De ce nu ar trebui să-ți încarci telefonul pe timp de noapte? Ar putea fi afectată viața bateriei

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.05.2023 - 09:16
Telefon la încărcat, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Images
Telefon la încărcat, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Images

Dacă vrei să te bucuri de smartphone-ul tău mult timp de acum înainte, ar fi bine să renunți la acest obicei. Iată de ce.

SHARE

Majoritatea smartphone-urilor sunt alimentate de baterii litiu-ion și acestea se vor degrada întotdeauna în timp, indiferent de modul în care vă încărcați telefonul.

De ce nu ar trebui să-ți încarci telefonul pe timp de noapte? Ar putea fi afectată viața bateriei

Acest lucru se datorează faptului că acestea funcționează prin deplasarea purtătorilor de sarcină între electrozi, iar acest lucru a stresat părțile constitutive deteriorându-le eficiența în timp.

Acest stres crește de fapt atunci când încercați să stoarceți ultimele câteva puncte procentuale. Dacă acest lucru este puțin confuz pentru a vă imagina, Kevin Purdy de la iFixit a oferit o metaforă practică a unui burete pentru New York Times care v-ar putea ajuta să înțelegeți.

Citește și: Trei destinații de vacanță unde poți merge cu prietenii sau partenerul: Fă-ți „bagajul” cu amintiri

"Este destul de ușor să umpli un burete de la uscat la aproape saturat", a spus el. "Dar încercarea de a forța un burete aproape saturat să absoarbă și ultimele picături de lichid necesită presiune și probabil că lasă mai mult lichid la suprafață. Această "băltire" este acumularea S.E.I. (interfață electrolitică solidă) pe o baterie. Acumularea de S.E.I. reduce capacitatea totală a unei baterii."

Cum să menții bateria telefonului sănătoasă?

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să prelungești durata de viață a bateriei, implicit a telefonului pe care îl folosești:

  1. Nu lăsa niciodată bateria să scadă la 0%. Ideal ar fi să pui telefonul la încărcat imediat ce acesta te-a avertizat că acumulatorul nu mai are suficientă energie, adică atunci când a ajuns la 15%.
  2. Evită să încarci telefonul până la 100%. În general, zona de „confort” a bateriei tale este între 20% și 80%.
  3. Păstrează-ți telefonul cât mai rece posibil. Căldura are un impact negativ asupra duratei de viață a bateriei pe termen lung. De aceea, ideea de a pune telefonul sub pernă când dormi sau pe bordul mașinii atunci când soarele e puternic nu e deloc una bună.
  4. Închide aplicațiile pe care nu le mai folosești. Aplicațiile care rulează în fundal îți seacă telefonul de baterie. De asemenea, dacă nu folosești Wi-Fi-ul, GPS-ul, NFC-ul sau alte funcții ale telefonului, alege să le închizi. Poți face asta din bara de meniu a telefonului, pe care o activezi cu un simplu drag down din homepage, potrivit flip.ro
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te