotele. Urcam jumătate de oră până în turn, ieseam pe una din arcade și mergeam pe acoperis pana la cruce, ca sa stau pe ea in maini. Colegii de banca ai lui tata erau disperați:

"Dom' director, iar e ala mic pe biserica!". Eram un copil fără stare. Tata mă bătea în fiecare seară, când venea de la bancă, iar mama in fiecare dimineata, fiindca nu invatam nimic.

Alfabetul l-am învățat în clasa a treia, iar tabla înmulțirii niciodată. Nu aveam timp de așa ceva. Imi făcusem o grădină zoologica în spatele băncii, într-o bucată de pădure încercuită cu gard de comuniști și considerată rezervă strategică.

Strângeam acolo toate animalele rănite, aveam 40 de porumbei, pui de vulpe, un vultur, o broască țestoasă, un pui de urs, nu mai vorbim de câți iepuri, câini și câte pisici. Eram ocupat și nu ma ajuta nimeni sa le fac rost de mâncare. Bastioanele trebuiau și ele aparate. Viață grea! Hahaha! Când să mai și înveți?", povestea amuzat în 2009 într-un interviu.

A lucrat ca circar în timpul facultății

După absolvirea studiilor secundare la Liceul „Andrei Şaguna" şi la Liceul Unirea din Braşov, a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a finalizat în anul 1966.

Încă din timpul facultăți a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București în trupa Ganea.

„A venit vremea să dau la facultate și am ales să dau la Educație Fizică. Făceam gimnastică sportivă din clasa a treia, știam volei, eram bun la inot, probele le-am luat cu 9.45. Dar deja prin anul trei am început să am probleme, fiindca eram prea înalt.

Deși eram foarte bun, foarte capabil, nu ma mai încadram fizic la atletism, la bara elastică ajungeam deja jos. Atunci au venit la institut sa caute oameni pentru Circ, pentru trupa Ganea. Le fugiseră un zburător si-un prinzător de trapez în Austria.

Am început în paralel să lucrez la circ. Într-o lună jumate, am făcut mai mult decat făcuseră ceilalți în zece ani: făceam niște numere extraordinare, cu șuruburi, și zburam, și prindeam.

Numai circar să nu fi! Viață grea și urâtă. Nu mi-a plăcut. Oamenii erau nefericiți, să-i fi văzut cum mâncau din conserve prin cabină și nu visau decât să dea șpagă marelui Iosefini, să-i mai scoata prin Occident, să mai câștige un bănuț.” povestea cascadorul. 

„Cascadoria a fost viața mea”

„Era o sectă închisă circul, numai oameni cu două clase, care se căsătoreau între ei. Pe mine, bătrânii voiau să mă căsătorească cu una Aurica. Dacă o luam, imi promiseseră si masina.

Dar, acum să-mi fie iertat, la circ nu erau decât două categorii de femei, promiscue și fete mari. Aurica, după ce că era fata mare, mai era și cu mulți ani mai în vârstă ca mine. Am simțit că mă sufoc dacă mai rămân, eu voiam să cunosc lumea.

Norocul meu este că în ultimul an de facultate, au venit să caute cascadori pentru filmul "Dacii", și la facultatea de sport, și la circ. Pe mine m-au găsit în ambele părți.

Cascadoria a fost viața mea. M-am simțit foarte bine în film, deși nu m-am îmbogățit din asta. Din contra, la filmul "Dacii" am făcut o foame extraordinară. Eu habar nu aveam că banii o sa intre de abia după luni de zile.

Ne era așa de foame, că mâncam corcodușe cu lapte bătut. Dar era exact ce mi se potrivea ca fire. Facultatea de educatie fizica ma ajuta foarte tare să-mi elaborez tehnicile de mișcare. Devenisem atât de bun, că la Buftea, unde mă angajaseră, s-a inventat pentru mine postul de consilier de lupte.” a mai declarat cascadorul în cadrul aceluași interviu, potrivit comentatorul.ro

A facut cascadori unicat la nivel mondial 

În anii 1967-1980, fiind primul metodist (maistru de lupte) angajat pe un astfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic "Bucureşti" şi apoi în Centrala România Film - Centrul de Productie Cinematografică, a colaborat la toate filmele româneşti ce conţineau secvente de actiune-lupte și a executat multiple cascade dificile şi spectaculoase, unele fiind unicate pe plan mondial.

