Declarația pe propria răspundere și adeverința de la angajator pot fi completate și online

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 28.03.2020 - 22:27
Foto Inquam Photos/George Călin

Declarația pe propria răspundere și adeverința de la angajator pot fi completate și on line pe platforma formular.sts.ro

SHARE

Platforma electronică formular.sts.ro pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere și a adeverințelor de angajator este activă de sâmbătă.

„Platforma operaționalizată pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale le permite cetățenilor să completeze de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite și, ulterior, să salveze documentele în format PDF. Menționăm că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora.

Este foarte important de menționat că datele personale nu sunt prelucrate de către STS, acestea rămân în telefonul/calculatorul utilizatorului.

Pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de angajator direct de pe telefon (cu semnătură olografă aplicată) împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

Precizăm faptul că formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator. Orice alte astfel de platforme online NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea”, se arată într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică.

Platforma formular.sts.ro a fost dezvoltată de compania IT Binovate Labs.

Declarația pe propria răspundere și adeverința de la angajator, și pe știrioficiale.ro

Oficialii anunță că rămâne valabilă și platorma stirioficiale.ro, care pot fi descărcate în continuare modelele declarațiilor pe proprie răspundere (https://bit.ly/2UCPf9e) / adeverințe angajator (https://bit.ly/3aC2BJq), în format PDF, care pot fi completate ulterior descărcării fișierelor.

În cazul platformei formular.sts.ro completarea datelor se realizează anterior generării și descărcării documentului în format PDF.

Declarația pe propria răspundere și adeverința de la angajator nu pot fi semnate electronic

Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă/de mână.

„Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere.

În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.

În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă.

În măsura în care s-ar dezvolta vreun sistem de autentificare electronică, care să fie în același timp facil în utilizare, dar să permită și certificarea faptului că persoana care semnează este cu siguranță, din punct de vedere juridic, utilizatorul unic al dispozitivului folosit, atunci va fi posibilă o altă opțiune de autentificare electronică a declarațiilor/actelor”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.