Tot din 1967 Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesionişti din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare şi instruire, până în 1987. Astfel, Szabi Cseh a contribuit substantial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci şi la perioada de aur" a filmului românesc de acţiune în context mondial.

În 1975 a devenit coordonator al şcolii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acțiune şi cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA din Berlinul de Est şi Tele München (până în anul 1986).

A avut parte de recunoaștere internațională pentru contribuțiile artistice care au fost impresionante.

1973-Festival Paris - cea mai bună mişcare scenică străină - piesa "Viziuni flamande"

1974-Festival Berlin - cele mai valoroase lupte, filmul "Tekumsekh

1974-Festival Viena - locul I, piesa "Stan Păţitul"

1985-Festivalul de film "Sommerfilmtage" ("Zilele de vară ale filmului") de la Berlin - cel mai bun regizor de acţiune: în acelaşi an, desemnat cel mai bun cascador din Europa conform sondajului realizat de revista vest-germană "Bunte Illustrierte", potrivit Wikipedia.

În România, a obținut numeroase alte distinctii:

1984-revista "Săptămâna culturală a capitalei", premiul pentru cel mai spectaculos actor și personaj. Buză de epure din serialul "Mărgelatu"

1986-revista "Săptămâna", premiul pentru întreaga activitate

1994-revista "România Mare", premiu pentru contribuție la dezvoltarea cinematografiei române

1996-revista "România Mare", premiu pentru întreaga activitate

2000-UARF, diploma şi medalia de argint, 400 de ani de la Unire şi 30 de ani de la producția filmului "Mihai Viteazul

Citește și: Blocul unde a murit Toma Caragiu la cutremur, înconjurat de imobile cu bulină. Pericol de prăbușire

2002-Ministerul Educaţiei şi Cercetării, diploma şi medalla de onoare cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a ANEFS, pentru contribuția adusă la dezvoltarea învătământului, educatiei fizice şi sportului în Romania

2002-UARF, placheta de aur pentru întreaga activitate de regizor de lupte

2006-UARF, medalia aniversară -40 de ani de la realizarea filmului istoric Dacii 2014-decorat post-mortem cu 'Steaua României' de preşedintele Traian Băsescu.

A înființat prima Asociație a Cascadorilor Profesioniști din România

De la debutul său Szabi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franta, SUA etc.), realizând concepția și regia secventelor de acțiune-lupte, conceperea şi/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor al secventelor de actiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în ţară şi străinătate.

La 8 lanuarie 1990 Szabi Cseh a înfiintat prima Asociație a Cascadorilor Profesionişti din România, pe care a condus-o mai multi ani. După 1990, a avut apariții rare în filme, acuzând corupția și onorariile prea modeste plătite cascadorilor.

„Producătorii au început să angajeze doar cascadori care nu denunţau mita. Tot felul de directorași cereau 500 de euro să plătească unui cascador o zi de muncă şi apoi angajau nişte copii care făceau două tumbe şi cărora le dădeau 100 de euro, restul de bani intrând în buzunarele lor. Am refuzat să accept corupția, aşa că nu m-au mai lăsat să lucrez. 

Ultimul film l-am facut in '87, si apoi n-am mai facut, ca m-am scarbit, ca n-am castigat niciodata nimic, toti profitau de pe urma mea. Nu-s pretentios, sunt extrem de modest si lucram de placere, dar imi cunosc, totusi, valoarea.

Eu imi riscam viata ca sa devina el vedete, si el isi bateau joc. In '92. am mai incercat sa fac un film, in regim particular, dar am fost atat de sabotat, de n-am putut sa fac decat 5 episoade.

Cert e ca n-am castigat nici un ban, a trebuit sa vand apartamentul de la Unirii si sa-mi platesc ultimii actori. Si asta mi-a pus capac.” a povestit actorul într-un interviu.

În anii 1999-2002 a colaborat la realizarea secventelor de actiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv „Amen”, (in regia lui Costa Gavras).

A elaborat studii științifice și a format generații de actori 

Szabolcs Cseh a elaborat studii stiintifice şi cursuri universitare teoretice şi practice, despre mişcarea scenică a actorului şi componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea secventelor de acțiune etc.

Din 1980, initial în calitate de lector universitar şi, ulterior, de conferentiar universitar, a predat neintrerupt astfel de film, regie de teatru. A contribuit la formarea a zeci de generații de actori, regizori de teatru, de film şi operatori de film şi de televiziune.

A avut colaborări didactice şi la Universitatea de Muzică "Ciprian Porumbescu", secția regie de operă.

Din anul 2005, lărgindu-şi sfera preocupărilor, Szabi Cseh a derulat programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii şi combaterii delincventei juvenile, iar din 2008, derulează programul metodă pentru copii cu handicap psihic şi fizic sever. Ambele programe erau bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.

Cele mai spectaculoase cascadorii care nu au mai fost repetate vreodată

Printre casacadorille executate de Szabi Cseh se numără unele deosebit de spectaculoase, mai ales pentru epoca in care au fost realizate, si nerepetate de altcineva până în prezent. În anul 1966, in filmul "Dacii", a promovat pentru prima dată căzăturile de la înălțime și căzăturile cu calul.

În anul 1971, în filmul "Mihai Viteazul", depășește recordul mondial executând o cădere de la 13 m fără protecţie la aterizare.

In 1976 a executat o cădere de la 37 metri cu spatele in jos, la furnalul de la Copsa Mica. In 1984, realizează o săritura de 80 metri cu masina in Marea Nordului. In anul 1985, face o săritură cu un microbuz deasupra unui lac, scufundat la 20 m, la Magdeburg. În timpul zborului, a declansat explozia microbuzulul încărcat cu trotil.

A iubit cu patos

Szobi Cseh s-a casatorit cu actriţa Ioana Bulcă, ce juca pe Doamna Stanca, geloasă, egoncentristă (din punctul lui de vedere) cu care a avut o casnicie tumultoasă, pasională, plină furtuni domestice timp de 4 ani.

Finalul căsniciei cu Ioana Bulcă a venit după ce Szobi Cseh şi-a cunoscut ce-a de-a doua soţie, Simona Cseh, pe care a văzut-o în curtea unui liceu şi de care s-a îndrăgostit la prima vedere iremediabil. Cascadorul spunea că aceasta a fost singura femeie pe care a iubit-o.

"Singura femeie pe care am iubit-o este nevastă mea de acum. Am întâlnit-o la un liceu. Eram de patru ani cu Ioana. Am furat-o de acasă și ne-am mutat împreună într-o garsonieră, care avea doar linoleum pe jos.

Citește și: Marin Moraru a iubit o singură femeie 50 de ani. A cerut-o de soție când era elevă

Am luat o ladă de la aprozar, care era noptieră, și o plapumă. Părinții ei erau speriați. Toată lumea știa că eram căsătorit. Dar ne iubeam. Când a terminat liceul, era însărcinată în șase luni. Am reușit să divorțez și a două zi m-am însurat. Suntem împreună din 1975", spunea într-un interviu acordat în urmă cu mulți ani.

Szobi Cseh a murit la 1 august 2014. Post-mortem, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere pentru talentul şi profesionalismul dovedite de-a lungul carierei sale din cinematografie, teatru şi televiziune, pentru dăruirea şi abnegaţia cu care a luptat pentru combaterea unor fenomene sociale negative prin metode noi bazate pe arta spectacolului şi pe sport", conform site-ului https://jurnalspiritual.eu/.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te